LIFESTYLE
18.01.2020 u 18:29

PREDSTAVLJAMO arheologa i povjesničara Nikšu Grbića: Kulturna baština je, uz more i sunce, naš najvažniji turistički proizvod

Nikšu Grbića povijest je zainteresirala još u osnovnoj školi, pa se kad je došlo vrijeme izbora studija uz arheologiju nametnula kao logičan izbor. Iako ga je za vrijeme studija više privlačio znanstveni rad, danas predaje u dvije škole te rad s mladima smatra svojevrsnim izazovom. Kao vanjski suradnik sudjelovao je na brojnim arheološkim istraživanja u dubrovačkoj okolici. Također, radio je na postavljanju više izložbi čije su teme bile iz povijesti ili povijesti umjetnosti.


komentara  0

- Predmet mog interesa su kasnoantički fortifikacijski sustavi na širem dubrovačkom području, no zbog raznih obaveza nikako ne mogu pronaći dovoljno vremena da se posvetim tome. S druge strane sudjelovanje na raznim projektima odvuče fokus istraživanja u posve drugim smjerovima, objašnjava mi Nikša.

Kao arheolog sudjelovao je na brojim arheološkim zahvatima kao vanjski suradnik brojnih institucija

- Najčešće su ta istraživanja bila na širem dubrovačkom području te u Hercegovini, što je svakako bila iznimna prilika za istraživati prošlost in situ te za obogaćivanja znanja od iskusnijih kolega. Arheološka istraživanja u Ošljem, Vilinoj špilji te Rat u Cavtatu su bila posebno zanimljiva, no nažalost zbog prirode sadašnjeg posla, odnosno predavanja u školama, ne mogu ozbiljnije sudjelovati u sličnim projektima.

- Također, zadnjih godina radili smo na istraživanju segmenata života našeg velikog umjetnika Vlaha Bukovca. Svakako bih izdvojio posljednju izložbu koja je propitivala međusobni odnos Jaroslava Čermaka i Bukovca. U tom kolopletu pružila se jedinstvena prilika predstaviti neposredni svijet Župe dubrovačke u 19. stoljeću, u kojem su dijelom participirati i moji predci što me na osobnoj razini svakako veseli.

Smatrate li da se dovoljno brinemo za našu kulturnu baštinu? Može li se više i bolje?

Kulturna baština je, uz more i sunce, najvažniji turistički proizvod koji imamo te svakako treba voditi računa o njenom očuvanju. Ravnoteža između očuvanja kulturne baštine i rastuće industrije turizma u našem kraju predstavlja po mom mišljenju jedini ispravni način održivog razvoja. Iako postoje svijetli primjeri takve prakse, svjedoci smo i primjera gdje se zbog profita trajno uništava kulturni ambijent nekog sklopa. Potrebno je iznova upozoravati na vrijednost kulturne baštine koja nas okružuje kako bi takvih primjera bilo što manje. Uvijek se može bolje.

Posljednje tri godine Grbić predaje povijest u dvije dubrovačke škole – OŠ Mokošica i Srednjoj medicinskoj školi i to uzrastima od 11 do 17 godina. Iako mu je tijekom studija znanstveni radio bio privlačniji, poučavanje i rad s mladima vidi kao svojevrstan izazov kojem se iznova veseli. Jesu li mladi danas zainteresirani za povijest?

Postoji intencija u metodici nastave povijesti da se kod učenika razvijaju vještine kako bi ih oni potom iskoristili za istraživanje procesa u povijesti. Naravno, interes varira od učenika do učenika no, ako se ne inzistira na faktografiji, izučavanje prošlosti baš i nije tako strašno. Rad u osnovnoj i srednjoj školi zahtijeva drugačije pristupe. Dok se osnovnoj školi poučavanju prilazi na neposredniji način zbog načina nedostataka potrebnih znanja kod učenika te ih se polako uvodi u samostalna istraživanja u srednjoj školi inicijativa istraživanja i prezentiranja nastavnih sadržaje je u većoj mjeri na strani učenika, koji se moram priznati, dobro snalaze u tako formuliranim zahtjevima.

Kako bi općenito ocijenili sustav obrazovanja?

Ovaj sustav baštini koncepte koje je razvio Komensky još u 16. stoljeće za potrebe društva tog vremena, se te osnova sustava nije previše mijenjala. Naravno, svaka promjena paradigme bi zahtijevala suštinske promjene te je najbolje što se može napraviti postojećih mogućnosti je prilagoditi te koncepte zahtjevima današnjeg vremena.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Najčešće ga iskoristim za rad oko kuće ili u vrtu. Također, uživam s prijateljima posjećivati obližnje vrhove u potrazi za ponekim zanimljivim lokalitetom.

 


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube