KULTURA
26.01.2020 u 11:11

Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine
Sjećate se Talijana u župskoj nošnji? Cristiano Pambianchi dolazi i ove godine na festu....

Talijan Christian Pambianchi, zaljubljenik u Hrvatsku, osobito Dubrovnik i našu književnu baštinu, ugledni milanski odvjetnik koji je široj javnosti postao poznat kada je u župskoj nošnji koračao u procesiji sv. Vlaha, ponovno dolazi u Grad, na festu. Ovoga puta s pravom kulturnom poslasticom kojom svjedoči hrvatsku dušu koju je baštinio iz tko zna kojega života. U Lazaretima se 30. siječnja otvara izložba prvotisaka hrvatske književnosti, vrijednih izdanja koja je otkupljivao ovaj posebni čovjek za svoju privatnu kolekciju. Izniman čovjek i dragocjena djela na jednome mjestu.  

 


komentara  0

Povodom Dana Grada Dubrovnika i njegovog zaštitnika svetog Vlaha u organizaciji Grada Dubrovnika i Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika  Dom Marina Držića uz potporu Ministarstva kulture  Republike Hrvatske  i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana 30. siječnja 2020. u 18 sati u Lazaretima (5.lađa) upriličit će se otvorenje izložbe „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić / Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić. O talijanskom odvjetniku i njegovoj ljubavi prema Hrvatskoj, a posebno Dubrovniku pisali smo više puta. Prilika za prvi razgovor bila nam je njegovo sudjelovanje u procesiji za sv. Vlaha, kad je za parčevim moćima išao obučen u župsku nošnju, a potom i povodom kupnje Hrvatskog misala iz 16. stoljeća, čime je dodatno obogatio svoju bibliografsku kolekciju.

Izložba će predstaviti  najvrjednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija u autorskom izboru povjesničarke književnosti doc.dr.sc. Katje Bakija. Riječ je o izboru 73  naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu  razvoja  dubrovačke i hrvatske  književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu.Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme. Izložba će predstaviti knjige koje su imale veliki utjecaj na književna strujanja u vremenu u kojem su nastajale i koje su snažno utjecale na standardizaciju hrvatskog jezika, kao i na oblikovanje književnog standarda.

Cristianu Pambianchiju kod kojeg se ljubav i predanost prema rijetkim i vrijednim knjigama stopila i poistovjetila s ljubavi  prema dubrovačkoj i hrvatskoj književnosti poticaj za skupljanje knjiga važnih za hrvatsku povijest, kulturu i književnost bila je agresija na Hrvatsku 1991. i potreba da pomogne njezinim ljudima. Kao novinar, zalagao se da istina o napadu na Hrvatsku i istina o Domovinskom ratu dođe u svijet, da se spozna kako se u Hrvatskoj ne vodi građanski, nego Domovinski rat, dok je kolekcionarstvom knjiga želio pokazati bogatstvo hrvatske povijesti i književnosti i to sve prenijeti sljedećim generacijama. Od 2015. u njegovoj zbirci su i prva izdanja djela nekih od najznačajnijih pisaca dubrovačke i hrvatske književnosti (Marka Marulića, Ivana Gundulića, Ruđera Boškovića, Nikole Nalješkovića, Mavra Vetranovića, Ignjata Đurđevića, Junija Palmotića). Katalog koji prati izložbu ilustriran je naslovnicama izloženih izdanja, opisom kataloških jedinica uz nekoliko reprodukcija veduta i zemljovida. Izložba odabranih  knjiga, prema riječima vlasnika zbirke, priča je o toleranciji jer: „Nitko ne može kreirati vlastitu kulturu od nule. Sve su kulture pod određenim međusobnim utjecajima susjeda ili onih prethodnika koji su nastanjivali tu zemlju.  I u jednom čovjeku su na stotine drugih ljudi“.

Izložba „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić potvrda je prijateljstva Dubrovnika i Milana, suradnje i međuprožimanja kultura, a svjedoči o bogatstvu i kontinuitetu hrvatske književnosti i kulture  te njezinoj uključenosti u mediteranski i europski kulturni prostor.

"LUD" U LJUBAVI PREMA DUBROVNIKU: talijanski odvjetnik iz Milana u procesiji sv. Vlaha ići će u župskoj nošnji

Talijanski odvjetnik s hrvatskom dušom ne prestaje iznenađivati: vrijednu zbirku knjiga obogatio Hrvatskim misalom iz 16. stoljeća

Zahvaljujući talijanskom odvjetniku, Dubrovčani će vidjeti tri iznimna Držićeva djela

Talijanski odvjetnik u kojemu kuca hrvatsko srce: kulturom gradimo mostove i prijateljstva između Milana i Dubrovnika


dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube