KULTURA
25.01.2020 u 19:27

TOP 10: Mala intelektualna "špica" novinara Bruna Lucića

Moram priznati da još uvijek nisam potpuno raščistio sa sobom jesam li prava osoba za ovu rubriku. Zasigurno, nisam ono što se tako često može pročitati i čuti - 'knjiški moljac'. Dok sam tako razmišljao, sjetio sam se glumca koji me je (u naletu akutnog krvarenja ega) prije par godina 'počastio' nazvavši me: ”malim mišem iz ulja”. Moje znanje zoologije prilično je ograničeno, no uvjeren sam da u rod glodavaca, posebno u red uljanih, podmazanih glodavaca svakako ne ulaze knjiški moljci.

Napisao: Bruno Lucić, novinar Dubrovačkog vjesnika


komentara  0

No, na stranu relacije između dramskog umjetnika i 'dramskog nametnika'... Kad me kolegica Elizabeta pitala bi li sudjelovao u ovoj rubrici, koju i sam vrlo radoznalo povirim jer mi dođe kao mala intelektualna špica – ”Pogledajte koje knjige điravaju toj i toj osobi po glavi”, dugo sam se dvoumio. Na koncu sam se ipak dogovorio sa svojim 'nad-ja' i rezultat toga je ovo što sada čitate (ili ste se već snervali!). Naime, privatno koristim samo Facebook, a Instagram nemam pa malo dodatne samopromocije uvijek dobro dođe!

Mihail LJERMONTOV, 'Junačić' našeg doba – Kad nisam siguran sviđa li mi se neka knjiga ili predstava, uvijek se iskreno pitam bi li ponovno gledao ili pročitao to djelo. Nakon iskrenog ”DA” ili ”NE”  - sve je jasno. Ali, i tu može doći do poluodgovora i tu dolazimo do ”Junaka našeg doba”, knjige koju ne bi u cijelosti ponovno pročitao – pročitao bih samo jedan mali, mali dio - ”Fatalist” - zato sam upotrijebio ovo ”junačić”. Vraćam se, dakle, ”Fatalistu našeg doba” i uvijek iznova sam fasciniran, uvijek iznova razmišljam držimo li mi sve konce u rukama - ili smo marionete koje redovito koristi Kulturno-umjetničko društvo zvano ”Sudbina”?!  Knjiga mi je toliko draga da doma imam dva primjerka u polici, ako to nije fatalizam onda ne znam šta je?!

Duško RADOVIĆ, Beograde, dobro jutro – Ako su pjesnici ”čuđenje u svijetu”, onda su aforističari ”mučki provokatori” u svijetu. Duško odnosno Dušan Radović svako jutro u 7.15 iz Studija B s 23. kata Palate Beograd od sredine 70-tih do početka 80-tih svojim jutarnjim replikama uveseljavao je svoje sugrađane, a uspio je isprovocirati određene partijske funkcionere do te mjere da su ga 'skinuli' - što bi mu vjerojatno napravili i danas. No, društvene mreže poplavljene su Radovićevim aforizmima - kao da je, primjerice, predvidio ograničenje na Twitteru od prvobitnih 140 do današnjih 280 znakova.  ”Žene koje su se dobro udale jutros idu kolima na posao, voze ih muškarci koji su se loše oženili” - kaže tako Radović. Iako se radi o kompletu od tri knjige, a prelistavam njegove aforizme već deset godina, još se nisam zasitio! Slično veselje nalazim i kod aforizama Stanisława Jerzyja Leca ili Annette von Droste-Hülshoff, a bome dragi su mi i aforizmi i epigrami gospara Mata Jerinića! Pa i kad jutro i nije baš dobro, Radović nudi rješenje: ”Nasmešite se sa mnogo dobrote i malo, malo gorčine. Oprostite životu i svetu što nisu savršeni.”

Ivo ANDRIĆ, Znakovi pored puta – S knjigama je kao s brojem noćenja i dolazaka, samo što kod knjiga vrijedi 'broj vraćanja', a 'broj vraćanja' na ovu Andrićevu knjigu povećao se kod mene barem za 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Rekordni rezultat! Ovu knjigu ne čitam od korica do korica, ona dođe kao frižider u koji se noćas prišuljate i onda kriomice uzmete nešto da vas ne čuju ostali ukućani kako ne bi izbili neredi ili prijevremeni izbori Kućnog vijeća! Kad tražim nešto kratko da me nasmije, uzmem Radovića, a kad želim nešto dublje, bar jedan Andrićev 'Znak' utaži moju glad. Knjiga je kao iscjepkani dnevnik s bilješkama o sredinama u kojima se pisac našao, o zgodama, događajima, zanimljivostima, ljudima, a bome ima i introspekcije. 

Rainer Maria RILKE, Knjiga slika – "Pantera" ili pak pjesma "Tišina" bili su početak moje ekskurzije u njegovo stvaralaštvo. "Knjigu slika", koju sam prije nekoliko godina dobio za poklon, smatram jednom od najdražih pjesničkih zbirki. Znam samo da sam je pročitao i uzviknuo: ”Ovo je divno!” Sretan što je imam. Rilkeova senzualnost ne izazivaju kod mene tugu niti od njih tražim sreću, njegova je lirika balans.

Wilhelm BUSCH, Za kraj - ”Za kraj, Wilhelm Busch, Za kraj. Zgodna igra riječi! Njemački je to pjesnik, ali karikaturist i slikar manje poznat u Hrvatskoj, možda najviše po djelu za djecu "Max i Moritz". Rođen je nepunih mjesec dana nakon Goetheove smrti, a njegovi lagani i pitki stihovi kao gromade su zemlje, omeđeni dubokim korijenjem koje na prvi mah čitatelj i nije svjestan. Naizgled lagano napisani stihovi, nose teške refleksivne utege. "Sein und Schein", druga mi je najdraža njegova zbirka. Teško mi je spomenuti njemačke liričare, a ne napisati i imena Heinricha Heinea, Ludwiga Uhlanda, Christiana Morgensterna pa i prerano preminulog Georga Heyma koji me neodoljivo podsjeća na A. B. Šimića.

Edgar Allan POE, Groteskne pripovijesti i arabeske – U ovakvim popisima čovjek se, htio ili ne, nađe pred opterećenjem da napiše neki bezvremenski naslov. Iako, moram priznati, pridjev bezvremenski kiti se uz štošta, ali znam samo jedno - bezvremenske su samo zvijezde koje brojite spašavajući oči od prizora užasne ambijentalne predstave! Mnogo užasa ima i u Poevim pripovijetkama, ali od njih ne bježim, nego se čudim toj morbidnoj domišljatosti. Kao što me kod Goethea više privlači njegova lirika, tako me kod Poea više privlači njegova proza pa ću dodati i njegove "Pripovijesti", ali njegov roman "Doživljaji Arthura Gordona Pyma" koji me i nije baš pretjerano osvojio, a ako ćemo sitničariti, pripovijetka  "Umorstva u Rue Morugue" moj je apsolutni favorit.

Mary SHELLEY, Frankenstein ili moderni Prometej – Svi znamo da uvijek može gore pa tako i nakon Poea može gore. Koliko god groteskne, mračne, morbidne i stravične njegove priče bile, nijedna mi ne nadilazi Shelleyin roman objavljen 1818. Zanimljivo, početak 19. stoljeća izrodilo je Frankensteinovo čudovište, a kraj tog istog stoljeća - Stokerovog "Draculu", ali i jedno realno čudovište - Jacka Rasparača! Vrlo senzualno stoljeće, stoljeće kao maramice s mirisom mente! Sjećam se dobro da me je Frankenstein, kad sam ga prvi put pročitao, zbilja potresao jer je lančana reakcija uništenja koja nikako da stane. Toliko patnje, očaja, rađanja i smrti, traganja, gubljenja, samoće, otuđenja u jednoj jedinoj knjizi, a onda kad se pogleda i biografija autorice jasno je odakle dolazi?! Autorici, chapeau! Jedino što me kasnije slično potreslo bila su zapisana iskustva Gabrielea Amortha, ali to ipak nije bila fikcija.  

Giacomo LEOPARDI, Dijalozi i eseji – Za Leopardija sam prvi put čuo u srednjoj školi zahvaljujući svojoj profesorici njemačkog jezika. To se zove kurikularna reforma i škola za život – na satu njemačkog o talijanskim romanticima! "Noćna pjesma jednog pastira lutalice u Aziji" bila je moje prvo 'rukovanje' s Leopardijem, a uskoro sam nabavio njegovu zbirku pjesama, a potom i "Dijaloge i eseje" koji, bez obzira što su bili u raspadnutom stanju, za mene su sastavili, upotpunili sliku o ovom pjesniku kojeg je kao filologa hvalio i Nietzsche i koji me je 'kupio'. Sjećam se i da sam jednom prilikom dobio dobronamjeran savjet da je Leopardi 'opasan' zbog svog pesimizma, ali ostao sam optimist. Evo i potvrde – i ovaj popis bliži se kraju!

Eyvind H. WICHMANN, Kvantna fizika - Ovu knjigu nikada nisam držao u rukama, ako je i ikada budem i držao u rukama, nikada je neću razumjeti. A zašto sam je stavio? Pa pametno zvuči, a možda i netko povjeruje da sam je pročitao. Sve za samopromociju!

Nikolaj Vasiljevič GOGOLJ, Kabanica – Staviti bar jednog ruskog klasika u ovaj spisak je kao ”Joker zovi” u 'Milijunašu'. Dosta je ako napišeš 'Dostojevski' i time si pokrio sve. E pa mene je davno pokrila Gogoljeva ”Kabanica”! A ja bi se ovom prilikom odlučio za joker 50:50 jer je vaga između Gogolja i Turgenjeva, imam i žensku varijantu ”Cvetajeva-Ahmatova”. Tko je bio dovoljno strpljiv i nije imao pametnijeg posla pa došao do kraja ovog popisa, mogao je vidjeti određenu romantičarsku crtu, mračni romantizam i realizam koji se provlači kroz ovaj popis. Očito volim pisce luzere s određenim nabojem patetike, fatalizma i teatralnosti! Možda sam mogao malo zametnuti trag pa dodati "Družbu sinjeg galeba" Tonea Seliškara, "Hladnokrvno ubojstvo" Trumana Capotea, "U tihim noćima" Tilla Lindemanna ili pak "Opet on" Timura Vermesa pa malo zavarati čitatelja, ali sam ostao vjeran svojim, zasad, najdražim književnim razdobljima. Iako sam pročitao skoro pa sve od Gogolja i Turgenjeva, u okršaju Gogolj vs. Turgenjev nekako sam se ipak priklonio prvome. Bilo da riječ o "Revizoru", "Večeri na majuru kraj Dikanjke", "Mirgorodu", ”Nosu”, ”Soročinskom sajmu” ili ”Luđakovim bilješkama", ”Kabanica” ipak prednjači. Možda i zato što sam je tijekom studija toliko  detaljno analizirao da sam došao i do palca krojača Petroviča koji bi mogao ... No, nećemo sad u detalje! Uvjeren sam da svaki radni kolektiv ima svog Akakija Akakijeviča Bašmačkina, ali ti Akakiji ne ostanu bez kabanice! S kabanicom završavam svoj popis. S pravom će mi sad neki zamjeriti što sam upilao ili da sam ovaj popis mogao obogatiti nekom knjigom o dijetama, zdravoj i niskokaloričnoj prehrani....  Ali, oprostite životu i svijetu što siječanj ima 31 kilogram!
 

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube