LIFESTYLE
20.11.2019 u 16:45

EDUKATIVNA PREDAVANJA: Konavljani učili o pripremi kvalitenih suhomesnatih proizvoda

Protekla dva dana u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju održana je vrlo detaljna edukacija na temu: „Tradicijski suhomesnati proizvodi za agroturističku trpezu“. Edukaciju je organizirala Udruga Agroturizam Konavle u suradnji s Općinom Konavle uz potporu Ministrstva turizma. U osmosatnom predavanju profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Danijela Karolyia naglasak je dan na mogućnosti i gospodarski značaj prerade mesa na gospodarstvu; tradicionalne mesne proizvode; čimbenike kakvoće trupova i mesa za preradu u tradicionalne mesne proizvode, osnovne principe prerade mesa, tehnologiju prerade mesa na OPG-u; kakvoću i sigurnosti proizvoda te izgradnju i opremanje objekta za preradu mesa na OPG-u kao i njihovu legalizaciju.


komentara  0

„Cilj predavanja je prije svega educirati lokalno stanovništvo i lokalne poduzetnike kako napraviti odnosno kako usavršiti preredu i proizvodnju svojih suhomesnatih proizvoda. Također, cilj je potaknuti otvaranje prvih obiteljskih pogona za proizvodnju i preradu mesa  kao i otvaranje prvih kušaonica pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda. Time bi Konavle uz sad već brojne vinarije i agroturizma upotpunile svoju ponudu za koju vjerujemo postoji velik interes.“ – naglasila je na početku predavanja tajnica Agroturizma Konavle, Jelena Gale Pregelj.

A da velikog interesa ima i među potencijalnim proizvođačima dokazalo je i sudjelovanje više od 40 zainteresiranih poduzetnika i potencijalnih poduzetnika ruralnog turizma u Konavlima koji su pozorno slušali predavanje profesora Karolyia i postavljali mu brojna pitanja na obrađenu temu.

„Suvremeno poslovanje bez primjene stručnih znanja, pa čak i kad se radi o proizvodnji tako tradicijskih proizvoda kao što je pršut, nije moguće. Ne možemo posao prepustiti slučaju i sreći, nego moramo naučiti suvremene standarde i trendove i proizvoditi najbolje. Ovo je posebno važno u današnje vrijeme kada je tržište preplavljeno lošom sirovinom koja nije pogodna za proizvodnju kvalitetnih suhomesnatih proizvoda. Tamo gdje smo bili s vinom prije 15 godina i s uljem prije 10 godina nalazimo se danas u proizvodnji suhomesnatih proizvoda. Nadamo se da ćemo biti barem donekle uspješni i da ćemo u dogledno vrijeme u Konavlima imati i pršut kao vrhunski tržišni proizvod“– rekao je Ivo Mujo predsjednik Agroturizma Konavle.

Edukacija o proizvodnji i preradi mesa nastavit će se već sljedećeg vikenda kada se za polaznike teoretskog dijela predavanja organizira i praktični nastavak u obliku prisustvovanja preradi i proizvodnji suhomesnatih proizvoda na gospodarstvu te posjete primjera dobra praksu u Šibenskom zaleđu.      


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube