VIJESTI
27.01.2020 u 11:06

Kako je tekla 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iz minute u minutu

Na 27. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koja je započela u 11 sati u Velikoj vijećnici prisutna su 23 od 25 vijećnika. Na današnjem dnevnom redu nalazi se 20 točaka. Među ostalim gradski vijećnici će raspravljati o prijedlogu programa javnih potreba u kulturi, prijedlogu mjera socijalnog programa, prijedlogu programa javih potreba u školstvu, kao i onom u predškolskom odgoju te o prijedlogu javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za tekuću godinu. Na današnjem dnevnom redu nalazi se i prijedlog programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti HGSS-a Stanica Dubrovnik te prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre. Vijećnici će danas odlučiti o dobitnicima javnih priznanja Grada Dubrovnika. Od današnje sjednice u povijest odlazi podjela vijećničkim materijala u papirnatom obliku. Vijećnici će od danas materijale dobivati na tabletima. Isto tako u povijest odlaze i način glasovanja. Vijećnici će od danas glasovati digitalnim putem, a rezultat će se prikazivati na velikom ekranu u samoj vijećnici. Dnevni red je dopunja prijedlog o davanju suglasnosti Libertasu za podizanje dugoročnog kredita na 5 godina za potrebe uvođenje novog sustava otkucavanja kartica, te o prijedlogu u  razrješenju i novom imenovanju u Upravom vijeću ustanove u kulturi Domu Marina Držića. Točke su usvojene. Vijećnik Selmani (SJG) predložio je da se na dnevni red uvrsti odluka o raskidanju ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal s tvrtkom Razvoj golf. Točka nije dobila dovoljan broj glasova. Slijedi točka o poslovniku Grada Dubrovnika, a potom vijećnička pitanja. komentara  0
   

Jednoglasno je usvojen Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Grada Dubrovnika. Emilio Puljizević je predložen za novog člana Upravnog vijeća Doma Marina Držića - prijedlog je uz dva suzdržana glasa većinom glasova usvojen. Sjednica Gradskog vijeća je ovime završena.


18:27


Stiglo se do 15. točke Dnevnog reda Prijedlog programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Dubrovnik u 2020. godini - prijedlog je jednoglasno usvojen. Stiglo se do Prijedloga izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre. - Imamo tri intervencije izvan povijesne jezgre - kazao je pročelnik Medović. Prijedlog je jednogalsno usvojen. Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 1315 k.o. Gruž, površine 27 m2 i 8 m2.- prijedlog je jendoglasno usvojen. Prijedlog zaključka o dodjeli suglasnosti za postavljanje spomenika sa spomen pločom za poginule i nestale u pomorskoj nesreći kod otoka Šipana - prijedlog je jednoglasno usvojen. Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje športskih priredbi od značaja za Grad Dubrovnik u 2020. godini - prijedlog je uz dva suzdržana glasa usvojen. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na tekst obvezujućeg okvirnog sporazuma na razdoblje od četiri godine za opskrbu električnom energijom - jednoglasno usvojen. 


18:21


- Ponavljam nemam ništa protiv ako ćete vi reći ovdje da im se isplate novci, ali mislim da je to pogrešna poruka. Danas ako ćemo pričati o pravosuđu, razboli se ovaj pa onaj i otegne se na 10 godina, očito više nitko ne želi dokazati da nije kriv, sud više nije mjesto da se dokaže da nisi kriv - kazao je gradonačelnik te je dodao kako predlaže se Dubrovačkom savezu športova da uskrate sredstva PK Jug. Prijedlog gradonačelnika je stavljen na glasanje - prijedlog odluke je prihvaćen većinom glasova, tj, da se predloži Upravi da se uskrate sredstva PK Jug. O cjielome Prijedlogu programa javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2020. godinu - većinom glasova je prihvaćen program. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Financijskog izvješća o radu Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika za 2019. godinu - jednogalsno usvojen. Prijedlog programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2020. godinu - jednoglasno usvojen.


18:15


- Kada je kolega Barač spomenuo već dvoranu u Mokošici. Slučajno je već zaboravio Judo klub Mokošica. Tri milijuna kuna što je tamo uloženo je najmanje što se može. Ne bih se složio da je bilo kakav rad u sportu nekakva osobna promocija - kazao je Blaž Pezo. - Isprika ako sam izostavio Judo klub Mokošica, svakako je dobro da se djeca bave sportom. Upozorio bih na vaše izlaganje, nema diskriminacije prema dijelovima grada, svi klubovi trebaju imati jednake uvjete - kazao je Barač. - U potpunosti podupirem gradonačelnika i ono što ga je nagnulo na ovu odluku, jer ga i roditelji iz PK Jug često kontaktiraju, međutim važno je da zadržimo odluke postupanja zakona. Trebamo zaustaviti sredstva - kazao je Potrebica koji je pročitao je mišljenje Olimpijskog odbora. U mišljenju se objašnjava kako se treba pozvati na moral i na zakon. -Strah me da ne bi bili sudci prije formalne presude - kazao je Potrebica.


18:01


- Podržala bih gradonačelnika, ne preskačemo sud niti odluke. Potpuno je legitimno da branimo novac svih nas i naših sugrađana. Vrlo je bitno što imam određena saznanja i ignorirati informacije koje su zatečene, žrtve postoje, djeca su već sada žrtve - kazala je Katarina Doršner. - Inzistiram da se glasa o mome prijedlogu i neka se svatko izjasni kako želi. Ne može se javni novcem raditi što vas je volja - kazao je gradonačelnik. -Politika bi se trebala skroz maknuti iz sporta. Želim naglasiti i to kako će se jedna dvorana dodijeliti samo jednoj grupi, a to su Gladijatori. Ukoliko jedna grupacija prisvaja određenu investiciju onda se narušava načelo ostalih - kazao je Jadran Barač. Gradonačelnik je kazao kako će dvorana u Gospinom polju biti za borilačke sportove. - Pozivam vas da dođete na otvaranje judo dvorane u Mokošici - kazao je Franković. -Razumijem da želite kazniti krivce i Upravu, jel to u skladu sa zakonom. Politički imat ćete priliku kada završi cijeli postupak - kazala je Čale Mratović. - Mislim da bi mi trebali tražiti očitovanje od Upravnog vijeća kluba, s druge strane i od Saveza sportova - kazala je Šimac Bonačić.


17:48


- Ovo nije formalno naš prijedlog, nego prijedlog Dubrovačkog saveza športova, iz toga razloga ću glasovati za ovo danas - kazao je Potrebica. - MIlsim da mi olako prelazimo preko nekih stvari, prije mjesec dana PU DNŽ obavijestila je javnost kako je pokrenuta kaznena prijava protiv predsjednika Plivačkog kluba Jug. Ne mogu da se ne sjetim, cjelokupni taj mandat je obilježen presudama, DURA podignuta optužnica, afera Šipan. To sve govori kako se upravljalo javnim novcem. Unatoč činjenici da je protiv nekoga podignuta kaznena prijava, niti predsjednik niti djelatnici toga kluba nisu podnijeli ostavke. Unatoč tome mi ćemo ovdje dati novce Plivačkom klubu Jugu. Netko izvlači novce bagerom, nije malo od 2012. uzeti 1.3 milijuna kuna i uzeti sebi. Predlažem da se ne glasa dok kompletna uprava ne podnese ostavku, ovdje neće biti žrtva nit djeca nit iko. Za ovo sve je morala znati Uprava PK Jug, možda vi mislite da ćemo ovime nekom nešto uskratiti, ali samo želimo red, ne možemo se praviti neozbiljni. Ovo su veliki novci - kazao je gardonačelnik Franković. -Da li je sada pravi trenutak intervenirati, sumnjam. Možda taj netko nije kriv, iammo pnesumpciju nevinsoti također - kazao je Vido Bogdanović. - Govorim na činjenici i nakon utvrđenih podataka, to je policija utvrdila. Kada sam bio predsjednik Gradskog vijeća od Plivačkog kluba Jug sam tražio izvješće kojea nikada nisu dostavili. Nedavno sma čuo da se sastala Uprava klupa pa da je Uprava podržala dosadašnjeg predsjendika, to jednostavno nije moralno - kazao je Franković. Kristić također navodi pnesumpcija nevinosti.


17:40


Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju programa javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2019. godinu - jednoglasno usvojen. Stiglo se do 12. točke Dnevnog reda  Prijedlog programa javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2020. godine. Za riječ se javio Željko Raguž. - Zanimljivo je ovdje vidjeti da Square ima najmanji iznos. Na ovaj način se tjera da se uzme trener s određenom licencom kako bi dobili najmanje 150 tisuća kuna više, a ne iz domaćih redova. Na koji način se ovaj stručni rad vrednuje i treba li se što napraviti kako bi se ovo promijenilo - upitao je Raguž. - Što se tiče sufinanciranja, Upravni odjel nije adresa s kojom bi o ovome trebalo raspravljati, o tome brigu vodi Upravno vijeće dubrovačkog športa. Pozivam vas ako imate neka pitanja obratite se Izvršnom odboru - odgovorio je na pitanje pročelnik Brčić. - Što se tiče programa, složio bih se s kolegom Ragužem za reviziju programa. Ono što bih htio naglasiti, Dubrovački savez sportova se zaista trudi i vrlo su susretljivi oko potreba. Mislim da bi svi trebali razmišljati da potpomognemo one klubove koji su spemni na razmjenu iskustava - kazao je Kristić.


17:24


- Meni se čini ako ne predstavimo točku, ne zna se što smo napravili po pitanju predškolskog odgoja. Nisam se javio da radim hvalospjeve, javio sam se da razgovaramo o jednom problemu ili fenomenu koji ne primjećujemo. Prije četiri dana jedna dubrovačka obitelj preko portala je napisala da im mjesec dana nije odgovoreno iz vrtića te da im žele djeca ići u jaslice jer oni rade. Moja su djeca u dvije grupe, grupa gdje mi je kćer, grupa je puna, gdje mi je sin tu vidim da nije grupa puna, odgojiteljice mi kažu kako neki roditelji ne koriste tu povalsticu. Moj apel je da napravimo jednu reviziju, neku internu, da znamo koja je grupa prazna, a koja puna. Naša odgovornost je da našim sugrađanima stvaramo uvjete - kazao je Potrebica. - Vezano za roditelje koji su izašli u janost, trenutno je 26 djece koji čekaju na upis u jasličku grupu. Ima i onih koji imaju manje od 80 bodova. Sada se svačija prijava vidi jer su elektronski upisi. Trenutno imamo enoran udar na jasličke skupine. S druge strane u nekim vrtićima imamo mješovite grupe, situacija nije jednostavna, i polako radimo korake. Pozivam roditelje ako postoje prijestupi da mi se jave - kazao je pročelnik Brčić. Blaž Pezo je kazao kako službe rade sve sukladno propisima i da neke informacije u medijima nisu istinite.  Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2020. godinu - jednoglasno usvojen.


17:13


Prijedlog programa javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2020. godinu - jednoglasno je usvojen. Na redu je 10. točka Dnenvog reda -  Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2020. godinu. - Prihvaćamo ovaj prijedlog, predškolski odgoj je osnova znanja. Što se tiče strategije razvoja vrtića, ide ka tome da imamo povećan obuhvat djece u vrtićima. Približavanje pedagoškom standardu ide se u gradnju vrtića. Što se tiče broja, 1853 djeteta je bilo u 2019., prosjek po grupi je 17 djece, što se tiče 2020. godine to je 1749 djece, manje je upisane djece, upisi su "živi" pa uvijek ostanemo s onom listom čekanja. Brine me to da u 2019. imamo 268 djece s teškoćama u razvoju, a ove godine je to čak 325 djece s teškoćama u razvoju, to je ono zašto treba veće zapošljavanje stručnog osoblja. Pročelniče mislim da je vrijeme da se radi na tome - kazala je Šimac Bonačić.


17:06


- Pročitala sam negdje da je 60 posto djece neplivači u prvim razredima, sramota je da djeca u Slavoniji više plivaju nego naša - dodala je Šimac Bonačić. - Roditelji su krivi tome što su djeca neplivači i nitko drugi - kazao je Rikard Rossetti. - Podržavam ovaj program javnih potreba u školstvu. Htio sam ukazati na ovu situaciju oko grijanja u jednoj školi. Takvi problemi se događaju međutim ponašanje ravnatelja, koji nije reagirao nije prihvatljivo. Mislim da to treba osuditi, ako je istina. Praktički se taj problem tamo zataškavao - kazao je Krisitć. -Instalacije su zastarjele, u OŠ Ivana Gundulića, grijanje nije radilo sedam ili osam godina. OŠ Marina Getaldića nije spojena na hidrantsku mrežu, i to se rješava. Uvijek se može dogoditi da sustav ispadne, meni je žao što me ravnateljica nije kontaktirala po tome pitanju. Sa svim ravnateljima komuniciram na dnevnoj bazi, kada je objavljeno na portalima odmah sam ju kontaktirao. Teško mi je komentirati kako je komunicirala s roditeljima. Ona je zaposlenica Ministarstva znanosti i mi smo samo osnivači i imamo mogućnost samo uljudnog komuniciranja - kazao je pročelnik Brčić. 


16:55


- Mislim da trebamo pogledati što su druge jedinice lokalne samouprave, i u Puli i Opatiji je isto isplativije čistiti apartman - kazala je Čale Mratović.  Prijedlog mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020. godinu - je uz 19 za i jedan suzdržan glas usvojen. Stiglo se do devete točke Dnevnog reda -  Prijedlog programa javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2020. godinu. - Iskorisitla bih situaciju i kazala za igralište u Lapadu da je jedino koje nije pod koncesijom. Ovo ljeto će se u potpunosti urediti i svih 600 djece će se tu moći igrati - kazala je Orlanda Tokić.  - Prihvaćamo prijedlog programa javnih potreba u školstvu, lijepo je vidjeti povećanje djece. Produženi boravak treba ići k tome da se ide i u dalje razrede. Što se tiče stručno razvojnih službi, tu imamo manjak. Držim da bi trebalo sve više osiguravati sredstava za socijalnog pedagoga itd - kazala je Šimac Bonačić koja je dodala kako današnja djeca trebaju ovakvu stručnu pomoć.


16:41


- Prijedlog jest, što se tiče ovih sredstava da se vidi barem novac za dnevni boravak - kazala je Šimac Bonačić. Pročelnik je kazao kako nije problem u sredstvima već u ljudima koji će to provoditi. - Mi smo raspisali za 15 njegovatelja, edukaciju bi završilo 10 il i12. Imali smo situaciju i u domu za starije da su imali osobe koje nisu kvalificirane za takve poslove, oni su pošli na edukaciju i oni rade svoj posao. Na njih osam trebalo bi dvadesetak ljudi. Isplativije je poći i očistiti apartman za 500 kuna nego ovaj posao - kazao je Brčić. - Dotaknuli ste se vrlo važnih problema, a to je radna snaga. Imate li neku ideju na koji način to riješiti - upitala je terezina Orlić. Pročelnik je kazao kak obi volio dati odgovor na to te je još dodao kako jedinice lokalne samouprave ne mogu bez podrške države.


16:34


- 148 korisnika više iz socijalne skupine, je li to iz nekih procjena sadašnjeg stanja ili su to neka predviđanja. Korisnici osobne invalidnine također velika brojka, je li to greška ili? Imam jednu krupnu primjedbu, radi se o uslugama dnevnog boravka, naš je gorući problem dnevni boravak za različite kategorije. Mi imamo program na koji nam se moraju javiti udruge, jedini način da se riješi da gradska administracija okupi sudionike i to provodi. Iako ni u strategiji nismo napravili ništa konkretno. Jako sam nezadovoljna i zato neću za ovo glasati - kazala je Čale Mratović. - Što se tiče dnevnih i poludnevnih boravaka, volio bih da imamo više mogućnosti, kada govorima o osobama od Alzhimera, prije svega moramo imati prostor za to, razmatrala se jedna opcija koja ima veze s državnim zemljištem. Kada se doće do realizacije, postavlja se pitanje koji su to ljudi koji će tu raditi. Grad Dubrovnik kao institucija nema kapaciteta za provoditi te programe i za to su nam potrebne udruge, jer one najlakše mogu osmisliti koje su to potrebe - kazao je pročelnik Brčić. - Kolegice Čale Mratović, zašto vas ove neke stavri nisu "žuljale" kada ste bili na vlasti, sada je druga slika kada ste u oporbi. Kada govorimo o poziciji i opoziciji i zamjeni uloga onda mi je drago da ću vas poduprijeti u vašim stavovima - kazao je Potrebica.


16:20


- Kad su u pitanju osjetljivi problemi treba prepustiti struci da izradi demografsku strategiju. Milsim da će i vrijeme pokazati kako će se ta mjera razvijati i u drugim gradovima - kazao je Maro Kristić. - Grad Dubrovnik je osjetljiv na socijalnu problematiku, mi smo u Srđ je Grad o tome razmišljali. Često je stvar neke mjere, teško je nekim pravilnicima to provesti, mjera od 10 tisuća kuna, smatramo da se to može proširiti na one i koji to nisu imali. Da li se ta mjera može promijeniti, ako možemo biti fleksibilniji, voljeli bismo da se ta neka opcija može otvoriti - kazao je Selmani. Šimac Bonačić se osvrnula na ambulantu u povijesnoj jezgri, kazala je kako Gradsko vijeće ne može odlučiti o tome jer se radi o zakonaskim odredbama. - Nije mi jasno kolega Selmani kako zamišljate tu ambulantu, mislim da se to zakonski ne može, to može biti turistički ambulanta. Što se tiče osoba s invalididtetom, bez obzira koliko napravimo nikada to ne bude dovoljno, uvijek ostane prostora za još nešto napraviti - kazala je Šimac Bonačić, koja je još predložila da se u dodjeljivanju POS stanova razmišlja i o djeci koja su osobe s invaliditetom i koji ostanu bez roditelja.


16:13


- Što se tiče Halo pomoći Grada Dubrovnika, zašto se ne navodi broj korisnika, zato d ne upravlja tim dijelom projekta. Što se tiče novih koriniska neka se slobodno jave Domus Christiju, neće biti nikakvih problema, dapače smo potreba. Ovaj cijeli niz subvencija, kroz godinu dana se može vidjeti koliko se toga izmijenilo.  Zakon o socijalnoj skrbi - određene izmjene će uslijediti, ali unaprijed razmišljati kako će taj zakon izgledati bi bilo u sferi nekakve vremenske prognoze, teško možemo hoće li prijedlog zaista i zaživjeti - kazao je pročelnik Brčić. Šimac Bonačić je zadovoljna odgovorom. - Do 23. 9. trebalo bi napraviti prilagodbu stranica svih firi u Gradu osobama s invaliditetom - kazala je Šimac Bonačić.


16:03


Na redu je rasprava o osmoj točki dnevnog reda Prijedlog mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020. godinu. „Iznosi su navedeni po posebnim stavkama, a usvojeni su na ovom vijeću prilikom usvajanja Proračuna“ kazao je pročelnik Brčić. „Vrlo se teško nalaze ustanove u kojima diplomirani socijalnu radnim može odraditi svoj staž, na koji je obvezan i bez kojeg se ne može zaposliti na neodređeno vrijeme. U medijima se u posljednje vrijeme vode rasprave o broju potrebnih socijalnih radnika. On se može odraditi u socijalnim ustanovama, zdravstvenih ustanova, ali i obrazovnim ustanovama. Možemo li mi kao Grad napraviti nešto po ovom pitanju?“ upitala je vijećnica Doršner, na što je pročelnik Brčić kazao kako ne može kazati zašto se ne raspisuju tu natječaji. „U jednoj školi imamo problem sa socijalnom radnicom koja je zaposlena u jednoj školi, a koja ne može položiti stručni ispit jer njenog radnom mjesto nema u sistematizaciji te škole. Ukida se i stručno osposobljavanje, a ne znam ni kako će dalje biti“ kazao je Brčić. 


15:55


„Bilo bi dobro da se u izvještajima navede koliko je bilo prijavljenih projekata i koliko ih je odbijeno, kao i koji programi protekloj godini nisu izvršeni te jesu li sredstva vraćena“ kazala je u daljnjoj raspravi Tatjana Šimac-Bonačić. „Veselim se projektima, jer mnoge naše ustanove rade programa kako za djecu tako i za starije. Ove godine nas očekuju dvije obljetnice i to Dubrovačkog simfonijskog orkestra i FA Linđo“ dodala je vijećnica. Program je usvojen s dva suzdržana glasa, a vijećnik Raguž nije o ovoj točki glasovao. 

 


15:48


Došlo se do šeste točke dnevnog reda Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra. Točka dnevnog reda je usvojena jednoglasno i to bez rasprave. Na redu je sedma točka dnevnog reda Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2020. godinu. O predmetu je izvijestila pročelnica Hilje. „Ovo je točka koju svake godine donosimo. Sve prijedlogu su odobrila nadležna vijeća, a radi se o iznosu od 4 milijuna kuna. Iznos je raspodijeljen na sve korisnike, a ostavljena je i programska pričuva od stotinjak tisuća kuna“. Za raspravu se javila vijećnica Doršner koja se osvrnula na prijedlog programa Zavoda za obnovu Dubrovnika, specifično za sanaciju pločnika. „Moj je prijedlog da se ovdje uvrsti i obnova određenih sakralnih objekata. Doršner je kazala kako je Zavod potrebno osnažiti s novih kadrovima te financijski. Za repliku se javio vijećnik Barač koji je pohvalio istup vijećnice Doršner. „Potrebno je vratiti djelovanje Zavoda za Obnovu u zakonske okvire, a zakon kaže da se njegov rad u 50 posto iznosa treba financirati zaradom sa zidina.“ Gradonačelnik Franković je su pitanja u povijesnoj jezgri po stanu pločnika loše te da se konstantno radi na obnovi. „Niste vi ništa napravili u ime SDP-a već kao trbuhozborac Andra Vlahušića.“. Barač je kazao kako gradonačelnik ima pravo kad kaža da DPDS ne može sam potrošiti sve novce koje ima te da bi upravo zato jedan dio sredstava trebao ići Zavodu. „Itekako je bitno što se družite s Vlahušićem, koji ima pravomoćnu presudu, dok u isto vrijeme proziva aktualnu predsjednicu zbog Milana Bandića“ kazao je Franković, dok je Potrebica dodao da se Barač ne druži već i da surađuje i zajedno s bivšim gradonačelnikom podiže kaznene prijave. Barač je kazao kako nisu podnijeli kaznenu prijavu, već tužbu za utvrđenje ništetnosti ugovora. Za riječ se javio vijećnik Selmani. „Na stranica ma odjela za kulturu i baštinu nismo pronašli sve programe te njihove bodove, odnosno kako su vrednovani. Smatramo da se odluke donošene na Kulturnim vijećima moraju javno objavljivati u formi zapisniku, a odbijenice se pismeno ne dostavljaju udrugama, što bi se trebalo promijeniti. 


15:39


Na redu je rasprava o petoj točki dnevnog reda Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Libertasu za zaduživanje u rok na pet godina kako bi se uveo novi sustav naplate i UltraLight kartice. „Sama oprema u prigradskom prometu je iz 2014. Odustajemo od poništivača na ulazu u autobus, te bi se UltraLight kartice skenirale kao pokazi čime se poboljšala frekventnost. Ovim poništivači bi otišli u povijesti jer s njim imamo velike probleme. Ovako bi imali isti sustav i u gradskom i u prigradskom prometu.  Ukupna investicija je 2.9 milijuna kuna, a odobren nam je kredit od 2.6 milijuna kuna. Radi se o roku od 5 godina s kamatom od 1.8 posto“ kazao je direktor Libertasa. Marko Potrebica čestitao je direktoru Vojvodiću, a potom postavio pitanje o samim poništivačima. „Je li to kompatibilno s onim o čemu smo govorili, mogućnošću plaćanja karte u autobusu putem debitne kartice?“. Direktor Vojvodić kazao je kako je ovaj sustav preduvjet za uvođenje mogućnosti za plaćanje karticama. „Podržavam svaki oblik modernizacije, a moje pitanje se odnosi na odabir najboljeg ponuditelja. Vidim da nije bilo javne nabave, već se izravno dogovorilo“ pitao je Kristić. „Prošli smo sve protokole, ali već imam sustave ove tvrtku i stoga je ovo bilo najjednostavnije“ odgovorio je direktor. Vijećnik Jelčić kazao je kako pozdravlja modernizaciju, a da je iznenadilo koliko zarađuje prigradski promet. „Razmišljate li da UltraLight kartice budu nadopunjiva, tako bi se i smanjio problem s plastikom.“ Direktor je kazao da opcija punjenja ovisi o cijeni kartice u nabavi. „Što kartica ima više memorije ona je skuplja. Za početak smo se odlučili za ovu opciju, a potom ćemo ići u nabavu kartica koje će imati opcije više vožnja.“ I Vido Bogdanović podražava ovakvu modernizaciju. „Poželjna je brzina i elastičnost interakcije putnika i Libertasa. Nisam ulazio u tehnologiju karticu, ali treba inzistirati i što prije uvesti mogućnost plaćanje debitnim karticama, a u svijetu je normalno da se sve više usluga, pogotovo u prometu plaća mobitelom. Pogotovo je to prihvatljivo turistima." Vijećnicima je potom prikazana video prezentacija uređaja koji će Libertas nabaviti i svih njegovih mogućnosti. "Vozač više neće biti blagajnik niti kontrolor. Moći će se kupiti višesatna karta. Vrijeme tiskanja potvrde u slučaju plaćanja debitnog karticom je svega dvije sekunde. U tom sustavu bi se izbacila u potpunosti gotovina iz igre." Točka dnevnog reda je usvojena s dva glasa protiv. 

 


15:21


Nakon pauze od pola sata, raspravom o trećoj točki dnevnog reda nastavlja se današnja sjednica Gradskog vijeća. Za govornicom je vijećnik Maslać (HDZ) „Pozdravio bi ovu odluku, no što se događa kad kućni ljubimac ugine? Kako se oni zbrinjavaju?“ Pročelnik Uršić odgovorio je kako postoji sklopljeni ugovor s veterinarskom stanicom na Grudi. „Pretpostavljam kad se radi o životinji privatnog vlasnika, onda bi on trebao i platiti“. Maslać je kazao kako je primijetio da vlasnici često rade rituale na javnim površinama, dok je Uršić predložio da se u sklopu novog azila na Grabovici izgradi i groblje za kućne ljubimce. Kristić je kazao kako bi za provedbu ove odluke trebali imati ispunjena dva preduvjeta – azil za životinje i ekipirano komunalno redarstvo. „Nemamo dovoljno komunalnih redara i za njihove dosadašnje poslove, a kamoli za ove dodatne poslove. Popis vlasnika opasnih pasa već postoji pri veterinarima, a Grad Dubrovnik je propustio u zakonskom roku popisati sve čipirane pse u gradu“ zaključio je Kristić dok je vijećnik Obradović kazao kako smatra da će veliki dio ove odluke ostati mrtvo slovo na papiru. „Jako puno naših sugrađana i dalje šeta pse bez povodca. Što se tiče točke o obveznoj sterilizirati, čini se da se neće morati svi psi sterilizirati, već će se moći u Sanitat potpisati obaveza o zbrinjavanju potomstva.“ Tatjanja Šimac Bonačić kazala je kako će SDP podržati ovu. „Kućne ljubimce zbunjiva kako ih se tretira kao člana obitelji, to bi se trebalo iskazivati na primjeren način. Jako je bitno da radimo na socijalizaciji pasa.“ Amandman je prihvaćen, a točka dnevnog reda je s dva suzdržana glasa usvojena. 


15:03


Vijećnica Vučković – Matić istaknula je kako se radi o dobroj namjerni no kako smatra da se radi o kamufliranoj diskriminaciji odgovornih vlasnika. „Komunalni redari ne rade svoj posao. Često odlazim u park za pse u Mokošici, ali neodgovorni vlasnici tamo svoj velike pse puštaju tamo bez uzice, zbog čega vlasnici malih ili srednjih pasa ne dolaze. Smatram da je bi trebalo uvesti edukaciju svih vlasnika". Vijećnik Rossetti kazao je kako bi se trebalo odrediti koji psi moraju nositi brnjice. Određena je pauza od pola sata nakon čega će se rasprava nastaviti, a potom će uslijediti i glasovanje o ovoj točki. 


14:06


Na redu je četvrtka točka dnevnog reda Prijedlog odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Izvjestitelj o predmetu je pročelnik Uršić, koji je kazao kako je osnovano povjerenstvo u kojem je pozvana gospođa Sambrailo, a sama odluka govori o ispunjanju minimalnih uvjeta za držanje kućnih ljubimaca, kao i kontroli njihova razmnožavanja kao i načinu postupanja sa napuštenim životinjama. Emilio Puljuzević je iščitao Pravilnik koji definira opasnog psa kao onoga koji je napao drugu osobu ili tuđeg psa. „Detaljno smo predvidjeli sve mogućnosti, ali smatram da bi naši komunalni redari trebali napraviti popis vlasnika opasnih pasa. Taj popis se može dobiti od veterinara i policije. Komunalni redari ovim dobivaju velike ovlasti, moći će uči u bilo čiji dom i provjeriti kako se drži životinjama. Želim im puno sreće jer će imati puno posla. “ Nikša Selmani je kazao kako SJG pozdravlja ovakvu odluku ali smo primijetili da su se dvije stvari kroz javnu raspravu kristalizirali. „To je razdvajanje zona namijenjenih ljudskoj rekreaciji i onoj za istrčavanje pasa. Smatramo da bi gradonačelnik i dalje trebao određivati hranilišta za životinje“. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kazao je kako je skeptičan kako će se ova odluka provoditi. „U stambenim zgrada postoje mnogi problemi. Ovom odlukom definira se pitanje držanje kućnih ljubimaca u zgrada, ali mnogo toga definiranog ovom odlukom u praksi se neće provoditi, za mnogo toga nije propisana kazna. Mnogi pate zbog neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca. Viječnik Jelčić postavio je pitanje koliko se koristi pseći park u Mokošici. Vijećnik Marković kazao je kako podražava odluku, no da samatra kako držanje kućnih ljubimaca podrazumijeva određenu razinu vlasnika kako prema životinji tako prema ostalim sugrađanima. "Zanima me što sve može spadati pod kućnog ljubimca?" upitao je Marković. 


13:54


Na redu je treća točka dnevnog reda Prijedlog odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika. O predmetnu je izvijestio resorni pročelnik Đuro Šutalo koji je kazao da je na snazi odluka iz 2014., te da je dolaskom nove vlasti došlo do preustroja odjela. „Ovdje imamo popis nerazvrstanih cesta što sukladno zakonu moramo imati, a usklađeni su raniji zakonski i podzakonski akti“. Za raspravu se javio Marko Potrebica koji je kazao kako je dobio zahtijeva stanara zgrade u ulici Andrije Hebranga 7 i 9. Pročelnik je kazao kako smatra da je prigovor poslan na krivu adresu te da će se o njemu pisano očitovati. Za raspravu se javio Maro Kristić koji je kazao kako smatra da je ova odluka jako bitna za Grad Dubrovnik pošto su skoro se prometnice spadaju u nerazvrstane ceste. „Molio bi pojašnjenje kad se radi o ukidanje status čestice puta, tko o tome donosi odluku. Sugerirao sam ranije da prilikom nove odluke ostavimo mogućnost da više tvrtki može brinuti o nerazvrstanim cestama, smatram da to nije efikasno i da bi bilo bolje da se grad podijeli na zone i da se različite zone dodijele različitim firmama.“ Pročelnik Šutalo odgovorio je kako Upravni odjela za nekretnine dostavlja dopisu UO za promet u koji zatraže očitovanje o opravdanosti ukidanja statusa puta nekoj čestici, a onda to ide na Gradsko vijeće. „Smatram da kad je riječ i ozbiljnim površinama da bi bilo bolje da o tome odlučuje neko povjerenstvo.“ Gradonačelnik Franković je kazao kao se slaže s vijećnikom Kristićem kad je u pitanju broj firmi koje održavaju ceste u Dubrovniku. „Volio bi i ja da je drugačije, ali mi raspišemo natječaj i javni nam se samo jedna firma. Da imamo bolju konkurenciju vjerojatno bi i Tehnogradnja bila jeftinija. Ne bi bilo loše u budućem natječaju ceste podijeliti na grupe pa vidjeti hoće li se itko javiti“ kazao je gradonačelnik. Za raspravu se javio i Emilio Puljizević, koji je primijetio određene tehničke nedostatke. Točka je usvojena uz tri sudržana glasa. 


13:33


Posljednje vijećničko pitanje postavo je Vido Bogdanović. „Gradonačelniče u predizbornoj ste kampanji kazali kako ćete omogućiti praćenje trošenja Proračuna u realnom vremenu, no to još nije krenulo. Kad će se krenuti? Postavio sam pitanje koliko košta uređenje trga ispred stadiona u Lapadu te vas zamolio da mi dostavite ugovorni troškovnik. Nisam ga još dobio, očito ga je teško iskopirati ili ga treba ponovno napravit. Molim vas da nam dostavite i troškove uređenje ambulante u Mokošici i prostorija Gradskog kotara Montovjerna.“ Gradonačelnik je u odgovoru na pitanje kazao kako se javno objave troškove svih projekta Grada Dubrovnika. „Iako se ne sjećam da se nam postavili takav upit, dostavit ćemo vam sve što ste tražili. Slažem se s vama, ta cijeli kompjuterski sustav nam je zaštekao, ali nadam se da će se to sad pospješiti i da ćemo uskoro imati sustav kao Bjelovar“ kazao je Franković.  Potrebica je nakon izlaganja vijećniku Potrebici pokazao dopisa koji mu je služba Gradskog vijeća poslala kao odgovor na pitanje. Vjećnik Rossetti (MOST) postavio je pitanje o kupnji prostora po povlašenim cijena unutar povijesne jezgre. "Grad ne može utjecati na tržište nekeretnina, osim na prostore koji su u našem vlasništvu. I da možemo napraviti, smatram da takva jedna intervencija ne bi vratila ljude u Grad. Smatram da na jednoj od idućih sjednica moramo raspraviti način korištenja, odnosno dodijeljivanja nekretnina koje jesu u našem vlasništvu obitejima s djecom. Nije sve tako crno, nema ništa lijepše, kad svaki dan, oko četiri vidim skupinu djece kako se igraju ispred sv. Vlaha" kazao je gradonačelnik. 


13:12


Vijećnik Obradović pitao je gradonačelnika Frankovića je li neprimjereno da gradonačelnik u tijeku natječaja za izbor čelnika TZ-a javno obznani svoju podršku jednom od kandidata. „Time se šalje poruka drugima da se ne trebaju ni prijavljivati i imate li saznanja je li tvrtka Gulliver podmirila sva dugovanja prema Grad ako ne bi bilo sukoba interesa“. Vijećnik Obradović pokušao je postaviti i još jednog pitanje ali mu predsjednik Gradskog vijeća to nije dopustio. Kao dugogodišnji djelatniku u turizmu bilo bi nelogično da ne podržim i javno ne kažem svoje mišljenje. Samo je jedno političko imenovanja u TZ-a,a to je ono predsjednika TZ-a. O njenim kompetencijama govori i  činjenica da je Hrnića danas imenovanja jednoglasno. Ako ne bude dobro obavljana svoj posao nju Turističko vijeće može smijeniti. Nema ni govora o sukobu interesa, je Ana Hrnić nije imala izvršne funkcije u toj firmi. Ona nije ničime inkriminirana, a sama tvrtka nije u vlasništvu oca Ane Hrnić, već TUI-a“ odgovorio je gradonačelnik. 


13:05


Gradonačelnik Frankvić kazao je da nakon sanacije Grabovice koja ide prema planova, te od izgradnje regionalnog centra za otpad naše smeće neće moći ići preko državne granice što je potvrdilo i resorno ministrastvo. "U tom među periodu naše ćemo smeće morati prevoziti posebnim projektima. Što se tiče Hebrangove točno je da tamo nema za parking za invalide, ali i to ćemo ispraviti". Za riječ se javila viječnica Vučković-Mamić koja je kazala da prije par dana zid ispod Vodovda bio išaran neprimjereni grafitima. "Takava situacija nije nova. Hoćete li vi kao gradonačelnik sustava poduzeti nešto protiv fašizma? Stigla nam je 2020. i mnoge mlade obitelji još uvijek ne znaju po koji će se kriteriji dodijelivati stanovi." "Krajnje je neprimjereno od vas tvrditi da podržavam fašizma. Ne mogu biti odgovoran za nešto što po gradu pišu pojedini delikventi. Očekujem vašu ispriku. Jednako bi ste me uvrijedili da ste mi rekli da podržavam komunizam. Ne podržavam niti jedno niti drugo. Takvim pojedincima ne tre pridavati preveliku pozornost, to sve proizlazi iz kućnog odgoja. Problemu pristupamo tako da te površine opituramo. Gotovu su kriteriji za oba modela, sufinanciranja kupnje nekretnine kao i za model dubrovačkog POS-a. Očekujem da će oni za par dana biti na javnom savjetovanju kako bi građani sam mnogi popraviti ono što smatraju da ne valja,  a potom ćemo održati tematsku sjednicu Gradskog vijeća, kako bi bili sigurni da su kriteriji ispravni i kako se ne bi dogodilo da nekome damo nekretninu ili ga sufinanciranom, a da taj već ima neku nekretninu. Pozivamo sve građene da sudjeluju u javnom savjetovanju“ zaključio je Franković. 


12:56


„Tko zna u kojem su smjeru išle misli gospodina Barač, to treba njega pitati. Mi nikoga nećemo prozivati zbog drugačijeg mišljenja. Što se tiče prozivke bivšeg dubrovačkog gradonačelnika, koji se nije stavio na raspolaganje hrvatskog zdravstvu u situaciji kad nam nedostaje liječnika, kao i što je imao obraza podijeliti da je braniteljski status dobio nakon 15 dana u vojsci 1995. Za razliku od njega mi ćemo se riješiti pitanje branitelja do proljeća 2021. Svima želim sreću, ali ne možemo zaboraviti što je bilo jučer, a ne možemo dopustiti ni iskrivljavanje povijesti istina, sve je jako dobro zna“ kazao je gradonačelnik na pitanje Blaža Pezo koji je potom ponovno prozvao vijećnika Brača kojega je zamolio da svoj humor ostavi za parijska druženja SDP-a. „Vjerujem da su svi vijećnici svjedoci divljanja pogubne gradnje po Dubrovnika i užasne arhitekture. Spomenimo  se samo nove zgrade iza zgrade Grawea kao i Štikovice. Za izmijene GUP-a očito nema hrabrosti. Zanima nas zašto u protekle tri godine mandata niti krenuli u izmjene GUP-a i što ćete napraviti da bi se situacija stavila pod kontrolu?“ upitao je vijećnik Selmani (SJG). „Naslijedili smo jedno stanje općeg kaosa. GUP Grada Dubrovnika koliko ga kod meni stavljali na leđa nije moga odgovornosti. Nema goreg dokumenta u povijesti Grad Dubrovnika. Njega je donio Andro Vlahušić, koji je trgovao GUP-om radi vlastitog bogaćenja. Neka me tuži zbog ovoga, pa ću mu ja točno pokazati gdje i kako je trgovao. Određena izmjene GUP-a su već napravljene, a daljnje će onemogućiti građevinski lobij da iskorištava GUP. To će se dogoditi do kraja 2020. godine. Što se tiče buffer zone i konzervatorskih podloga cijela je priča završena i čekamo odobrenje Ministarstva. Ono za čim žalim je što cijeli grad nije pod buffer zonom. Da se to dogodilo radnije ne bi se dogodila grdosija u Uvali Lapad. Ne bi se pola brda srušilo zbog tri čovjeka. Žao mi je što je tadašnji GUP i glasovima HDZ-a napravio što je napravio. Drago mi je što ti članovi HDZ-a više sjede u Gradskom odboru“ kazao je gradonačelnik, a Selmani mu je govorio da su određene izmjene započete za vrijeme mandata Dubravke Šuice. „Google sve pamti, a mi smo se i tada protiv toga bunili. Držim vas za riječ i nadam se da će se neke stvari u ovog godini i napravit“ kazao je Selmani. 


12:46


Vijećnik Kristić (MOST) postavio je pitanje vezano uz Lozicu, u kojoj živi tridesetak djece čiji roditelji strepe pri svakom prelasku njihove djece preko puta. „Pomorsko dobro je uzurpirano od strane privatnih vlasnika čime se onemogućuju građanima pristup. Ovo naselje nema ni kanalizaciju, kao ni adekvatan način odlaganja otpada, a djeca nemaju igralište“ Kristić je istaknuo kako je bio na nedavnom zboru građana Gradskog kotara Grad te da ga je zaintrigiralo i začudilo što je Grad podržao ideju da se onemogući otvaranje novih apartman koji u povijesnoj jezgri ne žive. „Mene zanimaju konkretna pitanja, uvođenje vaučera za odvoz glomaznog otpada, kao i pitanje pretovarne stanice na Pločama. „Svako ljeto sam u Štikovici. Ništa nije moguće preko noći promijeniti. Napravljen je projekt za kanalizaciju ovog naselja čime ćemo uskoro riješiti i ovaj problem. U Vrbici je prisutna manja razina devastaciji. Potpisan je ugovor s Hrvatskim cestama za projekt Vrbica-Štikovica-Lozica. Očekujemo da se u idućih godinu ipo do dvije rekonstruira cesta od ovih naselja do Zatona. Postavit će se javna rasvjeta kao i nogostupi. Što se tiče skupa građana povijesne jezgre. Pozvat ćemo sve mjesne odbore i gradske kotare da učine isto. Kad bi pobrojali sve probleme koji se godinama nisu rješavali ova bi sjednica trajala cijeli dan. Što se tiče apartmana podržavam intenciju stanovnika. Moj prijedlog jed da resorno ministarstvo turizma napravi nekoliko kategorija mogućnosti iznajmljivanja. Prva kategorija bi se odnosila na paušal koji bi plaći oni koji imaju dio nekretnine u kojoj živi i to iznajmljuju te tako pun kućni budžet. Svima koji se bave iznajmljivanjem, a ne žive u tom obiteljskom objektu bi trebali plaćati normalni porez jer tu radi o gospodarskoj djelatnosti. Mislim da je najbolje što je ovaj grad imao je detaljni plan upotrebe prostora koji je bio na snazi 2007. Vjerujem da će nam Plan upravljana u tom poći. Što se te glomaznog otpada i svih ostalih zahtijeva to im treba sve omogućit Slažem se s vama za pretovarnu zonu, no ni to nije jednostavan projekt“ kazao je gradonačelnik. Vijećnik Špero postavio je pitanje o najavi izgradnje nove dvorane ako Dubrovnik dobije domaćinstvo dijela Svjetskog prvenstva u rukometu 2025. „Nakon što je usvojena strategija sporta, stigli su nam predstavnici Hrvatskoj rukometnog saveza, koji su nas pitali bi li se mi kandidirali, a na što smo potvrdno odgovorili. Bez obzira na to idemo u projekt izgradnje nove dvorana, ali ako novi uđu u taj projekt s nama tada bi sama realizacija išla brže. Izrađivači studije su nam pokazali točno u kojem smjeru moramo ići kako bi onda bila isplativa. Ona mora moći ugostiti i koncerte, sajmove i kongrese. Mi nemao adekvatne prostore za sajmove. Upravo izgradnjom jedne multifunkcionalne dvorane onda bi bila isplativa. Neizmjerna bi čast bila da se Svjetsko prvenstvo odigra u Dubrovniku, a time bi dobili i potencijal da momčadi i zimi dolaze trenirati“ zaključio je Franković. 


12:32


Odgovarajući na pitanje vijećnice Doršner (HDZ) gradonačelnik je kazao da su uočeni određeni nedostaci te da su oni uklonjeni te da su trenutno priprema javna nabava kao i istraživanje tržišta. „ Potrebno je provesti postupak javne nabave, a njega ćemo provesti negdje u veljači, a sama gradnja trebala bi početi u svibnju. Tako da bi tijekom 2021. trebali dobiti novi objekti koji bi zadovoljio potrebe barem jednog dijela našim sugrađana. Zalažem se za smanjene plastike. Smatram da nitko od nas ne bi trebao piti vodu iz plastičnih boca, pogotovo sad kad imamo pročistač“ zaključio je gradonačelnik. Vijećnik Marković (HRAST) pohvalio je završeni projekt nogometnog terena u Gospinom polju, a potom upitao gradonačelnik kad će se nastaviti treća faza projekta – tribine. „Što je sa spomenikom na Pilama? Često čujemo da je to ogledalo prolaznika, a puno smo puta govorili da će se staviti drugačiji primjereniji spomenik. Dobio sam i prijedlog građana, a taj je da se ovaj spomenik izmjesti na novo groblje na Dupcu.“ U svom odgovoru gradonačelnik je kazao da grad Dubrovnik nije ulagao u infrastrukturu 40 godina. „Treća faza trebala bi započeti za mjesec dana. Uz tribine napraviti ćemo i jedan manji teren za zagrijavanje, a potom će uslijediti i drugi projekti sportske infrastrukture.Franković je kazao da je izneseni prijedlog o premještanju spomenika s Pila na Dubac izvanredan. „Imamo pravni problem, angažirali smo vještaka koji bi nam trebao pomoći da iz ovog problema izađemo, a istodobno tražimo način kako da postojeći spomenik razmontiramo“ zaključio je Franković. 


12:12


Vijećnica Mage Vidak (DDS) postavila pitanje vezano za most dr. Franja Tuđmana. „Postoji li mogućnosti da se on osvijetli? Time bi dobili još jednu turističku atrakciju. U subotu navečer htjela sam popiti čaj, no svi ugostiteljski objekti osim Gradske kavane bili su zatvoreni ili pred zatvaranjem, što se može napraviti?“. Gradonačelnik Franković kazao je kako su ga Hrvatske ceste obavijestile da su izradile upravo takav jedna projekt. „Postojat će i mogućnost da se boja  mijenja, tako da vjerujem da ćete biti zadovoljni. Nismo zadovoljni s ugostiteljskom ponudom u povijesnoj jezgri. I danas kad smo razmišljali o naručivanju pizze za marendu shvatili smo da je unutar zidina ne možemo naručiti i to nije dobro. Ovaj grad živi i zimi. Objekti moraju biti otvoreni. Komercijalno, nije isplativo da svi objekti i zimi budu otvoreni. Uskoro ćemo krenuti s projektom nove knjižnice u Grad u kojoj će se moći pročitati knjiga i popiti čaj“ kazao je gradonačelnik. Vijećnica Ivanković (HDZ) postavila je pitanje vezano uz uređenje šetnice uz obalu Omble od izvora prema Komolcu. „Potporu za taj projekt dobili smo od Vlade, projekti zadatak je napravljen, a obuhvaća sedam faza. Ideja je da se prošiti cesta koja bi bila jednosmjerna te bi uz nju išla šetnica i biciklističke staze. Time bi i Mokošica izašla na more. Projekti zadatak je trenutno u Ministarstva mora, koje mora dati svoju suglasnost“ odgovorila je pročelnica Tokić. 


12:04


Vijećnik Maslać (HDZ) postavio je pitanje vezano uz izgradnju ceste za Pobrežje te uz cruise terminal u Gružu. „Završetak radova očekujemo početkom 2021. Uz taj projekt razvijamo i Park i Ride sustav na Pobrežju kako bi se do sezone 2021. rasteretio promet u samom gradu. Ta ceste će omogućiti širenje grada, kao i siguran sam jeftinije nekretnine za naše mlade obitelji, a omogućiti će i daljnji razvoj Gornjih cesta. To je cesta budućnosti. Što se tiče cruise terminala u Gružu, smatram ga strateškim projektom za grad Dubrovnika, ali mi moramo njime upravljati. Umalo nam se to dogodila, kad je on zamalo pošao  ruke tursko-francuskom konzorcija. To je zagovarao bivši gradonačelnik. Mi imamo svoju lokalnu pamet i način upravljanja. Nismo protiv stranih investicija Poštujemo ih tamo gdje su potrebne, ali ne tamo gdje se kosi s našim interesima“ zaključio ej Franković. Vijećnica Lujić (MOST) postavila je pitanje vezano uz prvu fazu rekonstrukcije cesta na Lapadskoj obali, te o nedavnoj situaciji grianja koje nije radio u OŠ Centar. Gradonačelnik Franković kazao je da su obje građevinske obaveze pravovaljane te da zajedno s resornim ministarstvima rade na natječajima te da očekuju da će za ovu projekt uspjeti povući sredstava iz EU fondova, a da bi sama gradnja mogla započet u listopada. „Aktivno radimo na trećoj i četveroj fazi projekta. Upoznat sam sa stanovitim problemima s grijanjem u toj školi nadleženi upravni odjela radi na tome“ kazao je gradonačelnik.


11:53


Na redu je druga točka današnjeg dnevnog reda, vijećnička pitanja.  Za riječ se prvi javio Emilio Puljizević (HDZ) koji je postavio dva pitanja. Prvo se odnosi na akvatorij Zatonske vale. „U tijeku je nekakva izmjera tog prostora, stanovnici su zabrinuti, mijenjaju li se kakvih vezovi? Drugo pitanje vezano je rekonstrukciju ceste D-8, na predjelu Nuncijate, Gdje su Hrvatske ceste došle s tim projektom?“ Gradonačelnik Franković kazao je kako se u Zatonu radi izmjera radi izrade UPU-a Zaton. „Neće se dogoditi nova marina. Plan je da u budućnosti, naravno ako se s time slažu mještani napravi komunalna lučica. Što se tiče ceste, Hrvatske ceste čekaju mišljenje HIA-a, a nakon toga i potvrdu na glavni projekt. Slažem se s vama da je ova cesta opasna. Postavljena kamera je urodila plodom, sporije se vozi. Stvari su krenule s mrtve točke i možemo biti zadovoljni budućom rekonstrukcijom te ceste“. Sljedeći se za riječ javio vijećnik Barač )*(SDP. „Gradonačelniče možete li objasniti zamjenu 460 metara u  Branimirovoj ulici koja je bila u urednom stanju. Umjesto toga trebali ste urediti Jelačićevu ulicu. Uz novi studentski dom izgradit će se i parking, može li se građanima okolnih naselja ustupiti koje od tih mjesta“ upitao je Barač. Gradonačelnik Franković kazao je ograda bila u loše stanju te da je njena zamjena bila opravdana. „Slažem se da je ulica kroz Burbon u loše stanju, uzurpirana je od strane mnogih ugostiteljskih objekata niti ima nogostup. Uskoro ćemo riješiti određena imovinskopravne probleme koji tamo imamo te javnosti predstaviti projekta uređenja ulice“ kazao je gradonačelnik te Barača uputio da odgovore o parking mjestima zatraži od Marka Potrebice, čelnog čovjeka Studentskog centra. Ivan Jelčić (DDS) postavio je smo jedno pitanje, vezano uz koncesiju za crpku na Batahovini. Gradonačelnik Franković pojasnio je kako se radi o županijskoj koncesiji te da on ne može iznositi detalji te da je koliko je upoznat sve uredu.  


11:44


Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kazao je kako je zaprimljen amandman vijećnika Barača (SDP), a pročelnica Medović iznosi predložene izmjene Poslovnika, koje se tiču načina dostavljanja materijala te glasovanja. "Amandman vijećnika Barača ne tiče se ovih izmjena" kazala je Medović. Na spomenuti amandman osvrnuo se Marko Potrebica. "Oni se ne tiču ovih izmjena, stoga su tehnički nevaljani." Barač je kazao kako se amandman tiče obuhvata vijećničkih pitanja. "Vijećnička pitanja jedan od najvažnih demokratskih instituta koji mi kao vijećnici imamo. Posljednjih nekoliko puta većina je preglasala pitanja. Stoga bi ovaj amandman omogućio oporbene vijećnike da postave pitanja. Drugi amandman obuhvaća odgovore na pitanja, a tiče se smanjena vremena odgovora s četiri na dvije minute, a odnose se na predsjedavajućeg. Nije uredu da predsjedavajući odgovara duplo dulje od vijećnika koji postavlja pitanje. Ovaj amandman bi doveo do smanjena trajanja sjednica. Dodao bi da se vijećnička pitanja često koriste kao propaganda" zaključio je Barač, a Potrebica je odgovorio da se amandmani mogu postaviti samo za one točke koje se mijenjaju, stoga je tehnički nevaljan i o njemu se neće glasovati. "Predlažem vam da to uvrstite kao zasebnu točku dnevnog reda" kazao je Potrebica. Svoju primjedbu iznio je i Marko Kristić (MOST), koji se slaže s Bračem što se tiče trajanja vijećničkih pitanja. "Ona bi trebala biti obavezna" kazao je Kristić. Točka dnevnog reda je jednoglasno usvojena i to e-glasovanjem, što je novost u Gradskom vijeću. A od iduće sjednice će svi zainteresirani putem web stranice Grada Dubrovnika u realnom vremenu moći pratiti tijek glasovanja te kako je tko od vijećnika pojedinačno glasovao. 


11:23


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


DubrovnikTV.netKolumne
 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube