VIJESTI
07.03.2009 u 09:38

Sumrak neznanja nad Gradom
Britanski investitori na webu nude luksuzne nekretnine na Srđu

Na web stranici britanske investicijske grupe »Loyd's Property Investments« (LPI), čije je sjedište u Londonu opisan je projekt Golf na Srđu s detaljima za koje u Gradu još nismo čuli. Britanski LPI navodi da cjelokupno područje projekta obuhvaća oko 400 hektara, dok je za gradnju »iznad divnog starog grada Dubrovnika« predviđeno oko 50 hektara.

komentara  102

Budući da se radi o »zasigurno jedinstvenom i najvećem razvojnom planu u Hrvatskoj danas«, LPI nudi mogućnost gradnje 19 ultraluksuznih objekata, 82 luksuzna objekta, 70 ultraluksuznih vila, 105 de luxe vila, 144 ultra luksuzna Armanijeva apartmana, kao i 264 apartmanske kuće s Porscheovim dizajnom, piše Novi list.
Ni to nije sve: LPI nadalje ističe kako će se na spomenutim područjima graditi i boutique hotel s 5 plus zvjezdica, zatim hotel »Bosanka« s 5 zvjezdica, a rekonstruirat će se i tvrđava Imperial na Srđu te tri manje utvrde. Gradnja i dizajniranje golfskih terena povjerena je jednome od najpriznatijih svjetskih stručnjaka u toj branši Gregu Normanu. »Royal Golf Park Dubrovnik« će također u svom sastavu imati ekskluzivne SPA i fitness centre, teniske terene, klupske kuće, restorane, konferencijske centre, rekreacijske i sadržaje za zabavu... LPI, dakle, na platou Srđa i Bosanke nudi mogućnost gradnje čak 686 različitih vrsta smještajnih jedinica i objekata na 51 hektaru ponad Dubrovnika. Takva se ponuda naziva »high endom« odnosno »projektom kakvog nema u bližem okruženju«. Iako Urbanistički plan uređenja za Srđ, Bosanku jug i Bosanku sjever još nije predstavljen javnosti inozemni investitori već znaju detalje o gradnji i sadržajima na Srđu.
Infrastrukturna podloga iz špaga poreznih obveznika
Naravno, projekti takva tipa ne mogu bez infrastrukture, ali prema riječima gradonačelnice Šuice HEP planira gradnju nove trafostanice, država će se pobrinuti za ceste, a trenutačni nedovoljni kapacitet vodovoda će se također dovesti na predviđenu razinu. Koliko će sve to koštati, iz kojih izvora će se namaknuti ta sredstva, i zašto bi na koncu dubrovački i hrvatski porezni obveznici i potrošači financirali infrastrukturu za privatni megaprojekt - još nije poznato. No, zato je poznato kako je nedavno ekspresno usvojeni Zakon o golf igralištima omogućio etažiranje odnosno prodaju vila i apartmana u ovakvim i sličnim projektima diljem Hrvatske. Stoga se teško oteti dojmu da zagovaranje gradnje golf igrališta ne predstavlja očajno lošu i neuvjerljivu izliku za novu betonizaciju (pri)obalnog pojasa, piše Novi list.
Studija o utjecau na okoliš nije izrađena
Novi list piše, Za taj projekt, koji je i od nacionalnog značenja, jer je »Dubrovnik od državnog interesa«, napominje Šuica, trenutačno se izrađuje Urbanistički plan uređenja platoa Srđa. Ali još uvijek ne i Studija o utjecaju na okoliš koja bi trebala potvrditi ili opovrgnuti mogućnost izvođenja tog megaprojekta u koji je uključena zagrebačka tvrtka »Razvoj golf«. Postupak procjene utjecaja na okoliš može se odvijati paralelno s izradom plana, ali Studija mora biti usvojena prije konačnog prijedloga plana.
„I dubrovačke ekoudruge su se priključile hrvatskom »Zelenom forumu« kako bi Ustavni sud RH ukinuo ishitren, protuustavan i nepravedan Zakon o golfu koji se jako tiče planova za Srđ i na prostorima Konavala, izjevila je za Novi list Jadranka Šimunović. Konkretno, plato Srđa i tereni uokolo naselja Bosanka predstavljaju izrazito kraško područje, a upravo u neposrednoj blizini tih planiranih golf terena i raznih pratećih sadržaja je izvor Omble, u Rijeci dubrovačkoj, s kojega se Dubrovnik sa svojom turističkom ponudom napaja vodom«, upozorava Jadranka Šimunović. Nadalje kaže kako je za održavanje planiranih golf igrališta na Srđu dnevno potrebno najmanje 2000 kubika vode, što znači da bi se po danu trošilo vode onoliko koliko se u 24 sata potroši u dubrovačkom prigradskom naselju Mokošica gdje živi oko 10 tisuća stanovnika. Za takva igrališta godišnje se troši i oko 100 tona mineralnih gnojiva te više od 1500 kilograma snažnih pesticida i herbicida.
Sjedište vlasnika tvrtke na Djevičanskim otocima
„Bojim se da je razvikani projekt Golf parka na Srđu s tzv. pratećim sadržajima zapravo izlika za gradnju dvjestotinjak vila i nekoliko hotela na tom području«, izjavio je za Novi list vijećnik HNS-a u dubrovačkom Gradskom vijeću Antun Pravedan. Pokazao je i izvadak iz registra međunarodnih trgovačkih društava koji govori da je nizozemska tvrtka »Elitech B.V.« zapravo vlasnik već spomenute zagrebačke tvrtke »Razvoj golf d.o.o.«, kao i njezina predsjednika »Borgo d.o.o.«. No, zanimljivo je da je vlasnik nizozemskog »Elitecha«, napominje Pravedan, »Golf International Group S.A.« koja je registrirana na britanskim Djevičanskim otocima.


izvor:Novi list, Luko BrailoFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube