VIJESTI
14.01.2020 u 09:35

Cjepivo protiv gripe može usporiti razvoj i olakšati liječenje raka

Sezonsko cjepivo protiv gripe, kada se ubrizga u tkivo tumora, djeluje kao imunoterapija i značajno usporava njegov razvoj, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u    PNAS-i, donosi Index. Kako bi provjerili zbiva li se takva reakcija kod ljudi, znanstvenici su identificirali preko 30.000 ljudi koji su liječeni zbog raka pluća i među njima pronašli one kojima je dijagnosticirana gripa. Obično se smatra da je takva kombinacija vrlo opasna za bolesnike, međutim, pokazalo se da je u toj skupini smrtnost bila manja nego kod onih koji su imali tumore, ali nisu oboljeli od gripe. 


komentara  1

"Otkrili smo da su pacijenti koji su imali jednu ili više hospitalizacija zbog infekcije virusom gripe tijekom razvoja raka pluća pokazali smanjenu specifičnu smrtnost od raka pluća i ukupnu smrtnost, u skladu s našim opažanjima na mišjim modelima. Važno je istaknuti da je vrijeme do smrti specifično za rak pluća i ukupne smrtnosti kod 25% od svake populacije produljeno za 12, odnosno 19 mjeseci, za pacijente koji su bili jednom ili više puta hospitalizirani zbog infekcija virusima gripe tijekom razvoja raka pluća“, pišu u studiji autori.

U sljedećem koraku znanstvenici su istražili bi li ovogodišnje sezonsko cjepivo protiv gripe bilo učinkovito. Ubrizgali su ga miševima na mjesto na kojem im je usađen tumor. Rezultati su pokazali da je ono značajno usporilo razvoj tumora i istovremeno razvilo imunitet miševa na gripu.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

 


dubrovniknet team/IZVOR: INDEX.HRFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube