VIJESTI
11.12.2019 u 13:44

Dubrovački kapetan iz Indijskog oceana spasio 34 ribara: Stigli smo u zadnji čas

Kako su izvještavali hrvatski mediji, posada broda M/T “Towada”, japanske brodarske kompanije NYK, u srijedu 4. prosinca navečer, za vrijeme večere, primila je poziv u pomoć s indijskih ribarskih brodica koje su se našle u velikom nevremenu na Indijskom oceanu, donosi Slobodna Dalmacija. 


komentara  0

Odmah su krenuli u tzv. SAR (search and rescue) akciju spašavanja pod vodstvom Dubrovčanina, kapetana Pava Butijera, zapovjednika M/T “Towada”, koji navigaje “pola svoga života” i na moru je do sada proveo 22 godine.

Na području kojim je plovio M/T “Towada”, tanker dug 333 i širok 60 metara, koji može nositi više od 305 tisuća tona tereta, na otvorenom moru bilo je podosta ribarica.

- Istina, bilo ih je puno. Te su se ribarice nalazile 250-300 nautičkih milja od kraja i po takvom lošem vremenu bile su prepuštene same sebi. Ti, očigledno hrabri ribari, na tako “veliko more” usudili su se otisnuti bez pojaseva za spašavanje, “life jacketa” ili čamaca za spašavanje. Niti jedna od tih ribarica nije imala ni najosnovnija sredstva za spašavanje ljudskih života. Moram reći da je to za njih bila vrlo kritična situacija. Naravno, takvo more i vjetar ne mogu naštetiti mom brodu, koji je veliki tanker, ali moram istaknuti da smo i mi dobro osjećali “čari prirode” koja se iznenada “uznemirila”. Treslo je i naš brod, pa sada zamislite kako je bilo njima u tim malim ribaricama, govori nam zapovjednik Butijer.

- Bila je strašna kiša i jak vjetar. More se “diglo” i nije zaista bilo lako ih spasiti. Iz Mumbaija, gdje se nalazi indijski Koordinacijski centar za spašavanje, dobili smo poruku o poziciji ribarica i zaputili smo se prema njima. Uspjeli smo, što zaista nije bilo lako u takvim vremenskim uvjetima, pronaći tri ribarice i približiti im se. Kada smo došli blizu, samo smo ih na jedan način mogli spasiti. Morali smo našim brodom napraviti zavjetrinu tim ribaricama. To smo i učinili, naš tanker smo bokom stavili u pravac vjetra, tako da je puhao u desnu stranu našeg broda, a lijeva strana, s koje su bile ribarice, bila je u zavjetrini. Tako ih uzburkano more nije puno valjalo - prepričava zapovjednik tankera.

Nakon “stvaranja” zavjetrine trebalo je brodolomce s ribarica ukrcati na “Towadu”.

- S lijeve strane broda spustili smo buškajinu (drvene ljestve, pričvršćene konopcem, uz koje se na brod penju i peljari) i jednog po jednog ribara ukrcali na tanker. Na trima ribaricama ukupno su bila 34 ribara (na jednoj 10 ribara, a na preostale dvije po 12) i ono što je najvažnije - živi su i zdravi. Nitko od njih nije ni najmanje bio ozlijeđen u ovoj akciji spašavanja. Da nismo došli na tu poziciju, odnosno da ih nismo uspjeli naći, zbog groznih vremenskih prilika njihove bi ribarice počele tonuti za sat, dva vremena. Stigli smo u zadnji čas, ribarice su već bile do pola napunjene morem i teško je povjerovati da bi itko od njih preživio nevrijeme. Prvotno smo ih trebali odvesti u Port of Mumbai, ali su nam naknadno javili da spašene ribare odvedemo u Port of Mormugao, ističe kapetan Butijer.

Cijeli članak pročitajte ovdje


dubrovniknet team/Izvor: Slobodna Dalmacija, FOTO: Marine TrafficFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube