VIJESTI
03.12.2019 u 08:32

Nepoznata priča o Župljaninu Andriji Kleškoviću koji se oženio s maorskom princezom

Prije 127 godina, na Novom Zelandu je ispisana hrvatska povijest. Prvi brak između Hrvata iz okolice Dubrovnika i maorske princeze, sklopljen je na malom otoku usred Tihog oceana. Andrija Klešković zaljubio se i oženio Maorku Erinu Kaaku na samom sjeveru Novog Zelanda, a plodonosni par uživao je u sreći koju su im donijela djeca - njih čak 13. Prvi upisani brak dvoje dotad neuobičajenih ljubavnika, rezultirao je puštanjem “hrvatskih korijena” na otoku koji je od Hrvatske udaljen otprilike 18 tisuća kilometara. Njihova ostavština vrlo je važna za Tarare (maorski naziv na Hrvate, odnosno Dalmatince koji su prvi ovdje doselili), a proslavljena je 1.prosinca na svečanom domjenku u mjestu Kaitaia - genijalnu priču o Župljaninu iz Mlina, Andriji Kleškoviću i njegovom životnom putu donosi Jutarnji.hr.

 


komentara  0

Sjećanje o njima ponovno je osvježila povjesničarka i hrvatska snaha Kaye Dragichevich u knjizi “Pioneer Dalmatian Settler of the Far North”. Dragicevich je napravila lavovski posao kad je u četiri godine istraživanja skupila informacije o 200 hrvatskih pionirskih obitelji koje su došle potražiti sreću na Novom Zelandu. U knjizi, čije je prvo izdanje već rasprodano, nalazi se i više od 900 vrijednih fotografija i detaljnih, živopisnih biografija Hrvata.

Neobična priča počinje s Andrijom Kleškovićem koji se rodio 1867. godine u mjestu Mlini kraj Dubrovnika. Njegov otac Andrija stariji bio je vlasnik trgovine, a majka Ana, rođena Tonković, kućanica. Nakon smrti majke, otac se ponovno ženi, Franicom Turčinović. Međutim, Andrija mlađi nije bio u dobrim odnosima s pomajkom pa kad ga je rođak, koji je obavljao svećeničku službu u Americi, pozvao da mu se pridruži, nije dugo dvojio. Spakirao je stvari i otišao u prekomorsku nepoznatu zemlju. Andrija je u Sjedinjenim Američkim Državama postao članom crkvenog zbora i ministrant. U početku su se rođaci dobro slagali, ali nakon jedne svađe, Andrija je odlučio prekinuti sve veze s njim. Svađa je Andriju toliko potresla da je odbacio katoličku vjeru, kojoj će se vratiti tek pred kraj svog života, nekoliko mjeseci prije smrti. Ostao je sam u stranoj zemlji, pa mu je preostalo jedino da potraži nekakav posao pomoću kojeg bi preživio. Našao je jedan u San Franciscu. Tamo je neko vrijeme radio kao kuhar sve dok 1884. nije odlučio potražiti sreću na Novom Zelandu. Pridružio se valu Dalmatinaca koji su s juga Hrvatske došli na Far North (najsjeverniji dio Sjevernog otoka) kopati kauri smolu. Radi se o fosiliziranoj smoli s istoimenog stabla koja je na Sjevernom otoku Novog Zelanda u 19. i 20. stoljeću bila glavna sirovina za proizvodnju premaza za zaštitu namještaja.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube