VIJESTI
02.12.2019 u 14:57

40 godina Zavoda za obnovu Dubrovnika - nakon potresa i rata, novi izazov je vraćanje života u zidine

U Lazaretima je danas svečano obilježeno 40 godina djelovanja Zavoda za obnovu Dubrovnika. Zavod je osnovan 1979. kad je zbog potresa, na Uskrsno jutro, s epicentrom od 7 stupnjeva Merkalijeve ljestvice, u moru ispred Crne Gore, značajno oštećena graditeljska i umjetnička baština Grada. Dvanaest godina kasnije Zavod će spreman dočekati ratno razaranje i s već iskusnim stručnim ljudima početi pripremati obnovu. "Svi ovi izazovi obnove graditeljske baštine, kroz vrijeme, nisu bili zahtjevni, kao što je naš današnji zadatak revitalizacije života u povijesnoj jezgri", naglasila je na svečanosti ravnateljica Zavoda Mihaela Skurić, zahvalivši poimenično svim bivšim ravnateljima i bivšim i današnjim zaposlenicima.


komentara  0

Svečanost je počela dokumentarnim filmom autora Tonka Jovića o 40. godina rada Zavoda za obnovu Dubrovnika, koji je prisutne proveo kroz stvarno impresivne rezultate rada ZOD-a. Naime u potresu 1979. oštećen je 1071 objekt od čega čak 885 stambenih objekata.

Od većih javnih građevina oštećeni su bili i potom i obnovljeni kompleks Luže, gradske vijećnice i kazališta, Knežev dvor, biskupska palača, Katedrala, samostani Male braće, dominikanaca, zvonik, brojne palače.

Kad je obnova pomalo završavala, stigla je ratna 1991. kad je spomenička baština Grada doživjela još jedno razaranje, no zahvaljujući iskustvu ljudi u Zavodu, obnova ratom razorenog Dubrovnika počela je dok su još padale granate i stoga je proglašena jednom od najboljih poslijeratnih obnova na svijetu.

Mihaela Skurić u svom je pozdravnom govoru naglasila kako je revitalizacija povijesne jezgre puno veći izazov, nego obnova graditeljskih spomenika. Kazala je kako se nada uspješnom završetku Plana upravljanja Gradom, ali još više i njegovoj uspješnoj implementaciji. Zahvalila je svim dosadašnjim ravnateljima ZOD-a kao i partnerima, koji su ih donacijama podupirali u radu. Kazala je kako je izmjenom Zakona o obnovi Dubrovnika iz 2014. Zavod ostao uskraćen za mnoga financijska sredstva za rad.

Naglasila je kako je danas jako teško pronaći pravo vrijeme za obnovu spomenika u Gradu, a zbog produžene turističke sezone, osim toga naglasila je kako je ostala nekolicina kvalitetnih meštara i građevinskih poduzeća, koji mogu raditi ove zahtjevne poslove, a dodala je kako je i sam Zavod osiromašen stručnim kadrom.

No usprkos tome, projekti se rade i pripremaju, pa je tako ravnateljica najavila nove obnove, za koje se priprema dokumentacija, a to su obnova Umjetničke galerije, portal Luže, obnova bivšeg zatvora, ali i dubrovačkih ljetnikovaca u Rijeci.

"Vjerujem da svi ovdje znate važnost ZOD-a i njegovu ulogu u čuvanju i obnovi kulturne baštine, kao i još važniju ulogu prenošenja tih vrijednosti na buduće generacije", zaključila je Skurić.

Gradonačelnik Mato Franković u svom se govoru posebno osvrnuo na ulogu ZOD-a u prvoj pravomoćnoj presudi Haškog suda za kulturocid, koji je počinjen nad dubrovačkom kulturnom baštinom.

"Bez njihove detaljne dokumentacije i rada tijekom domovinskog rata ova, prva u povijesti, presuda za kulturocid, nikad se ne bi dogodila. Hvala Vam svima koji ste kao djelatnici Zavoda dio svojih života utkali u našu baštinu", kazao je gradonačelnik.

Župan Nikola Dobroslavić u svom je govoru, među ostalim, pozvao na izmjene Zakona o obnovi Dubrovnika, kojim bi Država, odnosno Ministarstvo kulture u financiranju, ali i u vlasničkom udjelu preuzelo većinski dio prava i obveza. Što bi Zavodu omogućilo stabilnost poslovanja.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kazala je kako se danas slavi 40 godina kontinuiranog stručnog rada na obnovi baštine. Istaknula je kako je tijekom tih godina Zavod u svim svojim fazama surađivao s najboljim svjetskim stručnjacima, koristeći najviše dosege tadašnjih znanja, koja su se tijekom godina poprilično izmijenila, kao što je to primjer aseizmička obnova.

"Ovi potresi posljednjih dana podsjećaju nas kako živimo na jako trusnom području. Stoga smatram da je jako važno ulagati u aseizmičko ojačavanje zgrada", kazala je ministrica, dodavši kako je uvjerena da će Plan upravljanja dati Dubrovniku smjernice za sljedeće razdoblje.

Najavila je i skoru konferenciju, koja će se održati u Dubrovniku, povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe.

"Dubrovnik će biti domaćin skupa na kojem će se raspravljati o utjecaju katastrofa na kulturnu baštinu,a s obzirom na prijetnje koje klimatske promjene nose. Zavod za obnovu Dubrovnika upravo ima takvo vrijedno iskustvo s katastrofama i obnovom, koje može podijeliti na ovoj konferenciji na kojoj će sudjelovati najvažniji svjetski stručnjaci", kazala je Obuljen Koržinek.

Program je završio uz pjesmu klape FA Linđo i zajedničku fotografiju bivših i sadašnjih zaposlenika Zavoda.


K. FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube