PUT OKO SVIJETA
26.10.2019 u 08:16

PUTOPIS: Što znači kad vas u Gorskom kotaru ujutro pitaju jeste li oprali zube?

Meni osobno je ovo najljepši nacionalni park u Hrvatskoj, a bila sam u svakom. Ovdje stvarno nitko ne dolazi slučajno, ovdje dolaze istinski zaljubljenici u prirodu. Ovdje nećete vidjeti češke turiste u japankama i azijate sa selfi štapovima. Za posjet Risnjaku ne trebate biti planinar niti u nekoj velikoj kondiciji, trebate samo voljeti prirodu jer mogućnosti je bezbroj.

Napisala: Ivana Radić


komentara  0

Od kada sam prvi put prije 5 godina posjetila Gorski Kotar (Delnice, Lokve i Fužine) i Nacionalni Park Risnjak postala sam velika obožavateljica ovog nacionalnog parka i Gorskog Kotara općenito.

Iz Zagreba se autom može doći za sat i po vremena, a onda je na vama gdje i kamo. Znam da je nama iz Dubrovnika ovo daleko, ali vjerujte da se isplati. Cijena ulaza u NP Risnjak je 45 kuna.

Prije par godina sam već obišla dio nacionalnog parka: izvor rijeke Kupe (jedno od najljepših mjesta koje sam vidjela, prizor kao iz bajke Ivane Brlić Mažuranić), dolinu leptira i poučnu stazu Leska. Ovaj put plan je bio do najviše točke parka – vrh Veliki Risnjak 1528 m.

Krenuli smo iz Crnog Luga planinarskom stazom i do vrha treba otprilike 3 sata. Staza je srednje zahtjevna (u prijevodu – može svatko uz malo dobre volje). Krajolik je predivan .... gusta šuma u predivnim jesenskim bojama i nevjerojatni vidici. Jedan od najljepših planinarskih domova (Schlosserov dom) nalazi se 20 minuta prije samog vrha. Od doma do vrha je 20 minuta strmog uspona, na nekim mjestima su postavljene i sajle za lakši uspon. Vjerujte, dolazak na vrh vrijedi svake kapi znoja. Pogled je spektakularan!

Nakon obaveznih slika na vrhu spuštamo se nazad do doma na zasluženi ručak i topli čaj. Iako je kod nas u Dubrovniku još praktički ljeto sredinom desetog mjeseca, penjali smo se u jaknama s kapama na glavi. Ipak smo u Gorskom Kotaru. Ovo je samo jedna od staza do vrha ... ima i manje zahtjevnih. Bez obzira kojom stazom krenuli prikladno se obucite, ponesite vodu za piće (i malo rakije da vas ugrije) i nešto hrane. I što je najvažnije držite se markiranih puteva.

Za spust nam je trebalo mao manje vremena ... nekih 2 i po sata i došli smo opet na ulaz u NP. Ispred je mali restorančić gdje toplo preporučujem štrudel od borovnica. Cijela regija je poznata borovnicama, šumskom voću i divljači, tako da štrudel morate probati. Uz neizostavni gulaš od divljači u Hotelu Risnjak u Delnicama.

Meni osobno je ovo najljepši nacionalni park u Hrvatskoj (a bila sam u svakom) i ovdje stvarno nitko ne dolazi slučajno, ovdje dolaze istinski zaljubljenici u prirodu. Ovdje nećete vidjeti češke turiste u japankama i azijate sa selfi štapovima. Prespavati možete ili u planinarskom domu ili u nekom privatnom smještaju u okolici (ima predivnih drvenih kolibica koje možete bukirati preko booking.com), a ako baš želite hotel onda je Hotel Risnjak odličan izbor.

Jedna zanimljiva stvar i prva lekcija koju sam naučila u Gorskom Kotaru: kada vas netko ujutro pita da li ste oprali zube, u biti vas pita jeste li ste popili obaveznu jutarnju rakijicu. 

Za posjet Risnjaku ne trebate biti planinar niti u nekoj velikoj kondiciji, trebate samo voljeti prirodu jer mogućnosti je bezbroj. Kao što sam već rekla na početku ... izvor Kupe, poučna staza Leska, dolina leptira i naravno, ako želite, vrh Veliki Risnjak i Snježnik.

Risa nažalost nismo vidjeli (možda nam se posreći neki drugi put), ali zato smo vidjeli freške tragove medvjeda (u prijevodu svježe govance).

Zaključak: pođite, odmorite se u ovoj predivnoj prirodi i uživajte. Riječi su suvišne pa zato pogledajte slike...
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube