PUT OKO SVIJETA
21.09.2019 u 10:26

Četiri zaljubljenice u keramiku putovale su u London - grad u kojemu je sto gradova

Sa svakim novim danom provedenim u gradu sve mu više pripadaš i shvatiš da si ovdje slobodan biti sve što poželiš, a sloboda je ta kojoj svi težimo i bez koje ne možemo biti potpuno sretni. London je grad koji je obavijen šarmom i nalazi se na nekoj putanji između uštogljenosti, ležernosti i užurbanosti. Sto gradova u jednom. Grad koji živi. Žao nam je što nismo mogle ostati duže (ili zauvijek), ali sigurno ćemo mu se vratiti.

Napisale: Vasilija Todorović, Dora Mihaljević 


komentara  0

Od našeg zadnjeg zajedničkog putovanja prošlo je nešto više od tri mjeseca, a kako su dani odmicali i putovanje u London približavalo, poruke i pozivi postali su sve češći. Karte su kupljene, doduše, svaka je letjela svoj dan i u svoj sat , ali bar nam je odredište svima bilo isto. Smještaj je rezerviran, lista atrakcija ispisana. Kako doći? Gdje ići? Broj ovih slatkih briga rastao je  s uzbuđenjem zbog skorog odlaska u tu dugo iščekivanu čarobnu metropolu. Ne postoji bolja stvar od pakiranje kufera, aerodroma, novih gradova i novih ljudi.

Došao je i taj dan, a s njim i komplikacije.  Pola nas je bezbrižno sletjelo u London i krenulo u potragu za mjestom u nekom od pubova kako bi upijanje atmosfere moglo početi. Dok je druga polovica ekipe ostala zarobljena na  Dublinskom aerodromu zbog tehničkih problema. Svo zlo s time. Bolje da je avion prisilno sletio u Dublin, nego slučajno u La Manche. E sad, kako to već ide, jedan problem vuče drugi. Prvi dan je bio planiran za odlazak u Stoke-on-Trent, grad udaljen otprilike 220 km sjeverozapadno od Londona. Poznat je po snažnoj ulozi u razvijanju lončarske industrije u Engleskoj, često se naziva i "lončarskom prijestolnicom svijeta". Kao takav čini interesantnu i atraktivnu destinaciju za četiri zaljubljenice u keramiku. Kako bilo, taj posjet smo morale ostaviti za neki drugi put i pažnju skrenuti na pronalazak novog smještaja i dočekivanje zaostalih putnika.

Napokon je došla i ta poruka kasno u noć: „sletjele smo!". S obzirom na sat dolaska, jedina preostala opcija bila je naručivanje Ubera. Laganom i sigurnom vožnjom od sat vremena cure su sretno stigle u hostel. Naša topla preporuka za sve koji planiraju odlazak u London je hostel Generator. Smješten je nedaleko od British Museuma. Simpatično je uređen i prilagođen mladima. Cijene su pristupačne, a sadržaj hostela je bogat. No, tu smo ostale samo par sati do check-outa. Oči su se sklopile uz dozu uzbuđenosti zbog pomisli na sutrašnji dan i upoznavanje grada.

Stvari se polako vraćaju na mjesto, sve se nastavilo odvijati po prvobitnom planu. Iz hostela smo uskočile u "tube",  došle do stana gdje smo spustile sidra (kufere) na narednih pet noći.

Umjesto razgledavanja muzeja i tvornica u Stoke-on-Trentu, dobile smo slobodni dan. Dočekale su nas nešto niže temperature nego li smo se nadale pa smo imale dovoljno dobar razlog za shopping. Otišle smo u Oxford street, meku za šopingholičare, odakle se pružila beskrajna linija trgovina raznih brendova nedostupnih u našim krajevima. Gore-dolje, dolje-gore i ruke su lagano bile pune vrećica. U svakom slučaju, neizostavna stvar koju morate napraviti odmah po dolasku u London je kupnja Oyster kartice. Isplati se više nego kupnja zasebnih karata, može se nadoplaćivati i omogućuje vožnju podzemnom i busom. Javni prijevoz odnosno prometna povezanost dijelova Londona je skoro pa savršena, no to ni ne čudi s obzirom na to da je to grad s najstarijom podzemnom željeznicom na svijetu.
Prvi dan je osim šopinga bilo rezerviran i za šetnju nepoznatim ulicama i vjerujte da je to sasvim dovoljno kako bi osjetili duh grada. Toliko žamora i ljudi, a opet se osjećaš sigurno. Fascinirane arhitekturom i energijom grada, site i sretne, odlazimo u stan jer se trebalo odmoriti i pripremiti  za sutrašnju konferenciju.

Jutro je krenulo užurbanim ritmom. Vožnja do British Museuma gdje se konferencija održavala, okupljanje sudionika, prijava, dijeljenje akreditacija i program je mogao početi. Odlična organizacija konferencije uključivala je i obilazak muzeja i institucija uz stručno vodstvo osoblja. Prvi u nizu je bio Victoria & Albert museum gdje smo prolazile kroz povezane prostorije prepune keramičkih predmeta. Djelovalo je kao da posjeduju sve povijesne primjere iz cijelog svijeta! Lutanje kroz galerije se odužilo pa smo morale požuriti na idući obilazak - Arheološki arhiv.

Imajte na umu da su atrakcije u Londonu dosta raštrkane, pa treba računati na vrijeme potrebno za vožnju među njima.  Arhiv inače nije otvoren za javnost tako da je ovo bila jedinstvena prilika za proviriti u kakvim se uvjetima čuvaju predmeti u Londonu. Zgrada nije baš najbolji primjerak za čuvanje kolekcija jer je kroz prošlost imala drugu funkciju te je prenamijenjena za potrebe arhiva. Kako bilo, zbog raznih problema imaju brojne stručnjake koji su spremni reagirati u svakom trenutku. Sljedeći na listi je bio British Museum gdje smo provele sljedeća tri dana.

Primarni razlog našeg odlaska u London bila je konferencija pod nazivom „Recent Advances in Glass and Ceramic Conservation“, a slobodno vrijeme smo grabile kako bi što više upoznale grad. Što se razgledavanja tiče, više-manje, svi muzeji imaju besplatan ulaz i ni u jednom se nećete razočarati niti će vam biti dosadno. Tako smo prvi dan tijekom pauze od predavanja pokušale razgledati što više malih cjelina British Museuma, iako njegova veličina zahtjeva dane, a ne sate razgledavanja. U popodnevnim satima smo od Britisha nastavile u smjeru Trafalgar Squarea odakle smo produžile kroz  St. Jame's park do Buckinghamske palače.Navečer smo prošetale malim, zavučenim ulicama koje su vodile do Tower Bridgea. Za razliku od ostalih mjesta bile su poprilično mirne.

Drugi smo se dan po završetku predavanja uputile prema London Eyeu i Big Benu koji je na našu žalost, a njegovu sreću  pod skelom kao i većina Parlamenta. Htjele smo sjesti negdje u blizini da odmorimo, međutim svi pubovi su bili puni...

Već je došla subota, zadnji dan u British Museumu. Nakon svih predavanja i održanog  govora zahvale, otišle smo na piće u obližnji pub s kolegicama iz Njemačke. Već je prošlo radno vrijeme muzeja i galerija koje smo htjele posjetiti pa smo prešle na drugu stranu Temze – South Bank. Šareni dio grada koji pršti energijom. Savršeni spoj moderne i povijesne arhitekture. Gomila ljudi i uličnih zabavljača, a ni kafića i restorana ne manjka. Ponuda je raznolika, od latino do kineske kuhinje što nije ni čudno jer u Londonu živi populacija vrlo raznolikih kultura, nacionalnosti i religija. Nakon zadnjeg pogleda na Westminstersku palaču i Big Ben ostao nam je samo zalazak sunca s kojim se naš boravak u ovom idiličnom gradu bližio kraju.

Posljednje jutro i sate u Londonu odlučile smo iskoristiti tako što smo trčkarale od jednog muzeja do drugog, ne bi li nam se oči nagledale još malo ljepote. Izašle smo ranije kako bi prije gužvi stigle do muzeja i bacile pogled na bar djelić onoga što nam je promaklo. Odlučile smo se za Exhibition Road jer je tamo smješteno nekoliko muzeja. Ali naravno prvo kava ispred Natural History Museuma, predivna lokacija okružena prirodom i užurbanim ljudima. Na samom ulazu u muzej nalazi se kostur plavetnog kita, fascinantan prizor ispred kojeg se osjetiš tako malen. Sljedeća destinacija je bio Science Museum u koji smo stigle samo zaviriti. Došlo je podne, vrijeme kada je grad nakratko počeo gubiti svoju čaroliju jer je počelo odbrojavanje minuta do našeg leta i povratka u realnost.

Sa svakim novim danom provedenim u gradu sve mu više pripadaš i shvatiš da si ovdje slobodan biti sve što poželiš, a sloboda je ta kojoj svi težimo i bez koje ne možemo biti potpuno sretni. London je grad koji je obavijen šarmom i nalazi se na nekoj putanji između uštogljenosti, ležernosti i užurbanosti.  Sto gradova u jednom. Grad koji živi. Žao nam je što nismo mogle ostati duže (ili zauvijek), ali sigurno ćemo mu se vratiti.
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube