POLITIKA
22.01.2020 u 19:20

Šuica priprema Konferenciju o budućnosti Europe

Europska komisija danas je predstavila svoje ideje za pripremu konferencije o budućnosti Europe, koja bi trebala početi na Dan Europe 9. svibnja 2020. i trajati dvije godine. Donesena Komunikacija doprinos je Komisije već intenzivnoj raspravi o konferenciji o budućnosti Europe.


komentara  0

Konferencija će omogućiti otvorenu, uključivu, transparentnu i strukturiranu raspravu s građanima iz različitih sredina i iz svih društvenih slojeva. Komisija se obvezuje da će poduzeti daljnje korake na temelju ishoda tih rasprava.

Komisija predlaže da se rasprave podijele na dva paralelna područja. U središtu prvog područja bili bi prioriteti EU-a i ciljevi koje bi Unija trebala nastojati ostvariti. Oni, među ostalim, obuhvaćaju borbu protiv klimatskih promjena i suočavanje s ekološkim izazovima, gospodarstvo u interesu građana, socijalnu pravednost i jednakost, digitalnu transformacija Europe, promicanje europskih vrijednosti, jačanje prisutnosti EU-a u svijetu te učvršćivanje demokratskih temelja Unije. U središtu drugog područja bile bi teme koje se izravno odnose na demokratske procese i institucionalna pitanja, prvenstveno na sustav glavnog kandidata i transnacionalne liste za izbore za Europski parlament.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, izjavila je: Ljudi moraju biti u središtu svih naših politika. Zato želim da svi Europljani aktivno sudjeluju u konferenciji o budućnosti Europe i imaju vodeću ulogu u utvrđivanju prioriteta Europske unije. Uniju sutrašnjice možemo izgraditi samo zajedničkim djelovanjem.

Dubravka Šuica, potpredsjednica za demokraciju i demografiju, izjavila je: Moramo iskoristiti zamah postignut visokim odazivom birača na posljednjim europskim izborima i odgovoriti na njegov poziv na djelovanje. Konferencija o budućnosti Europe jedinstvena je prilika da zajedno s građanima razmislimo, da poslušamo njihovo mišljenje, da s njima surađujemo te da im ponudimo odgovore i objašnjenja. Ojačat ćemo odnos povjerenja između institucija EU-a i građana kojima služimo. To nam je prilika da građanima pokažemo da se u Europi vodi računa o njihovu mišljenju.

Novi javni forum za otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu

Komisija konferenciju smatra forumom utemeljenim na doprinosima stanovništva, koji neće biti dostupan samo građanima iz glavnih gradova Unije, nego i građanima iz svih njezinih krajeva. Druge institucije EU-a, nacionalni parlamenti, socijalni partneri, regionalna i lokalna tijela te civilno društvo pozvani su da se pridruže. S pomoću višejezične internetske platforme osigurat će se transparentnost rasprave i poduprijeti šire sudjelovanje. Komisija se u suradnji s drugim institucijama EU-a obvezala iznaći najbolji način da ideje građana i povratne informacije dobivene od njih pretoči u oblikovanje politika EU-a.

Kontekst

Svi članovi Kolegija pomoći će da ta konferencija bude uspješna. Rad Komisije predvodit će potpredsjednica Šuica, a podršku će joj pružati potpredsjednica Jourová u području institucijskih pitanja te potpredsjednik Šefčovič u području međuinstitucijskih odnosa i prognoza.

Europski parlament i Vijeće isto tako trenutačno rade na svojim doprinosima konferenciji o budućnosti Europe. Europski parlament u svojoj je rezoluciji od 15. siječnja 2020. pozvao na otvoren i transparentan postupak koji omogućuje uključiv, participativan i uravnotežen pristup građanima i dionicima. Europsko vijeće u svojim je zaključcima od 12. prosinca 2019. pozvalo hrvatsko predsjedništvo da započne s radom na stajalištu Vijeća. I hrvatsko predsjedništvo konferenciju je uvrstilo na popis svojih prioriteta.

Komisija predlaže da se konferencija službeno otvori na Dan Europe, 9. svibnja 2020., na 70. obljetnicu potpisivanja Schumanove deklaracije i 75. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata.


dubrovniknet team/EKFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube