VIJESTI
11.01.2020 u 19:06

U POVIJESNOJ JEZGRI OTVORENO 50 NOVIH APARTMANA Grad Dubrovnik iskoristit će mogućnost njihovog ograničavanja, dok Krstulović ovu najavu smatra PR potezom

Upravo u Dubrovniku, prije nešto više od mjesec dana, ministar turizma Gari Cappelli, prvi put je javno spomenuo mogućnost ograničavanja broja apartmana u jedinicama lokalne samouprave. Kao glavni razlog takvog ograničenja resorni je ministar naveo "infrastrukturu koja ne može sve apsorbirati". Uprava grada Dubrovnika je jedna od rijetkih koja se o uvođenju ove mjere pozitivno izjasnila, dapače kazali su da će ako Zakon stupi na snagu iskoristiti mogućnost te ograničiti broj smještajnih kapaciteta. Za komentar ove najave upitali smo i predsjednika kotarsko vijeća kotara Grad Marina Krstulovića, koji ovu najavu ministra smatra probnim balonom, a mišljenja je kako zabrana samo zabrane radi ne bi bila konstruktivna. Usput budi rečeno, samo na području stare gradske jezgre u protekloj godini je otvoreno 50 novih smještajnih jedinica.

 

 


komentara  0

Ministar turizma Gari Cappelli je za nedavnog posjeta Dubrovniku, prvi put javno progovorio o uvođenju zakonske mogućnosti ograničavanja broj apartmana, odnosno o daljnjoj decentralizaciji sustava.

„Razmišljamo o daljnjoj decentralizaciji, odnosno da Gradska vijeća na prijedlog gradonačelnika mogu u dijelovima grada ili  u cijelom gradu, u određenom terminu, bilo šest mjeseci, bilo na  godinu dana ili dvije zabraniti kategorizaciju određenih objekata  iz razloga manjkave infrastrukture koje ne može apsorbirati sve što bi trebalo „ izjavio je tada ministar.

Činjenica je da se broj apartmana u Dubrovniku iz godine u godinu povećava. Stoga samo odlučili provjeriti njihovo današnje brojčano stanje s posebnim naglaskom na broj novootvorenih smještajnih jedinca u staroj gradskoj jezgri u 2019.

Prema, kako su nam iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika pojasnili neslužbenim podacima sustava e-Visitor, koji prati podatke za područje cijelog grada Dubrovnika, bez izdvajanja naselja, u 2019. je  u staroj gradskoj jezgri evidentirano 549 obveznika sustava e-Visitor u 794 smještajne jedince s 1921 redovnim i 474 pomoćna kreveta.

Prema podacima koje su nam ustupili iz TZ-a u 2018.  je na istom području odnosno, povijesnoj jezgri evidentiran 512 obveznika, u 744 smještajne jedinice s 1846 redovnih i 463 pomoćna kreveta.  Iz podataka je jednostavno iščitati da je u razdoblju od godine dana u povijesnoj jezgri registrirano 50 novih smještajnih jedinica, odnosno da je turistima koji dolaze u Dubrovnik u strogom središtu grada na raspolaganju novih 105 kreveta.

Što se tiče čitavog područja grada Dubrovnika u 2019. je također prema sustavu e-Visitor evidentirano 3258 obveznika, što je šest posto više ne u 2018., u 4904 smještajne jedinice, što je povećanje od četiri posto u usporedbi s 2018. s 12513 redovnih, što je ponovno četiri posto više kreveta nego u 2018., i 4206 pomoćnih kreveta.

Iako je možda usporenijim tempom trend porasta smještajnih jedinica u privatnom smještaju je i dalje evidentan. Nisu sve jedince lokalne uprave pozitivno reagirale na ovakvu najavu resornog ministra, no sudeći po službenom odgovoru Grada Dubrovnika, ako se mogućnost takvog ograničenja zaista uvede u hrvatsko zakonodavstvo, ova gradska uprava će je objeručke prihvatiti.

„Grad Dubrovnik podržava najavljenu inicijativu decentralizacije od strane ministra turizma Garija Cappellija, odnosno mogućnost da gradovi i županije ograniče kategorizaciju novih smještajnih kapaciteta“, stoji u odgovoru Grada u kojem se dalje navodi da je navedena inicijativa u skladu s projektom „Respect the City“ kojim se želi osigurati, nizom kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera i rješenja, održivost dubrovačkog turizma i upravljanje Dubrovnikom kao turističkom destinacijom.

„Uz navedeno u izradi je i Plan upravljanja spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koji će definirati okvir za razvoj suvremenog života Grad kroz održivo upravljanje i korištenje dobrom i njegovom kontaktnom zonom. Ako navedeni Zakon stupi na snagu Grad će iskoristiti mogućnost da na svom području ograniči broj smještajnih kapaciteta, sukladno zakonskim mogućnostima te na temelju analiza i rezultata spomenutih planova i projekata“ stoji u zaključku Grada Dubrovnika.

Za komentar ove najave upitali smo i Gradski kotar Grad, a predsjednik kotarskog vijeća Marin Krstulović u svom odgovoru kazao je kako pozdravlja aktivno upravljanje Gradom Dubrovnik, te općenito upravljanje gradovima i destinacijama od strane jedinica lokalne samouprave kako bi stanovnici imali najviše koristi od turizma kao primarne ekonomske grane, a koji im ostavljaju kako dobre, tako i loše posljedice. Krstulović također smatra kako je potrebno izmijeniti Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu.

"Za sad ministrova izjava izgleda kao probni balon, odnosni PR potez. Način ograničavanja kao ni upravljanja s postojećim kapacitetima nije definiran i dok se to ne učini nemam stav ni komentar na ministrovu izjavu. Smatram bitnim uvođenje promišljenog oporezivanja te mijenjane Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kako se hosteli i blokovi s apartmanima bez ijednog stanara iznajmljuju kao da su u domaćinstvu time smanjujući porezna davanja. Iznajmljivanje sobe ili apartmana u kući gdje se živi, time omogućujući preživljavanje u onako skupljem Dubrovniku, ne može se stavljati u istu vreću s biznisom iznajmljivanja u hostelima i difuznim hotelima" kazao je Krstulović te dodao kako podržava zabranu otvaranja novih hostela i hotela, dok otvaranje novih apartmana treba kontrolirati s više aktivnih mjera.

"Prije svega, konačnim osnivanjem Fonda za otkup stanova, koji bi otkupio dio stanova s tržišta te ih davao u najam na području cijelog grada, a posebno stare gradske jezgre. Prijedlog osnivanja Fonda koji bi otkupljivao stanove usvojen je rebalansom Proračuna 2015., a nikad nije proveden, iako su odluke Gradskog vijeća obvezujuće. Potom izmjenom porezne politike i pravilnika kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kao i određivanjem maksimalnog broja turističkih ležajeva u Grad te mehanizma pravedne raspodjele kapaciteta, jer nije pošteno da netko ima deset kreveta, a drugi niti jedan i da odlukom o zabrani novih kreveta stanje zamrzne, umjesto poboljša i raspodjeli. Slično se dogodilo i odlukom Grada Dubrovnika o dodijeli javnih površina na pet godina" kazao je Krstulović te ponovio kako konkretnu najavu ministra Cappellija ne može komentirati jer o njoj zapravo ne zna ništa.

"Odluka mora biti krajnje promišljena te ne smije uništiti postojeće iznajmljivače, jer je turizam žila kucavica Grada. Pravednosti mora biti, apartmani i hosteli se ne smiju svrstavati u isti koš. Zaustavljanje iseljavanja moguće je jedino uz pametnu politiku Grada Dubrovnika, kao i aktivnu demografsku politiku putem otkupa stanova na tržištu, subvencioniranjem privatnog smještaja čime bi ljudima postalo isplativo davati stanove u dugoročni najam" pojasnio je Krstulović te dodao kako diljem Europe postoje razne varijante.

"Moramo početi s promišljenim mjerama te ih ispravljati u hodu. One ne smiju uništiti turizma, kao što ni turizma ne smije uništiti život u Gradu. Današnji turizma za posljedicu ima depopulaciju, onečišćenje i stvaranje ogromnih ogromne socijalne razlike te nekretninski bum cijena. Stoga mjere i zakone iz turističke domene treba usmjeriti u cilju dobrobiti zajednice te konstantno prilagođavati situaciju. Dubrovnik sigurno ima najbolje turističke stručnjake, ali ih se rijetko sluša. Zabrana, ako se dobro ne osmisli i pravedno ne provede, može niti izuzetno opasna Stoga treba postaviti granice održivog razvoja grada, naplatiti svima koji više uzimaju, a manje vraćaju gradu te vratiti taj novac u mehanizme koji će omogućiti naseljavanje" zaključio je Krstulović. 

Predstoji nam tek vidjeti hoće bi ova mjesta stupiti na snagu, u kojem obimu i na koje će području zaživjeti te hoće li dovesti do pozitivnih učinaka. I, naravno, kako će reagirati vlasnici nekretnina u Gradu.


L.Pavlović/ FOTO: IlustracijaFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube