VIJESTI
06.12.2019 u 13:03

MLADI ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST
Razgovor s predsjednikom EP-a Davidom Sassolijem

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli (S&D) tijekom posjeta Zagrebu sudjelovao je na panelu Mladi za održivu budućnost na kojem je istaknuo kako Europska unija mora biti predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena. „Trebamo svježu perspektivu, osigurati razvoj i rast Europske unije, ali istovremeno trebamo i graditi gospodarstvo koje neće ugrožavati naš planet, nego ga održavati. Mi to možemo jer imamo i znanje i alate. Možemo učiniti puno više“, zaključio je Sassoli.

 


komentara  0

Predsjednik je upozorio kako Europa treba nove politike jer mnogi stari parametri više ne funkcioniraju. Naveo je kao primjer industriju, te ovisnost o ugljenu koje se – kako je istaknuo– Europa čim prije treba riješiti. Posebno je pohvalio doprinos mladih na temu zaštite okoliša. U razgovoru s predsjednikom sudjelovali su dr. sc. Ankica Čakardić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Leonarda Šmigmator, organizatorica pokreta Fridays for Future Croatia i  Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, pokretač nagrađivane skautske akcije pošumljavanja Boranka.

Leonarda Šmigmator istaknula je kako smatra da su mladi prosvjednim akcijama za borbu protiv klimatskih promjena uspjeli nametnuti ovu važnu temu na najvišoj političkoj razini i natjerati političare na traženje rješenja.

Dan Špicer je rekao da ga veseli veliki interes za akciju Boranka, zahvaljujući kojoj su posađene brojne nove sadnice na opožarenim područjima Dalmacije. Predsjedniku Sassoliju ponudio je da olovkom nacrta stablo i posadi ga u virtualnoj šumi na posebnoj internetskoj stranici kampanje, te pojasnio da će izviđači i volonteri u prirodi na požarištu naknadno zasaditi pravu sadnicu.

Uz temu održivih klimatskih i gospodarskih politika, sudionici su se dotakli i pitanja društvenog položaja žena te njihovog sudjelovanja u političkom životu. Dr.sc. Ankica Čakardić rekla je kako je priča o pravima žena još relativno mlada, te je navela da je udio žena u nacionalnim skupštinama na globalnoj razini tek nešto više od 24 posto.

Predsjednik je istaknuo kako je ponosan što u njegovom kabinetu radi 60 posto žena.  Dodao je kako puno toga u europskim i svjetskim društvima još treba mijenjati, pogotovo kada je riječ o borbi protiv nasilja nad ženama. „Trebamo učiniti sve što možemo kako bismo to nasilje izbacili iz naših društava“, poručio je Sassoli.

Predsjednik Sassoli u Zagrebu je boravio u okviru posjeta Konferencije predsjednika Europskog parlamenta, povodom predstojećeg predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Tijekom posjeta susreo se s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović te s članovima Vlade i Sabora. Raspravu Predsjednika Sassolija s predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice i aktivistima organizirao je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube