LIFESTYLE
13.12.2019 u 09:38

Svim Lucijama, Lucama, Luckama, čestitamo imendan

Danas se obilježava blagdan sv. Lucije, kad se po tradiciji sadi božićna pšenica koja će nam po svojoj gustoći pokazati kakva će biti sljedeća godina. Sam običaj vezan je uz Svetu obitelj. On je nastao kada je, bježeći pred Herodovim vojnicima, Marija zamolila težaka koji je na njivi sijao pšenicu da kaže progoniteljima kako su prošli tim putem dok je sijao. Kada su vojnici stigli do tog mjesta, pšenica je čudesno izrasla, a oni su odustali od daljnje uzaludne potjere. Nemojte zaboraviti da se na širem dubrovačkom području na sv. Lucu darivaju djeca.


komentara  0

Ime Lucija dolazi od latinske riječi lux ili lucis, koja znači svjetlo, stoga zapravo simbolizira svjetlo u zimskoj tami. Uz sve to navješćuje Božić kao rođendan svjetla, a mnogi smatraju kako je upravo sama sveta Lucija navjestiteljica boljih vremena jer nakon 13. prosinca dani postaju sve duži.

Sveta Lucija rođena je u 4. stoljeću u imućnoj obitelji na jugu Italije - na Siciliji. Majka joj je bila jako bolesna, stoga se Lucija molila svetoj Agati da joj pomogne, a poslije je tvrdila kako je majku sama ozdravila vjerom u Boga. Kao zahvalu za majčino ozdravljenje, Lucija je odlučila razdijeliti svoj imetak siromašnima. Kada je to doznao mladić u kojeg je bila zaljubljena, prijavio ju je vlastima da je kršćanka pa je završila u tamnici u kojoj je mučena.

Prema staroj legendi, priča se kako je Lucija bila izuzetno hrabra i odvažna, što se nije svidjelo caru Dioklecijanu. On je u bijesu rekao da će je otpremiti u kuću bludnica da joj oskvrne čistoću, nakon čega će je napustiti njezin Duh Sveti. Mučitelji su je zalili smolom i zapalili, no vatra ju nije doticala. Na kraju je ubijena mačem, a prema predaji, izvađene su joj oči i stavljene na tanjur. Zbog svega toga Lucija se danas smatra zaštitnicom očiju i vida.

Svim Lucijama, Lucama, Luckama, čestitamo imendan!


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube