VIJESTI
13.01.2020 u 20:05

Čitatelj Dubrovnikneta: Prijatelj mi je djelomično izgubio tri prsta radi "piratice"

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javno savjetovanje Zakon o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prema čemu bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tijekom cijele godine, pa i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, željeli smo čuti i vaše mišljenje. Na našoj Facebook stranci postavili smo pitanje: "Jeste li za zabranu petardi tijekom cijele godine", a na to pitanje odgovorilo je 2800 fb korisnika. Velika većina je za zabranu petardi tijekom cijele godine, i to njih 2200, dok je 599 ljudi odgovorilo kako nisu za zabranu. Zanimljiva su i obrazloženja koja su nam naši čitatelji ostavili.


komentara  0

Iako je Zakonom zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija.

U periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.

Podsjećamo, nizak rizik i nisku razinu buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namijenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Ovo su neka od obrazloženja čitatelja Dubrovnikneta:

- Božić se može i mora slaviti bez pirotehnike!

No neki smatraju kako se zabranom neće puno toga postići.

- Zabrana će teško promijeniti "mentalitet", a i "običaje". S obzirom da zabrane nema u BiH i Crnoj Gori, crno tržište i šverc će odraditi svoje, kao i u vremenima prije rata kad nije bilo pirotehnike za kupiti, a iz Italije su se švercale tone.

Jedan čitatelj je napisao kako je takva zabrana glupost, a na njega su se referirali ostali.

- Zbog čega je glupost? Je li možda zato što će se butigama smanjit promet? Je li možda zato što će se smanjit broj ozljeda kod djece (jedan od prijatelja je izgubio djelomično tri prsta kad smo bili djeca upravo zbog piratice). Je li možda zbog toga što mislite da su paščad i kerad bez straha? Je li možda zato što volite da vas i novorođenče probudi topovski udar pod prozorom u dvije ure ujutro? Je li možda zato što mislite da je primjereno slaviti dan "mira" trećim svjetskim ratom - napisao je drugi čitatelj.

- Glupost je zato što će porasti šverc pirotehnikom i što je još gore i opasnije po život krenut će kućna izrada pirotehnike. Svak zna danas što je molotov koktel i od čega se pravi eksploziv. To se uči u školama, a ima i na YT. Problem ti danas napraviti eksploziv!? Zato je bolje da taj eksploziv prave, prodavaju i rukuju s njime ovlaštene osobe. To da se gruha kad su feste je dio naše tradicije i običaja. Zabranjeno voće je najslađe voće - napisao je treći.

Svoje komentare možete uputiti i u javno raspravu, koje traje do 7. veljače.  Ovdje.

ZABRANA PETARDI Novim zakonom se postrožuje upotreba pirotehnike, kazne i do 30 tisuća kuna


E. Jelić /foto: YouTube screenshotFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube