VIJESTI
13.11.2019 u 14:27

ŽUPANIJSKA VIJEĆNIČKA PITANJA: Rade li kamere za brzinu, zašto Župan gubi dopise, zna li da su djeca u opasnosti?

Na 13. sjednici Županijske skupštine, prisutno je 31 od ukupno 41 vijećnika. Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović kazala je kako su županijske službe zaprimile zahtjev u kojem SDP i Most traže njezinu neopozivu ostavku, obrazložila je kako ona to ne prihvaća jer je kako kaže, postupila sukladno zakonu. Maro Kristić (MOST) predložio je da se uvrsti u Dnevni red dopuna odnosno da se stavi van snage odluka o davanju u zakup poslovnih prostora u Domovima zdravlja kojima je osnivač Dubrovačko - neretvanska županija, a većinom glasova prijedlog nije prihvaćen. Konačan prijedlog Dnevnog reda je većinom glasova usvojen. Slijede vijećnička pitanja. 


komentara  0

Mihovil Družijanić (HDZ): Krajem prošlog mjeseca potpisan je ugovor za projekt dnevne bolnice u Metkoviću, zanima me kada možemo očekivati početak radova?

Župan Nikola Dobroslavić: Kao što je poznato, to je projekt vrijedan 50 milijuna kuna, većinom financiran iz EU fondova, podijeljen je u dva dijela, jedan dio ide za OB Dubrovnik, a drugi dio ide za Metković. Dobili smo zgradu od Ministarstva državne imovine u Metkoviću, ovoga trena je natječajna dokumentacija na provjeri Središnje agencije za financiranje i ugovaranje i oni bi trebali u roku od 30 dana završiti provjeru i nakon toga ide natječaj za izvođenje radova, rokovi izvođenja radova ćemo morati još vidjeti s potecijalnim izvođačima radova.

Kristina Čurćija (SDP): Imam tri pitanja, povećanje zakupnina zakupcima u poslovnim prostorima u Domovima zdravlja, unatoč našoj zamolbi i prisustvu liječnika niste dopustili da nam se obrate, stoga vas pitam, je li zbog neprovođenja zakonom propisanog postupka savjetovanja s javnošću napravljena ozbiljna pogreška koja čini odluku Županijske skupštine nezakonitom i ako je Grad Zagreb sproveo ovakvu odluku i savjetovanje, zašto DNŽ nije? Drugo pitanje za župana, prije nekoliko dana imali smo prigodu pročitati odluku da se obnavlja cesta Osojnik - Grebci, saznala sam da se ta cesta može koristiti i za kao nekakav granični prijelaz za lokalno stanovništvo, postoji li mogućnost da se tu koriste ista pravila kao na Vukovu Klancu. Predsjednica Županijekse skupštine dobila je dopis u kojem joj se obraća glavna tajnica Komore u kojem joj jasno daje do znanja da je napravljen propust kod Hrvatske komore dentalne medicine i liječnika koji su u Dubrovniku u zakupu. Takav dopis je došao 19. rujna 2019. na ruke predsjednice Županijske skupštine, što se poduzelo po ovome dopisu u kojemu se traži smanjivanje koeficijenta namjene. Nije poduzeto ništa i mi vijećnici ovo nismo dobili, a pitanje je zašto.

Župan: Prvo pitanje oko zakupnina, nije se radilo o odluci povećanja zakupnina nego o odluci kojima su se odredile zakupnine, jer ih prije nije bilo, bila je odluka po kojoj su svi plaćali jedan iznos. Novom odlukom dio korisnika je dobio povoljnije cijene, a neki će morati plaćati malo više, no to smo sve obrazložili. Sve su naše odluke suvisle. Što se tiče ceste Osojnika- Grebci, mi želimo pomoći našim susjedima u Hercegovačko - neretvanskoj županiji, doista smo izdvojili jedan iznos za rekonstrukciju ove ceste. Granični prijelaz nažalost je ograničenog režima. Mi bismo voljeli i nastojat ćemo da se to promijeni. Što se tiče dopisa, mi ćemo provjeriti taj dopis, ali ne znam zašto je on toliko važan za ovu Županijsku skupštinu, razmotriti ćemo što je napisano, ja to nisam vidio. Moramo malo svi držati do digniteta ove Županijske skupštine.

Ćurčija: Hoćete reći da ne znate za ovaj dopis, onda ne znate ni za onaj drugi dopis svih liječnika opće medicine gdje vas također mole da još jednom razmotrite odluku i kako smatraju da je nezakonita. Vama je očito postala praksa da gubite dopise, ali ako nije prekasno ja ću vam ga sada uručiti.

Ante Šeparović (HDZ): U kojoj je fazi realziacija ribarske luke u Sustjepanu kao i projekt ribarske luke u Veloj Luci. Možete li nam reći statuse i ostalih lučkih projekata.

Župan: Grad Dubrovnik je na posljednoj sjednici donio izmjene GUP-a, naša Županijska lučka uprava nosi u svojim planovima jednu ribarsku luku, koja je nužno potrebna, a isto tako Vela Luka ima projekt ribarske luke. Ovoga trena otvorena je procedura za završetak i projekta i građevisnke dozvole i kandidature na natječaj za koji se nadam da će biti krajem ovoga mjeseca. To će biti 60 milijuna kuna vrijedni projekti i tu ćemo potpuno pomoći našim ribarima. Što se tiče Udruge Plavi zid dobili smo obavijest da su uspjeli s tužbom na Upravnom sudu, mi tu nećemo ništa komentirati nama su važeće odluke suda. Sada je na potezu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Ako bude konačna studija pozitivna luka će biti građena, jer moramo spojiti Pelješac i Korčulu na bolji način.

Ivica Dajak (MOST): Vjerojatno ste svi vidjeli problem oko trajekta na Korčuli. Situacija je eskalirala zbog loše usklađenosti trajekta Ploče- Trpanj i trajekta Korčula- Orebić. Može li DNŽ s jedinicima lokalne samouprave poduzeti inicijativu da se maksimalno usklade plovidbeni redovi ove dvije linije. I može li se osigurati da teretna vozila i kamperi idu na državnu cestu nakon osobnih automobila. Drugo pitanje odnosi se na uređaj za nadzor brzine, mislim da je sedam kamera postavljeno na području naše Županije, pitanje jesu li na nekim lokacijama prazna kučišta ili rade kamere i druga stvar, kamere nisu označene prometnim znakovima. Zanima me može li Županija tražiti od MUP-a objašnjenje o funkcionalnsoti sustava, broju evidentriranih prekršaja na ovim lokacijama te o dodatnom označavanju na lokacijama gdje se nadzor provodi. Kameru u Dolima ne možete ni vidjeti. Treće pitanje, radi se o skloništima za životinje, koliko je jedinica na području županije ispunilo zakonsku obavezu o životinjama.

Župan: Mi smo također upoznati s incidentom na trajektu, nismo prije nikada imali takav slučaj, a ako je problem onda ćemo voditi računa. Možemo i hoćemo provjeriti usklađenost linija i polazaka, ne znamo je li moguće postavljati redove ukrcaja, to ćemo provjeriti s Jadrolinijom. Što se tiče Trpnja, moram reći da će se njegov problem smanjiti izgradnjom Pelješkog mosta. Kamere, nisam siguran je li pitanje na mjestu, postavlja ih Ministarstvo radi sigurnosti na cestama. Ne mislim uopće da bi ih prometnim znakovima trebalo označavati na cesti. Moramo se svi boriti da se smanji broj nesreća. Sklonište za životinje, to ćemo odgovoriti u pisanom obliku. Mi smo htjeli i ispunili smo sve što se od nas očekivalo. Imamo problema i na Žarkovici i pokušavamo pronaći rješenje.

Ivica Dajak: Zadovoljan sam odgovorm na prvo pitanje. Odgovor na drugo pitanje se slažem da nije u ingerenciji Županije. Što se tiče označavanja to nije u prilog vozačima, već turistima. Što se tiče odgovora na teće pitanje, unaprijed nisam zadovoljan, mislim da uvjeti još nisu ispunjeni, a zakon je stupio još 2018. godine.

Teo Andrić (HDZ): Prije osam mjeseci većina medija bila je puna vijesti kako će turistička sezona doživjeti krah. Evo na sreću, sezona je bila kažu rekordna, molio bih župana da nam kaže kakvi su bili rezultati u našoj županiji.

Župan: Svi smo zadovoljni ovom turističkom sezonom, imamo do sada 11 posto više dolazaka i 3,5 posto više noćenja, što je odličan rezultat. Dakle u nizu obaramo rekorde, zahvaljujem svima onima koji su uključeni u formiranje turističkog proizvoda. Bilo je najava koje su bile zle, ali srećom pokazalo se onako kao što smo to mi i pretpostavljali.

Marko Mujan (MOST): Pristanište Perna, vidjeli smo da itekako treba slušati glas naroda, što se razmišlja u budućnosti o tunelu na tome dijelu, je li napravljena studija isplativosti jer troškovi trajekta su veliki. Drugo pitanje, imamo trasu ceste preko izvorišta rijeke Omble, je li to naša politika ili politika EU, tamo ne bi trebali dovoditi neke nove gazde, trebalo bi ići ili preko postojećeg mosta ili izgraditi novi most. Gospodarenje s otpadom, mene zanima je li se zna da možda postoje još neke alternative postojeće ovome Lučinom razdoblju, ima alternativa koja bi išla nešto zapadnije, na puno manje opasnijem terenu. Dalje, je li idemo na stari centar za gospodarenje otpadom ili ćemo u dogledno vrijeme imati priliku da vidimo kako bi to izgledalo u ukupnosti, kada ćemo dobiti priliku kako bi taj projekt trebao izgledati cjelokupno?

Župan: Luka u Perni, imamo dva glasa naroda, jedan je Udruga Plavi zid, a drugi je Općina Orebić, Korčula i cijela DNŽ. Moramo sageldati što građani o tome govore, oni su rekli da tamo treba biti trajektna luka. Tu postoji samo pitanje je li luka neprihvatljiva po svome utjecaju na okoliš. Što se tiče trasa brze ceste, točno je da smo zadnjim izmjenama uvrstili dvije moguće trase. Studija izvodljivosti koja je praktični završena, a sada kreće studija o utjecaju na okoliš, nijedna ne ide preko izvorišta Omble, molim vas da ne budemo populisti, jer nitko to živ i normalan ne bi napravio. Ja bih jedino podsjetio da uvijek imamo na umu da se odgovarajućim cestama moramo spojiti čvrsto s ostatkom Hrvatske. Centar za gospodarenjem otpadom, nema nikakvih drugoih lokacija osim Lučinog razdolja, ne zato što se nekome sviđa nego zato što je utvrđenpo da je to najpovoljnija lokacija, prošla je studija izvodljivosti, onda će biti dostavljena javnosti, sve će se znati. Centar za gospodarenje otpadom je tehnologija koja se primjenjuje u Europi, bomba nije CGO, bomba je Grabovica, Neum, odlagališta u Lumbardi, Veloj Luci, a ovo je rješenje.

Ana Prusac (HDZ): Obišli ste završne radove na energetskoj obnovi na Gimnaziji u Metkoviću, možete li nas malo više upoznati s ovim projektom i ostalim projektima.

Župan: U našoj županiji završena su tri projekta energetske obnove, Gimnazija Metković, Osnovna škola Gruda i Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik. U ovome trenutku traju projekti energetske obnove Osnovne škole u Staševici i druga je Dom za starije u Veloj Luci. Pripremamo još četiri projekta za idući natječaj, jedan je veliki projekt Opće bolnice Dubrovnik, on je spreman za prijavu na natječaj, imamo projekt ženskog učeničkog doma, projekt u Specijalnoj bolnici Kalos i projekt Osnovne škole don Mihovil Pavlinović u Metkoviću, neće biti jednostavno jer je sve više prijavitelja. Bolnica ima projekt od 100 milijuna kuna što znači obnovu cijele zgrade. Što se tiče učešća županije, od 13 milijuna kuna uloženih, pola su sredstva Županije.

Pero Jerković (MOST): Što ste poduzeli s činjenicom da učenici Osnovne škole Stjepana Radića strahuju od pada predmeta s gradilišta u neposrednoj blizini. Drugo pitanje se nadovezuje na odgovor koji sam dobio na pisana pitanja na prošloj sjednici, a radi se o uslužnim područjima za vodoopskrbu, u odgovoru je vidljivo da je iz uslužnog podučja Doline Neretve isključena Općina Slivno, a uključene su ostalih šest jedinica, je li to politička ili praktična odluka. Treće pitanje, jeste li pronašli neka rješenja za Osnovnu glazbenu školu u Metkoviću jer nema dovoljno prostora da bi mogla raditi s trenutnim brojem učenika koje ima, a obećali ste i srednju glazbenu školu.

Župan: OŠ Stjepan Radić, ne znam da su tamo djeca u opasnosti, valdja bi dobili neku obavijest od škole. Provjerit ću o čemu se radi, to nam je prva vijest. Što se tiče uslužnih područja, naravno da nije politička odluka. U prijedlogu se čak ide izvan područja Županije. Jedinice lokalne samouprave imaju primjedbu pa se nadamo da će tu primjedbu iznijeti gdje treba. Što se tiče glazbene škole, mi smo bili na jednom sastansku gdje nam je iznesena jedna inicijativa da se u Metkoviću izgradi jedna srednja škola. Inicijativa iz Osnovne glazbene škole iz Metkovića je da skupa s gradom Metkovićem osnuje srednju glazbenu školu u Metkoviću, i mislimo da je inicijativa dobra koja ide u korist svima i načelno ju podržavamo. Nadamo se da ćemo ju skupa realizirati na korist svima.

Ivan Margaretić (HSU): Prvo pitanje se odnosi na tzv. sporazum o poboljšanju materijalnog položaja umirovljenika Županije, s ciljem izjednačavanja standarda s onim u Gradu Dubrovniku. Ovaj dodatak se isplaćuje, ali na kraju godine i u međuvremenu je dobio naziv božićnica za umirovljenike. Koliko će ove godine biti obuhvaćeno umirovljenika, koliki će biti eventualni prosječni iznos te božićnice i da li će ta isplata biti prije Božića. Drugo pitanje se odnosi na napuštene školske zgrade na području Županije, nisu u funkciji i mislim da bi bilo moguće u vidu jednog projekta da se renoviraju i poporave i naprave kvaliteni prostori, da im zamjenimo funkciju te da i prenamijenimo u funkciju dnenvog boravka za umirovljenike naše Županije. Treće pitanje, dobio sam upit od nekoliko obitelji, je li Županija isplatila potpore obiteljima s više djece?

Župan: Županija je isplatila poticaje obiteljima s više djece. što se tiče izjednačavanja umirovljeničkog standarda, tu je bilo malo tehničkih problema s isplatom. No to smo obavili s malim zakašnjenjem, ove godine možemo sa sigurnošću reći da će do Božića biti sve gotovo. Što se tiče školskih zgrada, nije loša inicijativa i naravno da ih treba na što bolji način iskoristiti, no moramo provjeriti vlasništva i postoji li linija financiranja od Europske unije.


Elizabeta JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube