KULTURA
05.12.2019 u 07:14

O arhitekturi za odmor i dokolicu

Povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka, nezavisna kustosica i urednica Iva Körbler u srijedu, 4. prosinca održala je predavanje - HOTELSKA ARHITEKTURA DUBROVAČKOG PODRUČJA 1955. - 1975.


komentara  0

Razdoblje hrvatske arhitekture između 1955. i 1975. period je sustavne i planirane turističke izgradnje na jadranskoj obali i otocima, kada je postavljen temelj današnjih turističkih resursa i kapaciteta s kojima se predstavljamo kao reprezentativna mediteranska turistička destinacija.

U tom vremenskom periodu, s naglaskom na razdoblje između 1958. i 1973. domaća hotelska arhitektura prati aktualne svjetske arhitektonske tendencije i trendove, a pojedini arhitekti specijaliziraju upravo ovu arhitektonsku tipologiju.

Taj se arhitektonski fenomen odražava i na hotele dubrovačkog područja, gdje su u navedenom razdoblju izgrađeni mnogi hoteli koje i danas valoriziramo kao optimalne stilsko-morfološke modele prema prostornom mjerilu, zasićenosti turističke destinacije i autentičnim regionalnim karakteristikama hrvatskog i dubrovačkog (mikro)prostora i pejzaža.

Na primjerima istaknutih hotela dubrovačkog područja, poput hotela Excelsior, hotela Vis, hotela Libertas, hotela Dubrovnik Palace, hotela Villa Dubrovnik, hotela Lero, hotela Kompas, hotela Park, hotela Bellevue, hotelskog kompleksa na Babinom Kuku (Dubrovnik), hotela Croatia (Cavtat), hotela Župa (Srebreno), hotela Petka (Gruž), hotela Pelegrin i Gorica (Kupari), hotela Neptun i Adriatic (Lapad), hotela Lafodia (Lopud), hotela Astarea (Mlini) i Plat (Plat), mogu se pratiti više ili manje uspješno implementirani elementi utilitarne i servisne funkcije tzv. arhitekture za odmor i dokolicu, ali i shvaćanje hotelske interpolacije u gradsko tkivo i konfiguraciju specifičnog terena kao nove arhitektonsko-prostorne vrijednosti.

Organizatori su Društvo arhitekata Dubrovnik i Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube