VIJESTI
17.01.2020 u 19:38

LASTOVSKI POKLAD 537. izdanje jednog od najstarijih karnevalskih običaja u Europi

Danas počinje, a Čistom srijedom završava Lastovski poklad, najpoznatiji i najstariji ne samo na području Dubrovačke Republike i Hrvatske, već Europe. Lastovo njeguje poklad još od 15. stoljeća, a isti je uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. 


komentara  0

Lastovski poklad spominje se prvi put 1390. godine u Statutu Lastova . Prema legendi poklad je nastao  kao spomen na napad Katalonaca na Korčulu, koji su istovremeno poslali svog glasnika na Lastovo kako bi otočane uvjerili da se predaju bez borbe. No, oni su napad dočekali naoružani, a žene i djeca su se popeli na brdo Hum gdje su molili za pomoć. Molitva je urodila plodom, a pomoć je stigla u obliku oluje koja je uništila katalonsku flotu. Lastovci su uhvatili glasnika te su ga po selu proveli na magarcu te su ga potom tri puta spustili niz konop te ga živog zapalili.

Ove godine Lastovski poklad, koji će se ove godine održati po 537. put, uvijek, bez obzira na izračun započinje blagdanom sv. Antonete, 17. siječnja, a završava na Čistu srijedu.

Na Pokladni utorak, najsvečaniji dan, svi pokladari se okupe u mimodohu, te hodaju jedan iza drugoga, jer se cijelim putem ne smiju sresti, sve do paljenja Poklada. A taj se okrivljenik pak, po uzoru na onog katalonskog glasnika, spušta najprije nekoliko puta na konopu s vrha do dna brda, "culja" se uz pucanje bombi, a sve prati pokladarsko lastovsko kolo.


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube