VIJESTI
14.01.2020 u 21:09

BRIGA O ZDRAVLJU Dubrovčani prije 486 donijeli odluku o gradnji nikad dovršenog lazareta na Lokrumu

Stalne epidemije kuge koje su se uglavnom prenosile iz Turske, zadavale su Dubrovniku posebne brige. Obzirom da su karavane iz Turske i njezinih zemalja dolazile uglavnom na Ploče, počelo se razmišljati o izgradnji lazareta na Pločama. Ali kako su radovi na njegovoj izgradnji stalno zapinjali, a pojave kuge bile sve češće, na današnji dan, 14. siječnja 1534. godine, Senat (Vijeće umoljenih) je donio odluku da se na otoku Lokrumu gradi lazaret, zapisano je u današnjem izdanju Gradoplova. 


komentara  0

On nikada nije dovršen, a razlog tome vrlo je vjerojatno, kako navode mnogi autori, bojazan Dubrovčana da bi ta građevina mogla poslužiti neprijatelju kao uporište, osobito Mlečanima, koji bi s tog mjesta mogli ugroziti Luku i Grad. Uz opravdanost takva zaključka, vjerojatno je razlog bio i u tome što je lazaret na Lokrumu bio vrlo nepraktičan zbog manipulacije robom.

Nakon odustajanja od gradnje lazareta na Lokrumu, 12. veljače 1590. g. Senat donosi odluku o gradnji lazareta na Plo­čama. Do koje je faze on bio građen, danas je teško zaključiti jer je 1647. Senat donio odluku da se kamen s lokrumskog lazareta koristi za gradnju gradskih zidina. Danas se na Lokrumu mogu vidjeti tek ostatci nedovršenog lazareta kojem su zidovi u obliku četverokuta sa stranicama od po 100 m. 

Više o događanjima na današnji dan kroz dubrovačku povijest pročitajte ovdje.


dubrovniknet team, Izvor: GradoplovFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube