LIFESTYLE
12.01.2020 u 12:04

PREDSTAVLJAMO
Ivana Grkeš: sve nam je kroz turizam pruženo na pladnju i to je dovelo do psihološke stagnacije

Završila je fakultet u Zagrebu, radi tri posla i usput studira na Sveučilištu u Dubrovniku, gdje će uskoro steći još jednu diplomu. Mlada je, poduzetna i puna nekog zaraznog optimizma. Ne razmišlja o odlasku iz Dubrovnika, jer je, kaže, tu našla idealnu ravnotežu između poslova i slobodnog vremena. Upoznajte Ivanu Grkeš, magistru komparativne književnosti i francuskog jezika, studenticu odnosa s javnošću, vodičku i voditeljicu projekata za mlade koji se financiraju iz europskih fondova.


komentara  0

Ivana je odrasla na Gornjem Konalu, a rođena je 1991. u jeku Domovinskog rata. Osnovnu školu i Jezičnu gimnaziju završila je u Dubrovniku, a preddiplomski i diplomski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

- Od malih nogu obožavala sam čitati. S nekih pet godina sama sam čitala. Sjećam se da smo dida i ja išli u Sustjepan u staru kuću, koja je bila već oronula spašavati mamine stare knjige. I danas imam taj cijeli komplet dječje biblioteke Lastavica, a najdraža knjiga mi je bila „Družba Pere Kvržice“ jer sam svaki lik i detalj te knjige u mašti mogla zamisliti. U prvom-drugom razredu počela sam čitati Gričku vješticu, a potom sve od Zagorke na kojoj sam 2014. i diplomirala. Književnost me je pratila cijeli život, a u 2. srednje odlučila sam da ću je i studirati. Nisam požalila, iako sam odmah znala da mi diploma komparativne književnosti ne osigurava nikakav posao. Upisala bih je uvijek ispočetka, dodaje kroz smijeh.

Dvije posljednje godine studija Ivana je odlučila raditi nešto društveno korisno. Počela je volontirati u udrugama civilnog društva koje su se bavile problemima mladih i osobito osjetljivih skupina društva. Svoje znanje nesebično je dijelila s dvije djevojke s invaliditetom, koje je pripremala za državnu maturu iz hrvatskog jezika.

- Bilo je to jedno lijepo iskustvo, pogotovo kad su one upisale željene fakultete. I danas se s njima povremeno čujem. Krenula sam volontirati jer nekako imam osjećaj da je moja generacija dobila gotovo sve na pladnju. Naravno ne svi, ali velik broj nas, osobito nas iz Dubrovnika. Roditelji  su izgradili kuće, iznajmljuju apartmane… Nama ništa ne nedostaje, ali sam osjećala da upravo zato na neki način trebam vratiti dug zajednici koja mi je sve to omogućila. Volontirati sam nastavila i nakon diplome u Dubrovniku.

Rad s mladima preko udruga civilnog društva Ivana je nastavila u Europskom domu Dubrovnik, gdje je dobila i prvo službeno zaposlenje i plaću. No nije joj bilo dosta, pa je u sklopu krovne organizacije "Mreža mladih Hrvatske" upisala i završila edukaciju na studijima o mladima, što joj je omogućilo daljnje usavršavanje. Nakon tog iskustva, počela je s timom sličnih ljudi raditi na projektima za mlade. Osmišljavali su projekte, pisali ih i uspješno ih provodili uz financijsku potporu grada, županije i države, sve do velikog zaokreta.

- Rad na projektima bio je ispunjavajući, ali ne možete tu zaraditi neku normalnu plaću, puno se više radi, nego što se može platiti. Zaposlila sam se u jedinoj dubrovačkoj knjižari u gospođe Maje. Radila sam tamo dvije godine i divno mi je bilo biti cijeli dan okružena knjigama i ljudima koji vole knjige. No kad smo 2017. dobili financiranje velikog projekta iz europskih sredstava, morala sam ostaviti taj posao i potpuno se posvetiti ovome.

Naime, Ivana se aktivirala na Sveučilištu u Dubrovniku u  ESN Dubrovnik, udruzi studenata koja promovira Erasmus razmjenu europskih studenata. Četveročlani tim, koji je dotad pisao male lokalne projekte, osmislio je program za mlade, za studente, domaće i strane, ali i za udruge. Tri mjeseca su pisali i učili, i dogodilo se. Dobili su pola milijuna kuna.

- Prvi smo put to radili, ništa o tome dotad nismo znali. Uložili smo sate i sate, dane i mjesece u taj projekt, ne znajući hoćemo li išta dobiti. Rezultat nam je dao krila. Od 100 mogućih dobili smo 97,5 bodova. Projekt UniActive upravo je završio s provedbom. Radi se o programima društveno korisnog učenja koji su omogućili studentima da ono što su naučili u teoriji primjene u praksi u nekoj od organizacija civilnog društva. U projekt se uključilo 60 studenata u 10 različitih udruga, među kojima bi istaknula Udrugu za Down sindrom DNŽ, udrugu Dva skalina, udrugu Lukjernica, te udruge mladih i za mlade na lokalnoj razini.

- Izuzetno smo ponosni što se kroz ovaj projekt provela i prva crowdfunding kampanja za neku udrugu za mlade, i to za Udrugu mladih Orlando s kojom smo mnogi vezani još od srednjoškolskih dana. Uz ove programe, proveli smo u suradnji s Odjelom za komunikologiju modul Civilne kompetencije i građanska participacija namijenjen mladima, udrugama, ali i svim zainteresiranim građanima. Ovaj nam je projekt dao izvrsnu podlogu za daljnje pisanje sličnih prijedloga te smo zaista uspjeli ostvariti prekrasnu suradnju s lokalnim udrugama.

Upravo zbog ovog projekta i budućih poslova na kojima je odnos s medijima također iznimno bitan naša je Ivana upisala diplomski studij Odnosa s javnošću na Sveučilištu u Dubrovniku.

- Htjela sam se malo još obrazovati u tom smjeru, ali i biti na sveučilištu sa studentima i mladima s kojima smo provodili ovaj projekt. Htjela sam vidjeti što je to što njima nedostaje, što im treba, kakvi su im interesi.

I što si zaključila?

- Primijetila sam da su studenti koji dolaze izvan Dubrovnika puno zainteresiraniji i aktivniji i na nastavi i u projektima van nastave. Primijetila sam da puno više stranih studenata dolazi na razmjenu u Dubrovnik, a jako malo naših studenata ide vani, iako Sveučilište surađuje s nekim od najboljih europskih sveučilišta. Zaključila sam kako nas je turizam, odnosno činjenica da nam je sve pruženo na pladnju dovela do neke psihološke stagnacije.

Mladi postaju poduzetnici tako što naslijede vođenje apartmana od roditelja. Studiraju, ne zato što ih nešto zanima, nego samo da dobiju diplomu. Novac je čini se mnogima postao cilj, a ne sredstvo i kad ga imaju, zaustave se u razvoju. I ja radim u turizmu i od toga živim, ali kroz posao na projektima stalno učim i izgrađujem se, a ujedno i zajednici vraćam dug i osjećam se kao da činim nešto za opće dobro. Postati dovoljan i samozadovoljan s 25 ili 30 godina i jedino se uz posao u turizmu zabavljati, nije dobar recept za razvoj društva, koje bi trebalo počivati na mladima i njihovom znanju i ambiciji.

Projektni tim u međuvremenu je osmislio i napisao još jedan projekt za mlade, ali i za starije. Riječ je o aktivnostima koje će povezati umirovljenike i mlade. Financiranje su dobili, a uskoro će potpisati i ugovor. Ivana nam je objasnila o čemu je riječ.

- U suradnji s nekoliko lokalnih organizacija napisali smo projekt na natječaj Aktivni u mirovini. Naše se udruge najviše bave ciljanom skupinom mladih, te smo razmišljali na koji bi način bilo dobro proširiti djelokrug rada. Kada smo naišli na ovaj natječaj, nismo se dvoumili te smo odradili sve sastanke i posložili jedan zanimljiv i koristan projekt o kojem ćemo više govoriti kada krene u provedbu. 

Na pitanje je li ponekad promisli kako bi bilo bolje da je ostala u Zagrebu ili pošla negdje vani živjeti, odgovara.

- Iz Zagreba sam pošla nenadano. Samo mi je odjednom postao neizdržljiv. Svakih dva-tri mjeseca idem gore na nekoliko dana zbog nekih kulturnih događaja, zbog prijatelja i zbog promjene atmosfere i svaki put kad dođem ponovno mi postane jasno zašto sam se vratila.

U Dubrovniku sam uspjela posložiti život tako da radim više poslova, da imam fleksibilno radno vrijeme i dovoljno slobodnog vremena za druženje. Fale mi zagrebački kulturni događaji. Ma, ima tih sadržaja u Dubrovniku, ali mala je konkurencija, pa mi se čini da se ponavlja jedno te isto, da malo novih stvari i ideja stiže do nas.

Nakon našeg ranojutarnjeg razgovora uz kavu Ivana je odjurila na zimsku vodičku turu, a za sobom je ostavila osjećaj optimizma i nade da će mladi ipak promijeniti na bolje i naš grad i cijelu državu. Sigurna sam da ćemo o njoj i njezinom radu još puno toga čuti u budućnosti.


Katarina FiorovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube