VIJESTI
26.11.2019 u 15:14

AFERA REVELIN: Vlahušić i Franković konačno pred sudom

Prvo pripremno ročište u Aferi Revelin u kojoj su osumnjičeni bivši gradonačelnik Andro Vlahušić i vlasnik ugostiteljskog obrta Lukša Franković održat će se na Županijskom sudu u Splitu 10. prosinca u 12 sati, četiri godine nakon što je USKOK podigao optužnicu. Ročište je zatvoreno za javnost, saznajemo od glasnogovornika suca Damira Romca. Prvo ročište zakazao je sudac Dinko Mešina, koji je početkom lipnja imenovan sucem Županijskog suda te je od razriješenog Slavka Lozine preuzeo slučaj. 


komentara  1

USKOK-ova optužnica tereti Vlahušića da je pogodovao Lukši Frankoviću, zakupcu tvrđave Revelin u kojoj je otvorio istoimeni noćni klub. Vlahušić je prema optužnici tim zlouporabama položaja i ovlasti oštetio gradski proračun za najmanje tri milijuna kuna. Lukšu Frankovića se tereti za poticanja na zlouporabe, utaju poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Kronologija "afere Revelin"

9. veljače 2015. - USKOK je na temelju kaznene prijave Policijske uprave dubrovačko-neretvanske donio rješenje o provođenju istrage protiv Andra Vlahušića, tada gradonačelnika Dubrovnika i Lukše Frankovića, koncesionara tvrđave Revelin zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

30. prosinca 2015. - USKOK je podigao optužnicu u kojoj se prvookrivljeniku Andru Vlahušiću, gradonačelniku Grada Dubrovnika, stavlja na teret da je, od svibnja 2010. do prosinca 2014. godine, u Dubrovniku, na traženje drugookrivljenog vlasnika ugostiteljskog obrta Lukše Frankovića u tvrđavi Revelin, poduzeo niz radnji kojima je na štetu Grada Dubrovnika drugookrivljeniku pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist od 3.070.849,40 kuna. Osim navedenog, Frankovića se sumnjičilo da je prikazao dvostruko manji broj prodanih ulaznica za klub i proračun Republike Hrvatske oštetio za 242.331,48 kuna.

9. lipnja 2016. - sjednica Žalbenog vijeća je odgođena jer je Vlahušićev odvjetnik Rajko Mlinarić imenovan sucem Ustavnog suda te je ročište odgođeno do uvođenja drugog odvjetnika u predmet.

Listopad 2016. - sjednica je opet odgođena

Studeni 2016. -  oba optuženika traže izuzeće dokaza, čeka se odluka Vrhovnog suda, koji nije uvažio zahtjeve obrana.

9. ožujka 2017. - četvrti put donošenje odluke o optužnici je odgođeno na zahtjev obrane Lukše Frankovića.

6. travnja 2017. - po peti put na Županijskom sudu u Splitu odgođeno je ročište Sudskog vijeća koje je trebalo donijeti odluku o optužnici u slučaju Revelin.

25. travnja 2017. - šesti put se odgađa sjednica. Ovoga puta razlog je bio uklješteni živac Vlahušićevog odvjetnika koji je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju.

26. lipnja 2017. - gotovo dvije godine nakon podizanja, sudsko vijeće napokon je potvrdilo optužnicu protiv Andra Vlahušića i Lukše Frankovića. Ročište je zakazano tek u svibnju 2018. Predmet je vodio sudac Slavko Lozina.

9. svibnja 2018. - prvo je ročište odgođeno jer je Andro Vlahušić poslao zdrastvenu dokumentaciju kako ne može zbog srčanih problema nazočiti suđenju.

Sudac Slavko Lozina više nije niti zakazivao ročište u ovom predmetu, a potom je prestao biti sudac uskočkih predmeta te je ovaj predmet ostao bez suca.

3. lipnja 2019. predmet preuzima novoimenovani sudac Dinko Mešina te se očekuje da će zakazati prvo ročište, 3 i pol godine nakon podizanja optužnice.

16. rujna 2019. - ročište još nije zakazano, a najavljuju iz splitskog suda da će najvjerojatnije biti zakazano do kraja godine.


K. FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube