KULTURA
18.11.2019 u 13:26

TIŠINA MOLIM! "Furesti" su dokaz da se dubrovačko poimanje turizma u 50 godina nije promijenilo

4. Tišina, Molim!, festival filmova snimljenih u Dubrovniku, održava se od 20. do 23. studenog u prostorima Luže i Lazareta. Na današnjoj konferenciji za medije program ovogodišnjeg predstavili su Marko Soče, Tomislav Tepšić i Miran Dilberović. Festival tako otvara film "Furesti" iz 1967., u kojima su tadašnji stanovnici povijesne jezgre komentirali pojavu sve masovnijeg turizma u Dubrovniku. "Jasno se vidi da naše poimanje i odnos prema turizmu u 50 godina nije nimalo promijenio" prokomentirao je Tepšić.


komentara  0

" Drago nam je da možemo predstaviti još jedno izdanje festivala. Za one koji možda još uvijek nisu čuli za nas, radi se o filmskoj manifestaciji posvećenoj filmovima koji su snimani u Dubrovniku. Uz same projekcije, pripremili smo i bogati popratni program, od radionica za djecu do 3D modeliranja, kao i zabave. Program ove godine traje četiri dana",  kazao je uvodno Soče.

"Cilj nam je pokazati ljudima da je Dubrovnik filmska kulisa posljednjih stotinu godina, da nam se to ne događa samo danas. Svake godine pokušavamo naći i otkupiti prava za što kvalitetnije filmove što ponekad zna biti teško. Nadamo se da ćemo u tom uspijevati i dalje. Postoji još mnogo materijala koji se može prikazati" kazao je Tepšić posebno je istaknuo program Kino Kavane u sklopu koje će moći pogledati filmovi snimljeni u Dubrovniku.

"Atmosfera će, kao i svih godina do sada, biti opuštena, a uz film će se moći nešto i popiti i pojesti", zaključio je Tepšić.

U sklopu popratnog programa festivala u Luži je postavljan svojevrsna izložba plakata iz arhive Turističke zajednice u periodu od 1966. -1967., kao i novinski članici izvučeni iz arhive Dubrovačkog vjesnika.

"Želimo pokazati i ovim da naše poimanje turizma nije promijenilo" kazao je Tepšić. 

PROGRAM: 

U srijedu. 20. studenog, u kinu Sloboda, festival će otvoriti dokumentarni film „Furesti“ iz 1967., iz kultnog serijala Televizije Zagreb „Objektiv 350“, u kojem tadašnji stanovnici stare gradske jezgre komentiraju sve masovniji turizam u Dubrovniku te gužvu i buku koju stvara veliki broj turista. Izuzetno je zanimljivo vidjeti kako su o temama koje su i danas aktualne razmišljali Dubrovčani prije više od 50 godina.

Od četvrtka do subote, lađa broj 3 u Lazaretima pretvorit će se u Kino Kavanu, gdje će se u opuštenoj atmosferi, uz pokoji zalogaj i piće moći pogledati filmovi snimljeni u Dubrovniku.

U četvrtak, 21. studenog, prikazat će se kultni japanski animirani film „Porco Rosso“ iz 1992., autora Hayaoa Miyozakija, koji je inspiraciju za svoje animacije našao u Dubrovniku i Jadranskoj obali. Priča je to o misterioznom vojnom pilotu u borbi protiv zračnih pirata na Jadranskom moru. Prva projekcija bit će matineja za djecu u 11 sati, a večernja projekcija održat će se u 19 sati u Lazaretima.

Također u četvrtak, u 14 sati u Lazaretima će se održati dvije radionice za djecu; radionica izrada lutaka udruge Aster te kreativna radionica Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

U petak, 22. studenog, prikazat će se film „Osveta u krvi“ iz 1989., zabavan akcijski film o djevi bivših američkih vojnika u Drugom svjetskom ratu, koja pretražuju Francusku rivijeru i Jadransku obalu u nadi da će naći bivšeg zapovjednika njemačkog logora koji je odgovoran za smrt njihovih roditelja.

U petak, od 11 sati u Lazaretima, Kristina Škaler, dip. ing. strojarstva, održat će zanimljivo i edukativno predavanje Magija 3D printanja za svu zainteresiranu javnost, a nakon toga i radionicu o 3D printanju

Više informacija o manifestaciji i rasporedu ovogodišnjeg izdanja "Tišine Molim!" možete pronaći na službenoj stranici festivala kao i na Facbook stranici


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube