LIFESTYLE
23.11.2019 u 17:58

MARTINA PAVLEKOVIĆ - Mlada mama koja je prva u Dubrovnik dovela centar za mentalni i intelektualni razvoj djece

Martina Pavleković smatra da je znanje uvijek 'IN' te da su osobni razvoj i znanje trendovi koji trebaju biti vodeći u Dubrovniku. - Trebamo biti grad znanja i to treba biti naš izvozni proizvod, jer danas bez obzira na to što se kroz različite djelatnosti može zaraditi hrpa love, to nije ono što čini naš grad gradom – kazala je ova mlada mama koja je u Dubrovnik prva dovela centar za mentalni i intelektualni razvoj djece koji se bazira na mentalnoj aritmetici. Za takvu vrstu programa potaknula ju je njezina kćer Nora, koja na drugačiji način promišlja matematiku i brojeve. Zainteresiranost za program u Dubrovniku je velika, no kao i svaki početak, i Martina je naišla na određene prepreke. Porazgovarale smo o mentalnoj aritmetici koja u drugim hrvatskim gradovima postoji već nekoliko godina, kao i o poteškoćama s kojima se susrela u samoj organizaciji rada centra. 


komentara  0

Veliko opterećenje novih tehnologija poput računala, tableta, mobitela mijenjaju ljudski mozak, a vodeći znanstvenici tvrde kako ulazimo u novo razdoblje promjena uma u kojemu se naš mozak prilagođuje novim okolnostima. Odumiru li određene vještine kod djece s obzirom na preveliko korištenje tehnologije? Kako najstarija poznata naprava za računanje - abacus, preteča računala može poboljšati koncentraciju, logičko razmišljanje, fotografsko pamćenje, ali i kreativnost?

- Mentalnu aritmetiku sam upoznala preko društvenih mreža kada sam vidjela maloga Patrika Čudića iz Zagreba koji je osvojio prvo mjesto na natjecanju u Kini i prvo mjesto na natjecanju u Rusiji, bio je najbolji od 600 prijavljene djece iz cijeloga svijeta. Prije toga sam vidjela nekoliko sličnih škola koje su imale obavijesti i govorili su o programu u kojemu su djeca poboljšala koncentraciju, rad svoga mozga, fokus i onda sam se malo počela raspitivati o tome. Prvenstveno sam se zanimala za taj program radi svoga djeteta i kako sam ušla u krug tih škola željela sam doznati što taj program podrazumijeva i na čemu se radi kroz mentalnu aritmetiku.

- Osim kod računanja koje se temelji na radu s abacusom, ovaj program, kroz razne igre i aktivnosti također pomaže pri učenju i aktivaciji ostalih vještina kao što su fotografsko pamćenje, vizualizacija, sekvencionalno razmišljanje, sposobnost slušanja, logičko razmišljanje, kreativnost, koncentracija i prostorna orijentacija. Nažalost, nakon prevelikog korištenja tehnologije ove vještine mogu "otupiti", mozak može postati dementan i zaboraviti određene stvari ako ih ne potičemo i ne koristimo. Djeca danas sve manje rade ili izrađuju nešto s rukama, smanjuju se kognitivne sposobnosti, kao što su pamćenje, logičko zaključivanje i rasuđivanje, brzina obrade informacija, obrada vizualnih i zvučnih informacija, jezik i govor.

Nakon edukacije o programu mentalne aritmetike Martina se odlučila da takav program po prvi puta dovede i u Dubrovnik. Ljudi koji provode ovakvu edukaciju, kazali su joj kako su zainteresirani, ali kako nemaju lokalnu potporu, odnosno nisu imali nekoga tko bi to sve organizirao.

Spomenuli ste kako ste prvenstveno željeli i za svoje dijete takvu vrstu programa, zašto?

- Tako je, mojoj Nori treba dodatni poticaj, jer ona očito matematiku shvaća na malo drugačiji način nego netko kome matematika dobro ide. Upravo potaknuta time kako da joj olakšam, kako da joj pomognem da pronađe način kako će to bolje shvatiti. U Gradu nam općenito nedostaje dodatne edukacije, imamo nešto sportskih aktivnosti i plesa, glazbene i likovne aktivnosti, ali nemamo niti jedan program koji ide u ovome smjeru. Robotika je došla u grušku školu, ali to opet nije za mlađu djecu. Ovaj program je za predškolce i školarce, podjednako zanimljiv curicama i dječacima, a njime se razvijaju matematički i analitički dijelovi mozga koji nisu toliko zastupljeni kroz umjetnost.

Za koji uzrast je namijenjena mentalna aritmetika, moraju li djeca već biti upoznata s brojevima?

- Na mentalnu aritmetiku mogu ići i djeca koja trebaju dodatni poticaj, ali i ona djeca koja se već odlično snalaze u matematici, imaju dobru koncentraciju i nije im problem usredotočiti se, jer i oni moraju dalje usavršavati i "trenirati" svoj mozak. To je kao i u sportu, što više treniraš to postaješ bolji i uspješniji sportaš. Program je namijenjen djeci od pet do 13 godina. Potrebno je da su djeca već upoznata s pojmom brojeva i njihovim značenjem.

- Uz knjige, osnovni alat za rad je abacus, a u programu se koriste i razne druge igre poput flash cards ili brain gym igara koje izvode učitelji ili edukator. Tu nema igračaka, ali je sve napravljeno kroz zabavan način. Prati se raspon pozornosti kod djeteta, prati se i zamor mozga. Djeca dobiju određen broj zadataka, a onda se odmaraju uz određenu aktivnost. Postoji vrlo dobro razrađena struktura vođenja sata. Program traje 14 tjedana, a odvija se jednom tjedno, u grupi može biti od šest do maksimalno 12 djece. Što se tiče tehnike aritmetike, prve dvije se odnose na zbrajanje prstima, druga tehnika je zbrajanje s abacusom, a nakon nekoliko tjedana uči se mentalno zbrajanje, bez prstiju i bez abacusa. Tu se stvaraju mentalne slike i najveća brzina zbrajanja, kada se prođe taj dio onda se ide na teže zadatke.

Jeste li dobili određenu podršku, na kakve prepreke ste nailazili dok ste sve to nastojali organizirati, a zna se kako u drugim gradovima to već postoji nekoliko godina?

- Što se tiče prostora, koji nam je najvažniji, našli smo neka privremena rješenja. Nadamo se da će škole na području grada dozvoliti da iznajmimo njihove prostore. Škola u Župi je pristala na takav dogovor, dali su nam svoje prostorije u popodnevnim terminima. Iskreno se nadam da ćemo uskoro dobiti pozitivne odgovore što se tiče gradskih škola, barem za sljedeće polugodište, jer zainteresiranost je jako velika. Za kasnije se nadam da će i Grad Dubrovnik na neki način utjecati. Kada smo imali prvu prezentaciju programa mentalne aritmetike 60 djece je sudjelovalo i 90 posto se njih prijavilo za prvu grupu.

S obzirom na to kako je zainteresiranost roditelja i djece velika Martina govori kako nisu smjeli više izlagati program javnosti, jer ne bi imali gdje primiti ostalu djecu zbog nedostatka prostorija i slabe suradnje školskih ustanova. Valja napomenuti kako je ovaj program ALOHA podržan i od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Odgojiteljice i učiteljice iz Dubrovnika educirale su se za vođenje ovoga programa. Uz same knjige, postoje i igre koje se djeci čine zabavnima, ali se uz te igre još dodatno radi na funkcijama mozga, stvaranju mentalnih slika, dodatna fizička aktivnost koja još dodatno utječu na razvoj djeteta. Kako budemo išli dalje s višim stupnjevima tako će se i predavači dalje educirati. Ovaj program već se provodi u 40 zemalja svijeta, a koristi od njega dokazane su znanstvenim studijama.

Jeste li upoznati s pomacima nakon pohađanja ovakvog programa, jesu li roditelji primijetili određene promjene kod svoje djece?

- Roditelji su prvenstveno primijetili pogotovo u početnim fazama da se jako popravila koncentracija i fokus djeteta. S obzirom da se formiraju nove sinapse i s jedne i s druge polutke i da se iskorištava puni potencijal mozga, to pozitivno utječe i na usvajanje znanja iz drugih predmeta, dijete na drugačiji način pristupa učenju. Ovo nije kompetitivni program, u smislu da se djeca natječu između sebe, nikoga se ne stvara pobjednikom jer djeca mogu steći dojam da su svi ostali gubitnici, svi su oni pobjednici i prati se zapravo osobni razvoj. Dijete također samo sebi zapisuje rezultat, i tako može pratiti svoj napredak. Ne žele se obeshrabriti djeca i dati im nešto teško, već ih se želi potaknuti i ohrabriti na novi izazov. 


Elizabeta Jelić



Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme

DubrovnikTV.net












Kolumne







 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube