VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
14.05.2016 u 10:22

Nespole - egzotično voće dubrovačkih vrtova koje su davno donijeli pomorci iz Kine i Japana

Nespola je vazdazeleno istočnoazijsko drvo iz porodice ruža (Rosaceae).Često se uzgaja u našim primorskim vrtovima, parkovima i voćnjacima. Kad ih vidite na tržnicama ili po dvorištima starih kuća znajte da je blizu ljeto!  Ljeto dolazi s nespolama ili nešpulama. I to prvo onim svježim, nalik na marelicu koje se kasnije pretvore u male, smeđe plodove od kojih spravljamo rakiju, liker i džemove. Što se sve može spraviti od nespola zna naš kulinarki akademik Božo Lučić.


komentara  0

Nespola je zimzelena voćka podrijetlom iz jugoistočne Kine, uvedena je u Japan gdje se udomaćila i uzgaja se tamo više od tisuću godina. Također se udomaćila u Indiji, dijelu Mediterana i Južnoj Americi. Srodnik joj je jabuka. Uvrštena je u suptropsko voće, ali bez problema podnosi temperaturu zraka i do -10 °C. Uz to dobro podnosi sušu, a nešto slabije jaki vjetar. Naraste 5-10 m u visinu, najčešće 3-4 m. Cvjetanje započinje u listopadu, a završava u prosincu.

Plodovi su zreli u proljeće. Veliki su 3-5 cm, ovalnog, zaobljenog ili kruškolikog oblika. Boja im je žuta, narančasta, ili rjeđe crvenkasta. Najslađi su kad su mekani i žuti. Plodovi se koriste u pripremi želea, marmelade, sirupa, likera... Također se često koriste i u pripremi voćnih salata. Mladi plodovi se koriste za  pravljenje pita. Sirup se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi za ublažavanje kašlja. U Japanu se jede svježa ili nekad konzervirana, jer joj plod zna biti presladak. Spominje se u drevnoj kineskoj književnosti, a u portugalskoj literaturi se spominje još prije velikih zemljopisnih otkrića.

Kad ih vidite na tržnicama ili po dvorištima starih kuća znajte da je blizu ljeto!  Ljeto dolazi s nespolama ili nešpulama. I to prvo onim svježim, nalik na marelicu koje se kasnije pretvore u male, smeđe plodove od kojih spravljamo rakiju, liker i džemove. Iako su najbolje krajem svibnja, već ih možete pronaći na placi.

Nespole, to divno, egzotično voće koje su davno donijeli pomorci iz Kine i Japana u naše primorske i dalmatinske krajeve mirisno je poput marelice, slatko-kiselo poput šljive i mesnato poput kakve super-sočne jabuke. Zato potrudite se barem probati, ako još niste, koju nespolu sada, kada je svježa i sočna i još je, kratko, ima na placama. Nećete požaliti! Osim svega opskrbit će vam tijelo magnezijem, A, B i C vitaminima i osvježiti vas tijekom vrućih dana.

Liker od nespola -stari poznati liker iz dubrovačkog kraja

Za pripremu ovog starog likera potrebno je nam oko 1 kg. domaćih zrelih nespola. Nespole operemo, zarežemo na par mjesta  i stavimo ih u veću staklenku, dodamo 1 kg. Kristal šećera, poklopimo i stavimo ih na sunce da stoje oko 40 dana. Promiješamo ih svako par dana da se šećer bolje otopi. Nakon 41 dana ulijemo 1 lit. Domaće rakije bez trava i ostavimo još tjedan dana na suncu, pa potom procijedimo kroz finu gazu i prelijemo u boce. Ovaj liker ima posebnu aromu marcipana i mjendula  i to je zbog nespolinih sjemenki koje daju tu posebnu aromu.

Hladni frappe od nespole

Za 2 osobe:
4 veće nespole
4 dl mlijeka (može i sojino)
2 žlice sirupa od agave
Malo ribanog muškatnog oraščića
Par kapi limuna ili limete

Priprema:
Nespole lagano ogulimo oštrim nožem i povadimo sjemenke i dodamo u mlijeko i ostale sastojke sa par kockica smrvljenog leda, dobro izmiksamo i poslužimo odmah   …. Ako volite možete dodati i malo likera od nespole.


Žele od nespola

Sastojci za 12 osoba
Za žele:
1,2 kg nespola
300g šećera
200 g suhog bijelog vina (ili sok od naranče)
45 g želatine listova
300 g vode

Za ukras:
300 g šlag
jagode
fete nespole
svježe metvice

Priprema:
Vrijeme pripreme: oko 60 minuta
Nespole operite i oljuštite im kožicu, povadite sjemenke i usotnite ih na manje komade. U međuvremenu zakuhajte omjer vode i šećera da provri,dodajte mu vino ili sok naranče,  a listove želatine namočite u hladnoj vodi. Nakon par minuta vrenja šećera i vina ili soka naranče dodajte omekšanu  želatinu pa onda nespole, nakon dva do tri minuta skinite s vatre i dobro izmiksajte dok je još vruć, pa ulijte u vlažne već pripremljene forme. Takav žele pustite hladiti na sobnoj temperaturi a kasnije ga premjestite u običan hladnjak, neka ostane par sati, potom da istresite na tanjurić i ukrasite prema osobnoj želji.

Super torta sa nespolama

Sastojci za kalup 25 cm
Za biskvit:
2 čaše brašna za kolače
1 čaša jogurta
1/2 čaše ulja
1 i 1/2 čaša šećera
2 praška za pecivo,
2 vanilija šećer
2 žlice mljevenog rogača rastopljenog u malo tople vode

Za kremu:
2 kesice pudinga od vanilije
1/2 litre mlijeka
50 grama maslaca
100-200 grama šećera kristal

Voće:
0,80 kg nespola očišćenih i prokuhanih u malo vode i šećera sa dodatkom limuna da ne pocrne
3 vrećice šlaga

Priprema
Uključiti pećnicu da se grije na 200 *C. Izrezati papir za pečenje u obliku dna kalupa, koji bi trebao biti dovoljno dubok da dobijete tijesto visoko 3-4 cm (1,5-2cm pri izlijevanju, prije nego naraste), tako da ga možete prerezati na 2 dijela.
Pomiješati sve suhe sastojke za tijesto (brašno, šećer, prašak, vanilija), pa im dodati i ove mokre (rogač, ulje, jogurt). Dobro umiksati, najbolje je mikserom. Izliti pažljivo u kalup i izravnati. Biskvit treba peći sve dok ne primijetite da se malo odvaja od rubova, na sredini se pojavljuju sitne pukotine, a kada je bocnete nožem ili čačkalicom, na njima ne ostaje tijesto. Dok se biskvit peče, staviti 2/3 mlijeka da prokuhaju. U ostatak mlijeka umutiti puding i šećer. Kada mlijeko ključa, skloniti s vatre i umiješati puding smjesu. Vratiti na vatru i uz stalno miješanje, kuhati par minuta. Najbolje je miksati mikserom. Biskvit potpuno ohladiti. Kada je puding napola ohlađen, još malo topao, umiksati maslac. Biskvit razrezati na 2 jednaka dijela i gornji dio staviti na dno zdjele za serviranje. Natopiti obilno sokom od kuhanja i po tome složiti polovice nespola. Preko toga nanijeti kremu. Krema se ne smije potpuno ohladiti, jer će se stvrdnuti. Na kremu staviti drugu koru, ali tako da onaj potpuno ravni dio (dno) dođe gore. Opet natopiti sirupom.Kada se sve stegne, nakon par sati na hladnom, tortu ukrasiti šlagom i preostalim nespolama mariniranim u limunovu soku da ne crne.

Kratka tjestenina s nespolom

Sastojci za 4 osobe:
500 g. kratkih tjestenina
7 zrelih nespola
7 blagih svježih feferona // može i obična svježa paprika
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:
Operite paprike, očistite od unutarnjih sjemenki i nasjeckajte sitno na kolutiće. Sotirajte je 5 minuta u posudi s maslinovim uljem. U međuvremenu, stavite na vatru vodu za tjesteninu da zakuha, dodajte sol i stavite  500 grama tjestenine. Dok se tjestenina kuha, operite, ogulite i izvadite jezgru iz nespola i izrežite ih na kockice u zdjelu. Preporučam Vam učinite taj korak zadnji jer plodovi su vrlo osjetljivi, i odmah je postanu  crni. Ocijedite tjesteninu, dodajte 2 žlice maslinovog ulja, nespole i sotirane paprike,  dobro promiješajte i brzo poslužite.

Špageti s mrvicama keksa i nespolom

Sastojci za 4 osobe
0,40 kg špageta
0,10 dag očišćenih nespola
0,10 dag mljevenih keksa (petit beure)
0,02 kg maslaca
Malo soli, papra
Sitno sjeckani list mente

Priprema:
U slanoj vodi skuhajte špagete a 'dente. Na tavi otopite maslac, dodajte na njega mrvice i polako ih miješajte da dobiju zlatnu boju. Nespole usitnite u blenderu pa ih dodajte mrvicama i tjestenini, posolite po želji, dodajte papar i mentu i odmah poslužite.


Marmelada od nespola

Sastojci za 10 osoba
800 g nespola (cijelih)
1000 g šećera kristal
10 g vanilin šećera
limunova korica
1 žličica mljevenog cimeta

Priprema:
Zakuhajte pola litre vode, dodajte šećer i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. U dobiveni sirup stavite oprane i očišćene nespole bez koštica te začine. Kuhajte 45 minuta neprekidno miješajući dok se ne zgusne. Vruću marmeladu ulijte u zagrijane staklenke. Pustite da se postupno ohladi pa spremite na tamno i hladno mjesto.

Škampi s dodatkom svježih nespola

Za 2 osobe
4 svježe nespole
1 mladi luk
1 svježa ljuta papričica
1 žlica peršina
sok od jedne limete (ili pola limun a pola naranče)
250g svježih škampi
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
prstohvat soli

Priprema:
Ogulite nespolei uklonite zrna. Izrezati u male kocke i staviti na stranu u veliku zdjelu. Narežite luk jako sitno, sjeckani peršin i svježu ljutu papričicu, i dodati sve u zdjelu s nespolama. Dobro izmiješati i poslužiti hladno. Možda će Vam se ova kombinacija učiniti u prvi mah čudna, ali će te zasigurno uživati u njoj.


Božo Lučić


Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?










Kolumne






 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube