VIJESTI
13.11.2019 u 20:02

Venecija, Rodos, Dubrovnik i Katarga prvi će osjetiti posljedice podizanja razine mora

Podizanje razine mora već godinama prijeti Veneciji, a novo istraživanje pokazuje kako su joj se na popisu ugroženih gradova pridružili gotovo svi povijesni lokaliteti na obalama Mediterana,a prije svih Dubrovnik. Današnje olujno nevrijeme i rekordna plima podigli su razinu mora u Veneciji za 180 cm. U poplavi su poginule dvije osobe, a uz brojne zgrade poplavila je i katedrala sv. Marka. Znanstvenici upozoravaju kako nije riječ o samo jednoj velikoj oluji, već o klimatski promjenama zbog kojih će  oluje ovakvog tipa, biti sve učestalije.


komentara  0

Najnovijom studijom provedenom na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Kielu (CAU) obuhvaćeno je 49 zaštićenih područja s UNESCO-ovog popisa svjetske baštine na Mediteranu, od kojih će njih čak 47 u većoj ili manjoj mjeri biti ugroženo porastom razine mora. U istraživanju koje je prije desetak dana objavljeno u časopisu Nature Communications, navodi se da će 37 gradova biti podložno poplavama, a 42 obalnoj eroziji. Mnogi od njih su već danas podložni objema prirodnim nepogodama, javlja ekovjesnik.hr.

Na popisu najugroženijih gradova ističu se Venecija, srednjovjekovni grad Rodos, povijesna jezgra Dubrovnika i ruševine Kartage u Tunisu. Za pretpostaviti je da bi se razina mora do 2100. godine mogla povećati za čak 1,5 metara, a opasni olujni udari koji se sada događaju jednom u stotinu godina mogli bi se u budućnosti ponavljati i nekoliko puta godišnje. „Iako su ta mjesta iznimno važni dijelovi ljudske povijesti, mnoga od njih će polako nestajati s porastom razine mora“, navode znanstvenici.

Više pročitajte ovdje.


IZVOR: ekovjesnik.hr.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube