LIFESTYLE
04.12.2019 u 12:30

U POTRAZI ZA KORIJENIMA: potomci Kleškovića i maorske princeze posjetili Mline

Bez obzira koja generacija bili, potomci iseljenika iz ovih krajeva, kad-tad požele upoznati zavičaj iz kojega su njihovi pretci potekli. Tako je bilo i s nasljednicima Andrije Kleškovića koji je Mline napustio prije 127 godina te se, nakon putešestvija, primirio na Novom Zelandu gdje se oženio maorskom princezom, kćeri tamošnjeg poglavice i s njome izrodio 13-oro djece. Mnogi od njihovih nasljednika posjetili su tijekom proteklih godina Župu dubrovačku, a tek poneki su se susreli sa svojom rodbinom što je omogućilo njihovo povezivanje i traganje"jednih za drugima" putem društvenih mreža. Nasljednike maorsko-hrvatskog para susreo je i Leo Klešković koji je dugi niz godina pokušavao otkriti gdje sve ima iseljenika tog župskog prezimena. 


komentara  0

Nepoznata priča o Župljaninu Andriji Kleškoviću koji se oženio s maorskom princezom

Mnogi od njih danas se više ne prezivaju Klešković, jer su morali mijenjati prezime iz raznih potreba ali nisu zaboravili svoje korjene i dosta njih sada želi vratiti prezime Klešković. Kćeri su se naravno udale i one su tako promjenile prezime ali su isto aktivne u očuvanju svojih korjena. Uglavnom dolaze ovdje da bi upoznali Mline odakle potječe prezime Klešković koje je jedno od najstarijih prezimena u Župi dubrovačkoj. Zanima ih i groblje gdje su ukopani Kleškovići i gdje žive - priča nam Leo koji se s dijelom velike obitelji i susreo, te ih darivao figuricama u župskoj narodnoj nošnji, koje sam izrađuje. One su postale veseli potsjetnik na obiteljsko korijenje i lijepi ukras u njihovim novozelandskim domovima.

Novozelandski Kleškovići su pokušavali stupiti u kontakt s Keškovićima iz Župe a Leo je na isti način tražio Kleškoviće po svijetu. I tako su se preko facebooka povezali.

- Njima je bilo drago upoznati mjesto iz kojega je došao Andrija Klešković koji je oženio maorsku princezu, dopisivali bismo se i kada bi netko od njih zaželio doći u Mline mi bi ih rado ugostili. Kažu da su se povezali samo sa mnom i jedan od njih s gđom Lucom Klešković - navodi Leo kojega su potom i učlanili u fb grupu "Descedants of Andiija Klešković and Erina Kaaka".

A da su potomci Andrije Kleškovića koji je ostavio traga u svom novom domu i zemlji išli očevim stopama angažmana u zajednici, svjedoči i podatak kako je Shane Jones član prve stranke Novog Zelanda koja je u koaliciji s Laburističkom strankom koja je trenutno na vlasti. Shane je ministar zadužen za infrastrukturu s proračunom od 3 milijarde novozelandskih dolara. Njegova trojica sinova nose prezime Klešković.

U obiteljskom stablu teško se snaći budući je ta mnogobrojna obitelj mijenjala prezimena u Jones, Ashdown, Anderson, što često zbunjuje, priznaje Leo. 

To jest istina, ali očito su prezimena puno manje važna od želje koja živi u svima njima - pronaći i upoznati ljude koji su potekli iz istog obiteljskog izvora. Bez obzira u kojemu dijelu svijeta živjeli.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube