VIJESTI
18.11.2019 u 06:45

HEROJSKI GRAD: Vukovar u srcu

Ovogodišnja Kolona sjećanja održava se pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta." Kolonu će i ove godine povesti vukovarski branitelji, krenut će od vukovarske bolnice a put završiti na Memorijalnom groblju. Prošle godine tim putem prošlo je više od 65.000 ljudi, a ove se godine očekuje još više. Penava je pozdravio potez Vlade da se 18. studenog proglasi državnim blagdanom i pozvao sve da taj dan dođu u Vukovar. - Svatko onaj koji drži do grada Vukovara, svatko onaj koji drži do većinskog naroda, svatko onaj koji drži do pripadnika svih manjina koji su živjeli u gradu Vukovaru, a sve su dale nažalost veliku žrtvu za ovaj grad, za slobodnu Hrvatsku, da dođe i pokloni se toj državi, tim ljudima, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.


komentara  0

Sinoć se, uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, oko spomen-obilježja, u molitvi i s upaljenim svijećama skupilo mnoštvo Vukovarki i Vukovaraca. Tradicionalno je ovo već okupljanje i odavanje počasti svim vukovarskim žrtvama i žrtvama Domovinskog rata.

Mjesto je ovo odakle je nakon pada grada prije 28 godina odvedeno 260 ranjenika, branitelja i medicinskog osoblja, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok su sudbine nekih odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznate.

Prema službenim podacima vukovarske bolnice u 90 dana patnje i tragedije primljeno je 3740 ranjenika i provedeno 2500 operacija. Dnevno je primano i po 90 ranjenika svih nacionalnosti te su tretirani po jednakim uvjetima. Na dječjem odjelu u vrijeme okupacije rođeno je 16 djece koja su skupa s ostalim ranjenicima trpila istu sudbinu. Pred sam kraj u podrumu bolnice bilo je smješteno 450 ranjenika i 300 članova njihovih obitelji, a na bolnicu je padalo i po 1000 granata dnevno iako je znak crvenog križa bio istaknut na ulazu i na krovu bolnice. Zadnjih dana nedostajalo je osnovinih potrepština - nije bilo vode, hrane i lijekova.

Na koji je način funkcionirala ratna bolnica može se vidjeti u autentičnom muzejskom postavu koji se nalazi u podrumu bolnice, a godišnje ga posjeti oko 75 000 ljudi iz cijeloga svijeta. Posjet vukovarskoj bolnici nikoga, ali baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Ne smijemo zaboraviti povijest, Vukovar je ispisao zajedničku povijest cijelog hrvatskog naroda.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube