LIFESTYLE
23.01.2010 u 09:32

Razgovor s Lidijom Carević, predsjednicom udruge Indigo i Kristalni most
Na putu otkrivanja jedinstvenih bića

Lidija Carević je logoped, u svojoj desetogodišnjoj praksi susretala se različitim poremećajima govora i komunikacije kod djece s kojima je u skladu s znanjem stečenim na pred i poslije diplomskom studiju radila. Prije četiri godine iskustvo u radu s jednim dječakom s dijagnozom autizma i mentalne retardacije, koji nije govorio, odnosno početak komunikacije s njim pisanim putem počelo je otkrivati potpuno drugačiju sliku. Nakon toga je došlo drugo, treće, četvrto pa peto dijete. Sva su djeca s lakoćom usvajala komunikaciju pisanim putem bez prethodnog poučavanja bilo govornom ili pisanom jezikom - oni su to naprosto znali.

komentara  1

Obzirom da se nitko od kolega nije susreo s takvim fenomenom, a broj djece je rastao, počela sam slutiti da je mala vjerojatnost da je to samo puka slučajnost. Tada sam shvatila da su znanje i stavovi koje legitimna znanost i struka nude u kontradikciji s onim što se krije ispod krinke dijagnoza djece s poremećajima komunikacije u najširem smislu. Kako struka nije imala odgovore, moja traganje dovelo me do defektologinje prof. Buljan Herceg, Njezino vlastito životno i profesionalno iskustvo, te znanje bili su odgovor koji sam čekala. Postojanje indigo i kristalne djece, tek tada kroz njezino i moje autentično iskustvo s djecom koja su progovarala o nekim drugačijim stvarnostima, za mene više nije bila upitna.

Objasnite nam na primjeru.

Na primjer, ono što svaki laik o autizmu zna je potpuni ili djelomični nedostatak društvene interakcije i komunikacije, a djeca s dijagnozom autizma su onaj najdrastičniji primjer indigo i kristalne djece. Ukoliko dijete ne govori često ga prati i dijagnoza mentalne retardacije. Današnja struka podrazumijeva da ako nema nekih motoričkih prepreka da dijete ne progovori, samim tim ono ne razumije i ne usvaja jezik. Za dijete koje ima poteškoća s prostornom orjentacijom, koje nema doživljaj svog tijela i prostora i koje slabo reagira ili ne reagira na ljude, zaključuje se da je u svom svijetu i da ne zna ništa. To apsolutno nije točno. Kad sam stupila u komunikaciju s prvih nekoliko djece, vidjela sam da oni ne samo vladaju jezikom nego da u potpunosti razumiju sve što se oko njih događa, te da suprotno uvriježenom mišljenju, imaju vrhunski razvijenu emocionalnu inteligenciju.

Crtež dječaka - Ovako on vidi svojih12 prijatelja.

Zašto onda ne govore?

Neki od njih ne govore zbog svjesnog odabira da ne govore. Oni u potpunosti vladaju jezikom i najvjerojatnije nije problem same govorne ekspresije, ali evo što su sami pismeno odgovorili na to pitanje:
-Ne govorim jer ako progovorim zaboravit ću odakle sam došao. -
-Ne govorim jer ću izgubiti sposobnost intuitivne telepatske komunikacije.-
-Bude mi nekad teško jer moram tiho govoriti da me nitko ne čuje i ne dozna da mogu pričati a neću, jer znam da bi tako uvijek znao zaboraviti odakle sam došao.-

Oni mogu telepatski komunicirati?

Indigo i kristalne generacije su neki novi naraštaji djece, nisu to samo autisti tu ima djece s drugim dijagnozama i onih koji nemaju nikakvih dijagnoza. Taj fenomen možemo i moramo shvatiti kao ljudsku evoluciju. Kod djece s kojom sam radila primijetila sam da puno znaju o različitim stvarima. Pamtim jednu rečenicu, jedanaestogodišnjeg dječaka. U jednom trenutku kad mu je već malo bilo dosta mojeg upornog inzistiranja na nekim znanstvenim postavkama koje sam imala poriv provjeriti rekao je «komično elokventno govorite o stvarima o kojima ništa ne znate » , naravno govorila sam mu o komunikaciji. Kad jednom prihvatite da ispred sebe imate takvo jedinstveno biće i utišate se i samo promatrate, tada omogućujete istinsku komunikaciju s njima. Događa se da nešto promislite i on vam klime potvrđujući tu misao. Kad omogućiš tu suptilnu osjetilnu razinu, koja nije znanstvena fantastika, nego nešto što je posvuda oko nas onda se čarobne stvari počnu događati. Iskustvo s njima pokazalo je da oni imaju pristup univerzalnom znanju koji je nama zapriječen.

Ako imaju univerzalno znanje i mogućnost telepatske komunikacije zašto trebaju pomoć logopeda?

Ono što sam od početka rada naslućivala kao moj najuži fokus bavljenja je bila upravo komunikacija u najširem svom smislu, samo tada nisam naslućivala dokle će me to dovesti.
Moj pristup i rad su se u proteklih godinu i pol dana potpuno promijenili, i može se slobodno reći da se u najvećem broju slučajeva više ne može usporediti s klasičnim logopedskim radom. Ušla sam u područje koje i sama istražujem te slobodno mogu reći da puštam njih same da me vode.
Oni trebaju našu pomoć, ali ono što moramo shvatiti je da je naš i njihov odnos uzajaman - drugačije rečeno : moramo im pomoći da oni pomognu nama.

Imate li dokaze koji potkrepljuju vaše tvrdnje ?

Ne raspolažem znanstvenim dokazima, samo vlastitim iskustvom u radu s tom djecom, no proširimo li vlastitu perspektivu lako ćemo uvidjeti da je dovoljno samo malo integrirati već postojeće znanstvene činjenice iz kvantne fizike, biologije, molekularne biologije, neuroznanosti ili medicine, te se prisjetiti da nemamo problem s prihvaćanjem da se evolucija „događala". Nije nam problem, naprotiv, rado ćemo istaknuti da smo napredniji čak i u odnosu na naše bake i djedove. Imamo problem samo prihvatiti da se evolucija zbiva pred našim očima, i da su sva postignuća dosada bila omogućena upravo razvojem svijesti. Ta promjena je sada samo ubrzana i pojačana. Djeca koja se rađaju sada, naprosto traže od nas da to prihvatimo bez straha.

Bojite li se da će vas nakon izlaska u javnost s ovim novim i neuobičajenim pristupom kolege, ali i poznanici ismijati ?

Ne, ne bojim se zato što smatram da imam potpuni kredibilitet govoriti ovo što govorim. Prije ovih iskustava ja sam došla do pred sam kraj doktorskog studija « Jezična komunikacija i kognitivna neuroznanost», te specijalističkog studija Rane intervencije koji nisam sigurna da ću ikada dovršiti ukoliko ne budem imala mogućnost istraživati upravo ovaj fenomen, ako ga uopće mogu tako nazvati. Sve ostalo bi bilo puko gubljenje vremena. Upravo zato, nemam problem svo to znanje demantirati i nemam nikakav problem priznati da su pred mnom izuzetna djeca.


dubrovniknet team/K.F.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube