VIJESTI
24.01.2020 u 11:38

POTPISAN UGOVOR: Lopud - prvi elafitski otok s kanalizacijom

Ugovor o izgradnji  sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Lopudu potpisali su danas predsjednik uprave Vodovoda Lukša Matušić i direktor tvrtke izvođača radova Energoherc, Ante Šimić. Ugovor je vrijedan 12 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti završeni u rok od dvije godine. Kako je najavio predsjednik uprave Vodovoda ovo je tek prvi u nizu ovakvih projekta te bi kanalizacijske sustave uskoro trebali dobiti i preostali otoci. 


komentara  0

„Ovo je za Vodovod Dubrovnik iznimno bitna investicija, riječ o prvom sustavu odvodnje i  pročišćavanja otpadnih voda na nekom od Elafitskih otoka. Poznato je svim da niti jedan nema riješeno pitanje odvodnje otpadnih voda. Ovo je prva u nizu takvih investicija. Ne postoji otok koji nam nije bitan, a prvo pokrećemo radove na Lopudu jer imamo urednu situaciju u smislu riješene imovinskopravne situacija te ishođenu građevinsku dozvolu“ kazao je uvodno Lukša Matušić, predsjednik uprave Vodovoda.

Vodovod Dubrovnik pokrenuo je ovu 12 milijuna kuna vrijednu investiciju u suradnji s Hrvatskim vodama, a ona obuhvaća izgradnju novih cjevovoda odvodnje ukupne dužine pet kilometara, od čega je jedan dio već izgrađen, a izgradit će se dvije potpuno nove crpne podzemne stanice odvodnje, jednog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i podmorskog ispusta duljine 550 metara.

„Nastojat ćemo čim prije ovu investiciju privesti kraju, prvenstveno zbog mještana Lopuda koji su u posljednjih 10, 15 godina imali velike probleme. I na Lopudu je veliki broj ugostiteljskih objekata, Vodovod je prošle kao i prethodne sezone pomagao koliko je mogao, kako sa stručnim kadrom tako i pomoću kamiona. Na Lopudu do sada nismo imali nikakvu infrastrukturu u vlasništvu Vodovoda. Iznimno mi je drago što napokon krećemo u realizaciju ovog projekta. Lopud je prvi, potom će na red doći i Suđurađ u suradnji s Gradom Dubrovnikom, zatim Koločep i Šipanska luka. Riješeno je pitanje nadzora, svi ugovori su potpisani, a nakon samog potpisivanja uvodimo izvođača u posao“ zaključio je Matušić.

„Ovo je treći ugovor za izgradnju kanalizacije koji potpisujemo za izgradnju ovakve infrastrukture na području Grada Dubrovnika. Ovo je prvi elafitski otok na kojem je jedan od najvažnijih problema nedostatak kanalizacije. Činjenica je  da nas turizam između ostalog počiva na čistom moru, stoga je iznimno važno izgraditi kanalizaciju na Elafitima. Kanalizacijska mreža Lopuda bi trebala biti izgrađena za dvije godine, a sredstva smo osigurali u suradnji s Hrvatskim vodam. Lopud je naravno turističkom mjesto, gledat ćemo da ne ovim radovima ne opteretimo previše turističku sezonu.“ kazao je gradonačelnik Franković.

Posljednji se medijima obrati direktor tvrtke izvođača radova, Energoherca iz Zagreba, Ante Šimić koji je kazao da je htio sve Dubrovčane iznenaditi završetkom radova na sustavu hidrantske mreže na Lokrumu do sv. Vlaha, ali da će se radovi zbog drugih objektivnih radova ipak malo odužiti.

„Sve ovo što sam upravo čuo iziskuje od nas još veći angažman. Dajem vam riječ da će ovaj posao biti završen i prije roka, poštujući pravila struke i na zadovoljstvo svih nas, pogotovo investitora. Dubrovnik je poseban grad i na njegovo funkcioniranje bi se trebali svi ugledati“ zaključio je Šimić.

Na kraju konferencije za medije, Matušić je komentirao stanje infrastrukture na Kalamoti.

„Lanjska onečišćenja na Kalamoti su isključiva odgovornosti pojedinaca koji žive od turizma, a ne ulažu u infrastrukturu. Mi imamo informaciju, jer je hotelska kuća išla s raznim zahtjevima prema nama kao i drugim upravnim odijelima, stoga očekujemo da će do početka sezone barem djelomično srediti postojeće probleme.“

 


L.PavlovićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube