LIFESTYLE
17.11.2019 u 16:40

OTKRIVAMO TAJNE Zašto volim svoj oldtimer?

Svatko ima svoga ljubimca bio on kućni ili limeni, svakako su obožavani. Ove nedjelje na jednome mjestu moglo se vidjeti mnoge zaljubljenike u oldtimere, bilo ih je dvadesetak, a neki su potegnuli iz BiH, Crne Gore, Italije, a na Stradunu su bili i vlasnici iz Hrvatske i Dubrovnika. Svu svoju blještavost i ljepotu pokazali su Mercedes, Renault, Zastava, Fiat, VW... Najstariji među njima ima čak 83 godine. Kakve se priče kriju iza ovih sudbina, tko su im bili prvi vlasnici, što ljubav ima s njima, tko to vozi olditemr koji je bio u Titovoj pratnji, a koji ljubimac ima utočište baš na Radovčićima? 


komentara  0

Pogled zastaje na svakome od izloženih limenih ljepotana, svaki ima svoj dizajn, svoju ljepotu, svoj stil i na kraju, svaki ima svoju drugačiju sudbinu. Ispričali su nam ih njihovi vlasnici, s velikim žarom i sjajem u očima, vole govoriti sve do detalja. Dok pričaju neki ih i poliraju, ne vole nijednu mrlju po njima, čak ne vole ni kišu, jer kažu toliko im se tada zaprljaju ljubimci, a onda ne mogu zasjati u punom sjaju i pokazati svu svoju raskoš.

Tko to ne zna pjesmu:

...Koja sreća kad se sada sjetim
kad si ušla u moje Reno 4
rekla si mi "samo vozi na bilo koju stranu svijeta
imam par fantastičnih kazeta"...

Jedan Renault 4 je bio danas i na naljepšoj ulici na svijetu. Sa sobom nosi dva kufera, jedan na krovu, a drugi na stražnjem dijelu automobila, kao iz filmova. Potječe iz Bosne i Hercegovine, a njegov vlasnik je iz Olditmer kluba Mostar.

Koračajući dalje, za oko "zapinje" Mercedes 200D iz 81". Njegov vlasnk je Enrico iz Italije.

Ponosan je na svoga ljepotana, kako kaže, sve je unutra prilagodio vlastitim željama. Obožava ga pokazivati, a bio je do sada u Hrvatskoj, BiH, Italiji, Sloveniji...

Svoga ljubimca izuzetno pazi kako izvana, tako i iznutra, sve do sitnih detalja.

Ovo mu nije jedini olditmer, a žene najviše "padaju" kaže, na crveni Mercedes kabriolet, koji je također bio u Dubrovniku. 

Poslije njega prvi u redu stoji crni Mercedes iz 1979. iz Crne Gore, a njegov vlasnik kupio ga je od policije. Bio je u policijskoj pratnji koja je osiguravala Tita. Njegova unutrašnjost pomalo je promijenjena, te je tako sada, priča vlasnik, drvo od masline, a prethodno je propalo bilo i dotrajalo. 

Nakon putovanja po Crnoj Gori, BiH i Italiji, laganim korakom stigosmo i do jednog domaćeg ljubimca, domaćina današnje zabave, Mercedesa iz serije 230.4. Njegovo utočište je u najjužnijoj hrvatskoj općini, a danas je u punom sjaju mamio poglede na Stradunu. Vlasnik Luka je jako ponosan na njega, a na Radovčićima je ovaj Mercedes jedini takav. 

- Ja sam njegov drugi vlasnik, kada je njegov prvi vlasnik umro njegova su djeca brigu o automobilu preuzeli na sebe, koji su mi ga na kraju i prodali. Automobil je prešao tek 43 tisuće kiometara, potječe iz 1976. i cijeli je oćuvan, sve je na njemu od prvoga dana - kazuje Luka.

Vlasnik s ponosom govori kako čak ima i papire od radija, te njegovu prvu rezervnu gumu koja nikada nije upotrijebljena. Neizmjerna je to ljubav, a kako i ne bi bila, jer ovi automobili što su stariji to su i vrjedniji, a Luka nadodaje kako mu svaki put sve više i više nude novaca za njegovog ljubimca, ali ne posustaje.

 

Svakako najveću pažnju danas privukao je crveni Fiat 508 Balilla iz 1936. godine, a njegov vlasnik je Perica Deranja iz Oldtimer kluba Dubrovnik, a automobil je kupio u Milanu.

Stradun je danas bio zapeo u neko drugo vrijeme, u vrijeme kada je sve bilo sporije, jednostavnije, neki kažu i ljepše. Priča mi jedan stariji čovjek kako djevojke više ne "padaju" na ovakve automobile. Kaže: "Promijenilo se vrijeme, sada one idu za nečim drugim", pomalo će tužno ovaj starac. Kiša kao da nije bila dovoljna za nostalgiju i sjetu, no eto i za nekakvu retrospektivu koja može mlađim naraštajima pomoći da shvate neka druga vremena.


E. JelićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube