KULTURA
29.05.2010 u 10:29

O izložbi Domovinski rat u Dubrovniku
Gdje je zapeo Muzej Domovinskog rata?

Izložba „Dubrovnik u Domovinskom ratu" bila je tema našeg članka prije tjedan dana. Članak je objaveljan u nadi da će na ovakvo stanje izložbe netko reagirati, no međutim reakcije su izostale. Stoga smo pitali stručnjake muzealce njihovo stručno mišljenje o izložbi i o daljnjim radnjama u svrhu spašavanja muzealija i otvaranja nove izložbe koju Dubrovnik zaslužuje. Na upite su nam odgovarali Želimir Laszlo konzervator iz Muzejskog informacijskog centra iz Zagreba, Pavica Vilać ravnateljica Dubrovačkih muzeja, Varina Jurica Turk autorica izložbe, Mišo Đuraš inicijator ideje Muzeja domovinskog rata i kustos u Muzeju suvremene povijesti te gradonačelnik Andro Vlahušić.

komentara  6

Želimir Laszlo

Sve što je izloženo u katastrofalnom je stanju. Od prošle godine kada sam također bio na očevidu i kad sam ustanovio loše stanje izložbe, sve se samo pogoršalo. O mikroklimi kao i svim drugim obvezujućim muzejskim standardima i uzusima ne može biti niti govora. Predmeti sačinjeni od metala su korodirali i dalje korodiraju. Postamenti su prepuni plijesni i gljivica. Sve to baca vrlo ružnu sliku na inače dobru i plemenitu namjeru da se izložbom oda počast braniteljima Dubrovnika koji nikako nisu zaslužili ovakvo ruglo. Zbog svega toga preporučujem da se izložba što prije zatvori i da se originalni predmeti pohrane na propisan način i da se razmisli o novoj izložbi koja bi vodila računa o svim muzejskim (izložbenim) standardima i uzusima.


Pavica Vilać

U veljači prošle godine pismenim putem sam tražila od Grada da se izložba zatvori kako originalni predmeti ne bi propali. U rujnu prošle godine, također zbog zaštite muzealija, ponovno sam pismeno upoznala, novu gradsku vlast sa stanjem izložbe. No gradonačelnik je odlučio da to tako stoji. Izložba je baš zbog uvjeta u tvrđavi trebala biti privremena informativna, a nakon obnove tvrđave trebao je biti postavljen stalni postav.


Varina Jurica Turk

Već dvije godine pišem dopise na razne adrese, kao autorove izložbe. Dubrovački muzeji u održavanje ovog prostora nisu ništa uložili. Dok Muzej domovinskog rata ne bude osnovan ovi predmeti nisu ni moje ni vaše ni ničije nasljeđe ni prčija, te o njima nitko ne može odlučivati, pa ni taj Laszlo. Varina Jurica Turk je također rekla kako će uzeti godišnji odmor, jer nema ovlasti to raditi u radno vrijeme, te sakupiti ponude za pituravanje i održavanje prostora, koje će poslati koncesionaru tvrđave tvrtci Razvoj Golf, koja će prema njezinim riječima dati novce za uređivanje prostora i tiskanje kataloga izložbe.

Mišo Đuraš

Četiri godine sakupljao sam ove predmete. To je bila moja privatna inicijativa, za financiranje izložbe novac je dalo Ministarstvo kulture, a izložba je dobila i nagradu Hrvatskog muzejskog društva. Bila je zamišljena kao privremena izložba s tim da bi se po osnivanju Muzeja domovinskog rata pretvorila u stalni postav. Odluka koju je donijelo bivše Gradsko poglavarstvo o osnivanju Muzeja, negdje je zapela. Sramota je da 20 godina nakon Domovinskog rata, Dubrovnik ima sramotnu spomen sobu branitelja u kojoj nedostaje oko 50 fotografija poginulih, ima memorijalnu kuću Rona Browna, a nema Muzej Domovinskog rata. Ja nisam i ne mogu bit odgovoran za sadašnje stanje ove izložbe, jer sve u svezi ove izložbe radio sam iz najbolje volje u privatnom angažmanu u svoje slobodno vrijeme. Ono što ja sad mogu napraviti je da zajedno s braniteljima tražim da se izložba zatvori.

Gradonačelnik, odnosno njegov Odsjek za odnose s javnošću, jer on je na službenom putu, djelomično nam je odgovorio na postavljena pitanja.

"Grad Dubrovnik, odnosno Dubrovački muzeji su zaduženi za postav izložbe te se sukladno tomu poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se očuvala građa iz Domovinskog rata koja je smještena u tvrđavi Imperijal. Planirano je saniranje unutrašnjosti radi zaštite izložbenih eksponata, a što nije bilo moguće izvesti prošlih mjeseci zbog obilnih kiša. Također je planirano uz postojeći, izložbu obogatiti i novim sadržajima iz Domovinskog rata, a s obzirom na skorašnji završetak žičare i očekivani broj turista, sigurni smo kako će to uvelike doprinijeti porastu posjetitelja".

 dubrovniknet team/K.F.Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube