KULTURA
26.01.2020 u 08:45

ZANIMLJIVO GOSTOVANJE U ART RADIONICI LAZARETI
FOTO: ZVUK I TIJELO Predstava koja spaja tehniku na zračnom obruču i zvučne improvizacije

Kroz program "ST Cirkus" splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100, Dora Popić i Mišo Komenda izveli su sinoć u Art radionici Lazareti predstavu suvremenog karaktera koja kombinira tehniku na zračnom obruču (aerial hoop) sa zvučnim improvizacijama,"ZVUK I TIJELO".

 


komentara  0

Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj jedno ne postoji bez drugog. Fokus rada na zračnom obruču se tiče ispitivanja granica tijela pod utjecajem centrifugalnih i centripetalnih sila koje nastaju pri njegovoj vrtnji, te istraživanja promjena u brzini okretaja i dinamici izvedbe koje nastaju kad tijelo zauzima različite položaje u vrtnji. Istražuje se i logika kretanja samog elementa obruča te poremećaji u njegovom pravilnom orbitiranju u situacijama kad je u toj delikatnoj zračnoj ravnoteži prisutno tijelo koje se kreće. Svaki pokret tijela i obruča je ilustriran ili u potpunosti diktiran glazbom koja se izvodi uživo i korespondira sa izvedbom. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi.

Rad na predstavi se odvijao u prostorima udruge Kam Hram, HALE 100 te Multimedijalnog kulturnog centra Split, a prikazan je na festivalu Periskop u Rijeci u listopadu 2018. te u siječnju 2018. i 2019. u Splitu u sklopu "Večeri kratkih formi" i circusnext work-in-progress prezentacija. Predstava će imati svoju premijeru na novopokrenutom festivalu suvremenog cirkusa "Festival neobičnih obitelji" u Splitu u travnju 2020.

Program "ST Cirkus" dio je projekta "DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara" kojeg provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.

 


dubrovniknet team/FOTO: Željko Tutnjević, Liberoportal



Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net












Kolumne







 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube