VIJESTI
27.11.2019 u 10:46

PRVOSTUPANJSKA PRESUDA: Dujmović je tražio 100 tisuća kuna, sud odbio tužbu protiv novinara

Općinski sud u Dubrovniku je u cijelosti odbio tužbu Valentina Dujmovića u kojoj je od izdavača portala dubrovniknet.hr tražio naknadu štete u iznosu od 100 tisuća kuna, zbog komentara "Valentin Dujmović želi biti direktor dubrovačke zračne luke. Zašto bi bilo skandalozno udovoljiti mu?" autorice Lidije Crnčević. Sud nije uvažio njegovu argumentaciju kako mu je objavljivanjem članka nanesena neimovinska šteta te povrijeđeno pravo na ugled, čast, dostojanstvo i ime, a osobito u poslovnom svijetu. Za sve to je zatražio naknadu od 100 tisuća kuna.  


komentara  0

Dubrovačkom Općinskom sudu Valentin Dujmović je 31. srpnja 2017. podnio tužbu radi naknade štete od 100 tisuća kuna protiv Fotona d.o.o. , nakladnika portala dubrovniknet.hr zbog komentara glavne urednice Lidije Crnčević, "Valentin Dujmović želi biti direktor dubrovačke zračne luke. Zašto bi bilo skandalozno udovoljiti mu?"

U tužbi nije stajalo kako je objavljena informacija netočna, već da je članak objavljen s namjerom da se Dujmovića "vrijeđa, omalovažava, osramoti i omalovaži", te kojim se "insinuira da je on nekompetentan, nesposoban i neprofesionalan poslovni čovjek koji je uspjeh ostvario isključivo zbog političke pripadnosti i podrške", čime mu je nanesena neimovinska šteta. U tužbi stoji i kako je Dujmović "uspješni poslovni čovjek koji je u svojoj karijeri bio direktor dvaju trgovačkih društava, Sanitata i Vodovoda i na koje je pozicije  imenovan zahvaljujući isključivo svojoj stručnosti, visokom obrazovanju, iskustvu i marljivosti".

U tužbi stoji i kako je Dujmović zbog objavljivanja teksta doživljavao neugodnosti, kako mu je na ulici netko doviknuo da je uhljeb, kako je morao objašnjavati svojim poznanicima i poslovnim suradnicima  što se događa, te kako mu je bilo neugodno pojavljivati se u javnosti. Istaknuto je u tužbi i kako se Dujmović kandidirao za gradonačelnika Dubrovnika, ali da se "politikom ne bavi radi osobnih probitaka, kako to insinuira autor članka, već radi ostvarenja dobrobiti cjelokupne zajednice, odnosno birača". 

U tužbi je stajalo i kako je Dujmoviću zbog objavljenog članka u poslovnom svijetu bila umanjena mogućnost za daljnjim razvojem karijere.

Tužbeni zahtjev prema prvostupanjskoj presudi dubrovačkog Općinskog suda nije osnovan.

Prema ocjeni suda, autorica članka "iznosi objektivne i točne okolnosti vezane za stručnost tužitelja prema kojima tužitelj ne zadovoljava uvjete propisane društvenim ugovorom Zračne luke Dubrovnik za imenovanje na mjesto direktora društva", "zaključak o njegovoj kompetenciji za obavljanje tog posla prepušta javnosti, samo ukazujući na objektivne činjenice o uvjetima potrebnim za imenovanje na tu poziciju koje tužitelj ne ispunjava, a što je upravo i dužnost medija, informiranje javnosti iznošenjem činjenica temeljem kojih se javnosti slobodno omogućava kreiranje mnijenja o za društvo značajnim pitanjima i događajima", "od posebnog je značaja za odluku suda i činjenica da je iz sadržaja članka svakom čitatelju nedvojbeno jasno da su u članku iznesena osobna mišljenja autorice odnosno njena osobna viđenja i komentar javnih zbivanja proizašao iz njenih osobnih vrijednosnih stavova vezanih uz postupak izbora kandidata na mjesto direktora Zračne luke, odnosno njeno mišljenje da za imenovanje na mjesto direktora društva koje je generator razvoja čitavog kraja ne bi trebala biti relevantna pripadnost političkoj stranci...".

Sud je utvrdio kako je namjera autorice bila, prvo ukazati javnosti da na mjesto direktora ZLD bude izabran kandidat koji udovoljava svim uvjetima iz društvenog ugovora društva, te ukazati javnosti na razloge zbog kojih mladi ljudi odlaze iz Hrvatske, između ostaloga i zbog postavljanja na položaje i funkcije temeljem pripadnosti političkoj stranci neovisno o stručnosti i kompetenciji.

Tužitej ima pravo uložiti žalbu na ovo sudsko rješenje.

Prvostupanjsku presudu možete u cijelosti pročitati OVDJE.


Lidija CRNČEVIĆFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube