LIFESTYLE
19.11.2019 u 18:25

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: ulje crnog kima za zdravstvene tegobe

Crni kim pronađen je u Tutankamovoj grobnici, a pretpostavlja se da je ulje ove biljke koristila i Kleopatra. Ulje crnog kima smatra se lijekom za veliki broj zdravstvenih tegobe, od alergije do hipertenzije. Posljednih nekoliko godina istraživanja blagotvornog djelovanja ulja i njegova primjena u medinicinskim svrhama su se intenzivirala. 


komentara  0

Tako su znanstvenici dokazali kako samo dva grama crnog kima dnevno smanjuje razinu šećera u krvi, pa je pogodan za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, a također je jedno istraživanje pokazalo kako ekstrakt crnog kima ima utjecaj i na očuvanje zdravlja srca.

S obzirom na sve hranjive tvari koje su sastojci crnog kima, nije ni čudno što se ova biljka smatra jednom od najljekovitijih. Naime, u kimu se mogu pronaći bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, kao i omega-2 i omega-6 masne kiseline, beta-karoten, kao i tiamin i niacin. Mogu se pronaći i nezasićene i zasićene masne kiseline koje se smatraju izuzetno važnima za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila, kao što se smatra i da snižava kolestorol.

Sastojak koji se smatra najljekovitijim djelom crnog kima i ulja od crnog kima je timokinon, koji sam po sebi ima protuupalna i imunomodulatorna svojstva. Ova se tvar smatra vrlo efikasnom u liječenju tumora, odnosno uništavaju tumorskih stanica.

Ulje crnog kima smatra se "tonikom" za cijeli naš organizam, a pogotovo za imunološki sustav, a ima i protubakterijsko i antiseptičko djelovanje.

Zdravstvene tegobe kojima pogoduje ulje crnog kima 

 • akne
 • prehlada i gripa 
 • umor mišića nogu
 • bolna leđa
 • reumatoidni artritis i artritis
 • visoki krvni tlak
 • probavne smetnje
 • dijareja 
 • glavobolje 
 • uhobolje
 • problemi sa sinusima
 • gljivice na koži 
 • paraziti u organizmu 
 • gubitak kose

Ulje crnog kima može se koristit za na različite načine, no skoro se nikad ne koristi se pripremu obroka.

Za uništavanje tumorskih stanica, potrebno je promiješati žlicu ulja s medom i popiti to pola sata prije obroka, dok se za dijabetičare savjetuje također ova kombinacija, no oni ju trebaju uzimati dva puta dnevno. 

Za ublažavanje dijareje, pomiješajte žlicu ulja crnog kima s jogurtom i popite ga dva puta dnevno. Za suhi kašalj pak, jednostavno pomiješajte pola žlice ulja s kavom, a možete i namazati ulje na leđa i prsa. 
Za prehlade i gripe, kombinaciju meda i ulja popijte nakon obroka, a ako vam je začepljen nos, nekoliko kapi ulja nakapajte u nosnice.

Gubitak kose se može usporiti pranjem kose u smjesi od ulja crnog kima i maslinovog ulja, u jednakom omjeru. Namažite ovu kombinaciju na kosu, ostavite da stoji sat vremena i zatim dobro isperite. 

Za liječenje, odnosno ublažavanje reumatoidnog artritisa, ugrijte ulje i namažite dijelove tijela koji vas bole. 

Ovo su samo neki od načina uporabe ulja crnog kima, a postoji mnogo više. Svakako za dobro zdravlje pokušajte što češće ga konzumirati, a savjetuje se da u prehranu ubacite kombinaciju meda i ulja prije doručka.

Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:
Butiga zdravljaMercante, Vukovarska 22
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati


sponzorirani članakFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube