LIFESTYLE
20.11.2019 u 20:55

FOTO:Dubrovčane su 1967. morili isti problemi s masovnim turizmom

Dubrovčane su prije 50 godina mučili isti problemi kao  i danas, kad je riječ o masovnom turizmu, pa tako ni 1967. nisu imali đe điravat, bilo je previše auta, ali i glisera na moru, a i Lokrum je bio pretrpan, a od turista na plažama nije bilo mira. Restorani su im bili skupi, a pisala se i peticija gradskoj upravi zbog noćne buke na ulicama. I tada su se pitali je li izgubljeni mir vrijedan novca zarađenog od turista? U prepunom kinu Sloboda, na otvaranju festivala Tišina molim, salve smijeha izazvao je dokumentarac Furesti iz 1967., iz kultnog serijala Televizije Zagreb, Objektiv 350.


komentara  1

Pa iako je tadašnjim stanovnicima smetalo sve ono što smeta i današnjim, a od turizma su i tada gotovo svi živjeli, razlika ipak postoji, jer je Grad u zidinama tada živio i zimi sa svojim stanovnicima, dok je danas sve prazniji i prazniji, a umjesto stanovnika, sve je više apartmana.

(Opširniju anketu potražite sutra na dubrovnikTV.net-u)

Ovim dokumentarcem otvoren je 4. Tišina Molim!, festival filmova snimljenih u Dubrovniku, koji se ove godine održava od 20. do 23.  studenog u prostorima Luže i Lazareta. 

Nakon filmske premijere u Luži je organiziran mali domjenak, a posjetitelji su mogli razgledati i zanimljivu izložbu plakata Turističke zajednice i novinskih članaka iz tog doba - kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Od četvrtka do subote, lađa broj 3. u Lazaretima pretvorit će se u Kino Kavanu, gdje će se uz u opuštenoj atmosferi, uz pokoji zalogaj i piće moći gledati filmovi snimljeni u Dubrovniku.

U četvrtak, 21. studenog, bit će prikazan kultni japanski animirani film “Porco Rosso” iz 1992., autora Hayaoa Miyozakija, koji je inspiraciju za svoje animacije našao u Dubrovniku i Jadranskoj obali. Priča je to o misterioznom vojnom pilotu u borbi protiv zračnih pirata na Jadranskom moru. Prva projekcija bit će matineja za djecu u 11 sati, a večernja projekcija je u 19 sati u Lazaretima.

U četvrtak, u 14 sati u Lazaretima su dvije radionice za djecu: radionica izrada lutaka udruge Aster, te kreativna radionica Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

U petak, 22. studenog, na redu je film “Osveta u krvi” iz 1989., zabavan akcijski film o djeci bivših američkih vojnika u 2. svjetskom ratu, koja pretražuju Francusku rivijeru i Jadransku obalu u nadi da će naći bivšeg zapovjednika njemačkog logora koji je odgovoran za smrt njihovih roditelja.

U petak od 11 sati u Lazaretima,  Kristina Škaler, dipl.ing.strojarstva, održat će zanimljivo i korisno predavanje Magija 3D printanja za svu zainteresiranu javnost, a poslije toga i radionicu o 3D printanju.

Filmski pub kviz održat će se u petak u 18 sati u Lazaretima.

U subotu, 23. studenog, festival zatvara film “Papa mora na dijetu” iz 1991., koji se u originalu prvotno zvao “The Pope has to die”, pa je ime promijenjeno u “The Pope has to diet”. Radi se o satiričnoj komediji, u kojoj nakon iznenadne smrti Pape Pia, mafija postavlja liberalnog svećenika - automehaničara za novog papu.
U subotu ujutro, od 11 sati u Lazaretima bit će predstavljeni dječji radovi nastali na kreativnim radionicama.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube