VIJESTI
17.01.2020 u 11:42

ŠTO JE BILO U MREŽI HRVATSKOG RIBARA? Uređaj za podmorničko ratovanje

Američki vojni brod Bruce C. Heezen vršio je oceanografsko istraživanje u koordinaciji s Hrvatskim vlastima – izjavio je za The Drive Travis Weger, glasnogovornik zapovjedništva mornaričke logistike za Europu i Afriku. Ova izjava je prva službena potvrda i odgovor na pitanje što je američka vojska radila na hrvatskom teritoriju, u akvatoriju Mljeta, iako još uvijek nisu objasnili prirodu svojih istraživanja, piše morski.hr.


komentara  0

Kako piše morski.hr, Hrvatsko Ministarstvo obrane je na njihovo pitanje o djelovanju američke mornarice u akvatoriju Mljeta odgovorilo da je riječ o ispitivanju opreme za istraživanje mora koja se nalazi na spomenutom brodu, a na dodatno pitanje o kojem uređaju se radi, upućeni su da odgovor potraže putem Veleposlanstva SAD-a.

O ‘misterioznom’ ulovu podgorskog ribara Darka Kunca Bigave u moru kraj Mljeta pisali su i poznati svjetski mediji poput britanskog Daily Maila te uglednog američkog magazina Forbesa koji je objavio već drugi tekst o ovoj temi.

Forbes tako u tekstu objavljenom 14. siječnja tweet sa službenog računa američke mornarice iz 2014. godine, koji tada nije imao lajkova i retvitova. Fotografija objavljena na službenom Twitter računu Mornaričkog ureda za oceanografiju vojske SAD-a NAVOCEANO pokazuje kako se gotovo identičan uređaj izvlači oceanografskim brodom klase Pathfinder. I daje oznaku: EARS = “UŠI”, piše portal morski.hr.

EARS je kratica za ekološki sustav snimanja. Kao i puno toga u podvodnom ratovanju, i ova naizgled civilna misija može imati ratne implikacije. EARS su hidrofoni koji mogu dugoročno snimati zvukove oceana. Može se pretpostaviti da mornarica koja zna kako zvuči ambijentalna buka u određenom kutku mora ili oceana tijekom cijele godine, zna kada će ona zvuči drugačije.

Zvuk je kamen temeljac za otkrivanje i prikrivanje u podmorničkim ratovima, piše Forbes, a prenosi morski.hr.

Izvorni sustav uveden je početkom 2000-ih i može snimati zvukove mora do 1 godine. Uređaji se mogu smjestiti u relativno duboke dijelove mora, do dubine od 900 metara. Kasnije modifikacije učinile su sustav fleksibilnijim.

Narančasti dio sličan kutiji nije sam EARS senzor. Riječ je o plutači, koja se naziva Qube with Release (kuka s otpuštanjem). Djeluje tako da je plutača duboko ispod površine, zadržana težinom sidra (koju je hrvatski ribar Darko Kunac odvukao na površinu). Kad je brod američke mornarice spreman za preuzimanje, ona šalje kodiranu poruku na uređaj za prihvaćanje.

Plovila klase Pathfinder su među najmanje zapaženim u američkoj mornarici. Služe obično za istraživanje morskog dna za koje koristi uređaj za vuču s preciznim širokokutnim sonarom s više snopova. Koristi se za izradu točnih karata koji bi mogli pružiti taktičku prednost ratnim brodovima američke mornarice, piše morski.hr.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube