VIJESTI
13.02.2020 u 09:42

Je li za dubrovački otpad rješenje nova hrvatska tehnologija?

- Hrvatska ima tehnologiju zbog koje gradovima uopće ne trebaju žuti, plavi, zeleni i ini kontejneri, kao niti višemilijunski natječaji za njihovu javnu nabavu, da građane uopće ne treba gnjaviti recikliranjem te im prijetiti kaznama, i to zato što su domaći stručnjaci osmislili strojeve i tehnologiju koja sama iz otpada izdvaja baš svu sirovinu, tvrdi dr. Viktor Simončič, stručnjak za okoliš i nekadašnji pomoćnik ministra za zaštitu okoliša.


komentara  1

Tvrtka Tehnix iz Donjega Kraljevca kraj Čakovca proizvela je strojeve koji doslovce u 15 minuta mogu “progutati” kamion komunalnog otpada i razvrstati iz njega osam vrsta sirovina koje se mogu reciklirati - od papira, plastike, metala, tekstila, do ekokomposta. Njihove strojeve već koriste u Dubaiju i St. Peterburgu, a u Bukureštu su, prema tvrdnjama vlasnika tvrtke, već riješili problem 50 posto otpada. 

- Radi se o industrijskoj reciklaži u njoj roboti obavljaju 90 posto razvrstavanja te u 15 minuta izlazi posušena sirovina zapakirana u bale. Ovime se iz miješanog otpada razvrsta od 60 do 70 posto sirovina, a ostatak, koji se ne da razvrstati, balira se i može se koristiti kao zamjensko gorivo, primjerice u cementarama - govori Đuro Horvat, vlasnik tvrtke, koji iza sebe ima više od 100 priznanja za inovativnost u razvoju ekotehnologije te oko 50 zaštićenih patenata. Horvat kaže da njihovi strojevi mogu riješiti probleme otpada u mjestima od 5000 do 500.000 stanovnika.

U Hrvatskoj samo manja mjesta, kao što su Krk i Prelog, koriste njihovu tehnologiju. Možda bi i Dubrovnik, koji uistinu ima veliki problem sprostorom, osobito onim za smještaj bilo kakvih kontejnera za otpad, mogao uložiti u ovu novu tehnologiju, koja bi mogla znatno smanjiti troškove odvoza i razvrstavanja otpada.


dubrovniknet team/IZVOR: 24 sataFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube