VIJESTI
21.11.2019 u 10:48

DONACIJA VRIJEDNA 2 MILIJUNA EURA koja će đacima u povijesnoj jezgri omogućiti jednosmjensku nastavu

U Konavoskom salonu u gradskoj upravi danas je napokon potpisan ugovor o donaciji zaklade Caboga Stiftung, koju vodi gospar Ivo Felner. Ovom donacijom konačno će se obnoviti plača u Ulici Ilije Sarake, a obnovit će se i Područna škola Marina Getaldića, čime se omogućiti održavanje jednosmjesnke nastave i napuštanje prostora gimnazije koje je ova škola dosad koristila.

 


komentara  0

Gradonačelnik Mato Franković uvodno se osvrnuo na sve što je napravljeno kako bi uopće došlo do današnjeg potpisivanja ugovora. 

- Naša škola u Gradu, jedan je od znakova života Grada, a dosada nije imala jednosmjensku nastavu, već je kombinirala nastavu s gimnazijom. Ovom investicijom OŠ Marina Getaldića bit će u jednosmjenskoj nastavi. Ova investicija, koja iznosi do 2 milijuna eura uložit će se na adaptaciju prostora PŠ M. Getaldića na dvije lokaciji, na ovoj postojećoj gdje se sad nalazi škola Centar i na novoj lokaciji u Ulici Ilije Sarake broj 7 u zgradi koju je Dubrovačka biskupija ustupila Gradu bez naknade , a za potrebe osnovnog školstva te ulica Nikole Vučetića 1. Nastava će funkcionirati tako da će u Ilije Sarake biti prva tri razreda, a ostali razredi će biti u Gučetivćvoj. Istaknuo bi probleme koje smo imali, ali i veliki angažman gospara Felnera tako Gordane Vetme i Matka Vetme u rješavanju problema, zahvaljujem gosparu Ivu na ustrajnosti i na onim trenutcima kada smo i mi iz Grada odustajali od toga,a on nas je uporno tjerao da nastavimo tražiti rješenja, a ono što nam se sad otvorilo je nastavak investiranja u osnovno škkolstvo. Hvala u ime Grada Dubrovnika - zaključio je gradonačelnik. 

Gospar Ivo Felner upoznao je javnost s proteklim radom zaklada kao i principima kojima se vode prilikom odabira projekata u kojima su dosad sudjelovali. 

- Zaklada je počela s obnovom ljetnikovca na Batahovini, prije 15 godina,a nastavila s obnovom palače u Ulici braće Andrijića u kojoj sad živi osmero djece, četiri obitelji, dolazi još jedno dijete. Nastojimo pripomoći s revitalizacijom grada, upravo zato smo ušli i u projekt obnove biskupske palače, prvorazrednog spomenika kulture, a već dvije godine s Gradom tražimo rješenje za obnove zgrade u Ulici Ilije Sarake. 

- Pitali smo se zašto je uopće nastao ovaj problem. Kad nađete uzrok problema, onda je lako naći rješenje i s time smo išli i rješit ćemo čitav niz problema, na način sada je "vuk sit, a koza cijela" ili kako bi rekli  u modernom menadžmentu win-win situacija.

- Zaklada ima strategiju da investira u dugoročne projekte, koji će imati dugoročni efekt na društvo. Škola u Ilije Sarake je kulminacija naše aktivnosti u Dubrovniku. Djeca će imati optimalne uvjete za učenje, a to je važno. Iz vlastitog iskutva sa svojom djecom i unucima mogu reći, ako dijete u osnovnoj školi dobije dobar početak, to je osnova za cijeli život.

Podupiremo rad Udruge za promicanje prirodnih znanosti i mogu reći da imamo jako talentiranu djecu. Uvijek se pitam što ta djeca jedu i kakv zrak dišu tu kad ima toliko talenta među djecom. Nadamo se da ćem po našem običaju završiti sve u predviđenom roku i u okviru zadanog budžeta. Nadamo se da će onda biti dosta djece u Gradu, a ne da nam škola bude prazna - zaključio je gospar Ivo Felner. 

 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube