VIJESTI
22.11.2019 u 12:41

Franković: Grabovica se definitivno zatvara 2021., nema proširenja

Grabovica će biti konačno zatvorena 2021. Nove kasete za odlaganje otpada na Grabovici se neće otvarati. U periodu od zatvaranja Grabovice do konačnog otvaranja Pelješkog mosta, otpad će se iz našeg dijela županije dalje prevoziti trajektom iz Trpnja, što će Grad koštati nekoliko milijuna eura. Vjerujem da se ministar Ćorić danas loše izrazio, kad je govorio o proširenju Grabovice, kazao je novinarima gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Naime ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić ustvrdio je kako će Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje biti gotov krajem 2022., te da će se dubrovačko odlagalište sanirati i proširiti, kako bi do otvaranja Centra moglo i dalje primati otpad.


komentara  0

-Vjerujem da je ministar razmišljao u smjeru u kojem radi i gradska uprava. U ovom trenutku se radi na sanaciji Grabovice i potpunom zatvaranju. Tijek sanacije je pokazao da se na postojećim strukturama otpada još neko, vrlo kratko vrijeme, može odlagati. Grabovica će se zatvoriti 2021. Ono što ministar nije rekao je kako nakon zatvaranja Grabovice mi više nemamo mogućnosti odvoza otpada bilo gdje do izgradnje Pelješkog mosta.

Ministarstvo vanjskih poslova nas je upozorilo da se neće moći izmijeniti ove stavke u međudržavnom ugovoru s BiH. Što znači da preko granice nećemo moći voziti otpad. Ovog trenutka smo iznašli rješenje u vidu prijevoza trajektom iz Trpnja. Dobra vijest je da će most biti gotov 2021. Pa ćemo imati kopnenu vezu s ostatkom Hrvatske. Prijevoz otpada trajektom trajat će tek nekoliko mjeseci što će Grad financijski moći podnijeti. Riječ je o milijunima eura, kazao je Franković.
U cijeni odvoza otpada proporcionalno količini sudjelovat će i općine, koje sad otpad odlažu na Grabovicu. Gdje će se dubrovački otpad voziti, još uvijek nije poznato, ali do 2022. Kad bi Centar trebao biti izgrađen, otpad iz našeg dijela Županije će ili brodom ili mostom uz poprilične troškove putovati po Hrvatskoj.

Na pitanje o kakvoj se to sanaciji radi na Grabovici i navodnom otvaranju novih kaseta za otpad, Franković je kazao.

-Bivša gradska uprava je odlagala smeće na zonu na kojoj uopće nije bilo folije. Mi sad to smeće dižemo s te propusne podloge, otkopavamo ugrađujemo foliju i pročistač te otpad vraćamo. I upravo smo zbog toga dobili par mjeseci dužu mogućnost odlaganja otpada na Grabovici. 


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube