LIFESTYLE
22.01.2020 u 22:00

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: Kardamom - začin za mariniranje i slastice

Začin koji nam stiže iz Šri Lanke, a koristi se već od davnina. Može se pronaći u obliku plodova, sjemenki ili praha. Ovo je grmolika biljka koja raste do 3 metra u visinu, a izdanci su joj dugački do 60 centimetara. Cvijet je u obliku metlice, a plod je zapravo trokutasti tobolac u kojem se nalazi do 18 sjemenki. Kardamom cvate između prvog i petog mjeseca u godini, a kada cvate, listovi su zelenkaste, bijele ili ljubičaste boje. Kada ocvate stapke stvaraju zelene kapsule ili plod. Plod je svjetlozelene ili tamnosmeđe boje, a sjemenke zelene ili crne. Velike su kao zrno papra.


komentara  0

Korištenje u kuhinji
Kardamom se može koristiti kao plod, sjemenka ili prah. Komuške u kojima se nalaze sjemenke su najčešće zelene ili bijele, dok smeđe nisu kardamom već srodna vrsta. Kada se sjemenke melju brzo gube okus, pa je bolje kupovati cijele komuške i onda oljuštiti sjemenke. Kardamom se koristi kao začin, ali i u medicinske svrhe, u kozmetičkoj industriji i za parfeme. Nakon kupnje čuvajte ga u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mjestu.

Energetska vrijednost kardamoma

U 100 grama ovih sjemenki nalazi se oko 311 kcal, od čega je 68,5% ugljikohidrata, 11% proteina i 7% masti. Također sadrži: kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, mangan, vitamin C, riboflavin, niacin, vitamin B6, vlakna, fitosterol.

Kako bi se iskoristila sva njegova ljekovita svojstva, najbolje ga je koristiti u obliku tinkure, kao čaj ili eterično ulje. Pozitivna svojstva utječu na cijeli organizam.

Djelovanje na probavni i endokrini sustav
U kardamomu se nalaze komponente koje će pomoći kod poticanja metabolizma i loše probave. Smanjiti će grčeve, nadutost i žgaravicu izazvanu gastritisom. Osim toga može pojačati apetit i smanjiti potrebu za povraćanjem i mučninu. Osim u crijevima, pomoći će u bubrezima jer će ih čistiti od kalcija i uree. Na taj način će se popraviti problemi urinarnog trakta, ali i smanjiti težina te ukloniti toksini iz organizma.

Poticanje cirkulacije
Ima svojstvo poticanja cirkulacije pa se tako može koristiti u slučajevima astme jer će poticati cirkulaciju krvi u plućima. Jednako tako dobro djeluje na različite respiratorne alergije. Osim što ima atiupalna svojstva, poticati će cirkulaciju pri masažama. Tako ćete lakše i bolje opustiti mišiće i pokrenuti bolji protok krvi kod, na primjer, proširenih vena. Smanjiti će upaljene živce, bolove u leđima, ali i stres. Može se primijeniti na otekle zglobove jer će smanjiti upalu.

Ublažava depresiju
Čaj s mljevenim kardamomom pomoći će ublažavanju depresije. Ako ste pušać, neutralizirati će štetno djelovanje duhana. Osim toga dobar je i za upale grla i promuklost. Može pomoći pri visokim temperaturama i poticati iskašljavanje.

Kardamom u medicini
U arpaskim zemljama kardamom važi kao afrodizijak. Nažalost ima i narkotičko djelovanje pa ga se specijalno prerđen (zajedno sa kapulom) koristi kao droga.
U zdrastvene svrhe se koristi samo sjeme iz kojeg se dobija eterično ulje koje se na bazi alkoholnih preparata koristi kao sredstvo koje povoljno utječe na žuč, želudac i žljezdu slinovnicu.
U kombinaciji sa kimlom i komoračem pomaže kod nadutosti te poboljšava apetit.

Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:

Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati


sponzorirani članakFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube