PUT OKO SVIJETA
30.11.2019 u 08:20

PUTOPIS: Tursku ili obožavaš ili joj se nikad ne vraćaš

Zašto turski? Ovo je pitanje s kojim sam se najčešće susretala u  zadnjih 10 godina otkako sam se odlučila upisati studij turkologije u Zagrebu. Da budem iskrena ni danas ne znam zašto sam se odlučila baš na taj studij (tada sapunice još nisu bile aktualne). Moja želja je oduvijek bila studirati talijanski, a morala sam odabrati još jedan jezik, pa sam se eto odlučila na potpunu suprotnost, ne samo u pogledu jezika, već i u pogledu kulture i života, i mogu reći da je to bio pun pogodak.

Napisala: Mirela MUSLIĆ


komentara  0

Moj prvi susret s Turskom bio je 2011. kada sam dobila stipendiju za Tomer, školu turskog jezika u Bursi, koja mi je bila odskočna daska za učenje turskog  jezika. Tada je krenula moja ljubav prema toj zemlji kojoj se uvijek rado vraćam. S gotovo četiri milijuna stanovnika Bursa je četvrti grad po veličini u Republici Turskoj i leži u podnožju planine Uludag, poznatog turskog skijališta. Nekada je bila u sastavu Rimskog, potom Bizantskog, a u periodu od 1326. do 1365. godine bila je prijestolnica Osmanskog carstva. Mnogi koji su je posjetili reći će da nevjerojatno podsjeća na Sarajevo. Tijekom tog perioda živjela sam u studentskom domu s ostalim studentima iz Turske. Turski državni domovi ne pružaju preveliki komfor, to su više spavaonice s puno ležajeva i zajedničkim wc-om na katu, ali sam tako sam imala prilike pobliže upoznati studentski život  u Turskoj.

Turska je velika zemlja velikih suprotnosti, koja leži između dva kontinenta,i upravo je kontrast najbolja riječ koja ju opisuje. Jedan trenutak prolazite pored visokih nebodera, luksuznih dućana, restorana, kafića, imate osjećaj da ste u nekoj europskoj metropoli, a već za par metara se nađete u uskim, krivudavim ulicama, prepunih drvenih kuća kojima strši gornji kat, uličnih prodavača koji vas dozivaju jer baš oni imaju to što tražite, štandova s kojih dopiru mirisi istočnjačke kuhinje, izloga turskih slastica, šarenila i dolmuša (vrsta prijevoznih sredstava u Turskoj) koji jure i probijaju se kroz gužvu.

Iako je većini prva asocijacija na Tursku Istanbul, Turska ima još puno toga za ponuditi i vidjeti. Naravno, Istanbul je poseban, to je grad koji živi 24/7 i  koji nudi ponešto za svakoga, pruža poseban miks zapadnjačke i istočnjačke kulture. Nema riječi koje mogu opisati duh u tom gradu, za mene su Istanbul okusi, mirisi, povijest, trgovina, Bospor, čaj na Ortakoyu, europsko i azijsko kopno, velebne palače, legendarna Aja Sofija, više od 300 džamija koje strše iz svakog ugla, i shopping na Kapali čaršiji, najvećoj zatvorenoj tržnici na svijetu. Taj grad ne ostavlja nikoga ravnodušnim, ili te oduševi, ili ti se uopće ne svidi. Istanbul živi punom parom, u 2 ujutro je gužva u prometu, kafići i restorani su prepuni, da ne pogledate na sat mislili bi da je 7 popodne. Turci su veseo narod koji jako puno vremena provodi vanka družeći se, nerijetko ćete u kafićima naići na društvene igre i vidjeti ekipe mladih i starih koje igraju tavlu ili yüzbir.

U kojem god pravcu Turske da krenete nećete pogriješiti. U centralnoj Turskoj nalazi se magično mjesto  Kapadokija u prijevodu "zemlja lijepih konja." Ova regija prepuna legendi i mističnosti, oduševit će vas svojim krajolikom prepunim neobičnih formacija koje su nastale nakon vulkanskih erupcija djelovanjem kiše i vjetra, a kasnije i ljudskom rukom koja je stvarala nastambe u tim stijenima. Osim prekrasnog krajolika, ova regija čuva i pravo malo podzemno carstvo, podzemne gradove povezane tunelima, pune skrivenih crkava, kuća, ikona nestvarne ljepote, mozaika i drugih čuda.Ne pretjerujem kad kažem da imate osjećaj da ste na drugoj planeti, a ako želite osjetiti pravu čar ove regije, svakako morate otići na let balonom i odsjesti u jednoj od njihovih špilja-hotela.

Jugozapadnije od spomenute regije nalazi se moderni grad Izmir koji je sam po sebi prelijep, i u čijoj se okolici nalazi antički grad Efes koji svoju povijest piše od 7.st prije Krista. Danas je Efes jedan od najbolje sačuvanih grčko-rimskih gradova u Europi, a u njemu se nalazi i Kuća Djevice Marije u kojoj se Marija nastanila nakon Isusove smrti. Vjernici je doživljavaju kao svetište i danas je jedna od najposjećenijih hodočasničkih mjesta. 

Na samo par sati vožnje nalaze se Pamukkale, čudesni  bijeli svijet. Pamukkale su kompleks minerala, toplih izvora i vapnenca koji ima neobičan oblik plitkih bazena u obliku terasa. Naziv Pamukkale znači “dvorac od pamuka”. Tu je i turska obala, o čijim  kilometarskim plažama, vodopadima, all inclusive hotelima, gradovima poput Fethiye, Antalye, Bodruma, Adane bi se mogao  napisati poseban tekst, i neizostavni istok kojeg još nisam imala priliku posjetiti.

Bilo bi čudno pisati o Turskoj, a ne spomenuti njihovu hranu: turski kebabi na razne načine (iskender, adana, urfa), dolma, gozleme, mantı, lahmacun,  mercimek juha,  iako ja moram priznati da sam veći ljubitelj njihove ulične hrane: riblji sendviči, kokoreç , punjene mušule, pohane mušule s umakom od češnjaka doneri, kumpir i neizostavni deserti: baklava s pistacijom, durum baklava, kunefe, sutlaç, salep (topli napitak koji se radi od praha orhideje) i najbolji waffle koji sam ikad probala na Ortakoyu. Nikako se ne smije zaboraviti njihov doručak, to je poseban doživljaj, služe preko 10 različitih vrsta hrane uz kavu ili čaj.

Turska je zemlja koja ti ili osvoji srce i stalno joj se vraćaš ili je više nikad ne poželiš posjetiti, ja sam ipak u prvoj skupini.
 
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube