PUT OKO SVIJETA
05.01.2020 u 09:00

KOPENHAGEN – grad bicikliranja, kulture, arhitekture i hyggea

Jako hladna, skupa, ali nevjerojatno neodoljiva. To je Danska! Zemlja sretnih ljudi! Tako barem kažu statistike, a i znanost tvrdi. Zemlja razvijenog civilnog društva, bogata i liberalna država, kažu mnogi i 'socijalistički raj na zemlji'. I još puno toga. Krenimo redom.

Napisala: Marija Njavro


komentara  0

Put u glavni grad Danske, Kopenhagen dogodio se sasvim spontano i slučajno. Prijateljica Aida Čakić i ja prvotno smo krajem ljeta isplanirale put na Maltu. Činila nam se onako na prvu egzotična, a opet pristupačna i prihvatljiva našem budžetu. Bukirale smo let iz Venecije, no samo par tjedana nakon, predomislile smo se i umjesto da uživamo u čarima Malte na dvadesetak stupnjeva zimi, promijenile smo u potpunosti smjer putovanja i odlučile se na hladnu Skandinaviju. Izbor je pao na Dansku točnije Kopenhagen. Relacija putovanja Dubrovnik-Zagreb-Kopenhagen. I avantura može početi.

GRAD U KOJEM SE BICIKLIRA BEZ OBZIRA NA VREMENSKE UVJETE

Imale smo sreću pa smo našle jako povoljan smještaj u samom centru Kopenhagena, u lučkoj, pitoresknoj četvrti Nyhavn prepoznatljivoj po starim jedrenjacima i šarenim kućama i jako popularnoj među turistima. No, sreću nismo imale s vremenskim uvjetima. Zime u Danskoj su zime u pravom smislu te riječi. Hladnoća para obraze, debeli minusi i ledeni vjetar danska su svakodnevica. A kad smo već u Danskoj onda smo se nastojale aklimatizirati i ponašati se kao Dankinje, a ne kao tipične turistkinje pa tako dio turistički razvikanih mjesta nismo posjetile, upravo iz razloga što smo htjele osjetiti danski mentalitet i način života.

Ono što nismo ipak htjele propustiti je vožnja brodom kanalima. U sat vremena možete vidjeti najzanimljivije dijelove grada poput razvikane skulpture Male sirene, inače simbola cijele države.

Kopenhagen je savršen za duge šetnje i lutanja. Njeguju kulturu vožnje bicikla, a grad je svojedobno proglašen prvim biciklističkim gradom na svijetu. Ono što svakako vrijedi vidjeti i posjetiti su i vrtovi te park Tivoli, palača Christiansborg ali i Strøget - jednu od najdužih i najprometnijih europskih ulica koja je rezervirana samo za pješake, a obiluje mnogobrojnim malim i većim trgovinama, skupocjenim butigama te restoranima i kafićima.

ARHITEKTURA I IMPOZANTNI 'BLACK DIAMOND'

Kopenhagen je besprijekorno uređen grad, grad s mjerom i planskim promišljanjem. Grad za kojeg vrijedi ona uzrečica, a koju nerijetko možemo čuti i u dubrovačkim političkim krugovima – po mjeri čovjeka! Ali doista po mjeri čovjeka!  

U Kopenhagenu rijetko možete vidjeti zastore na prozorima, prozori su veliki i ogoljeli, dopuštaju vam da zavirite u nutrinu nečijeg doma, no ipak nitko nije znatiželjan i nitko ne viri. Ne opterećuju se tko kako živi i koliko tko ima u onom materijalnom smislu. Takav stil života im je nešto sasvim normalno. Danci se mogu pohvaliti i suvremenom umjetnošću, a posebno oduševljava impozantna suvremena građevina Black Diamond u sklopu Danske kraljevske biblioteke koja sadrži brojna povijesna bogatstva, a sva tiskana djela i originalni rukopisi u Danskoj od 17. stoljeća upravo se ovdje nalaze. Black Diamond nalazi se na obali. Građen na sedam katova, sadrži brojne čitaonice, galerije, knjižaru i kafe bar. Centar je brojnih kulturnih događanja i izložbi, a baš krajem studenog, tj. početkom prosinca kad smo ga povirile, u tijeku je bila izložba konceptualne umjetnice Marine Abramović.

HYGGE - SREĆA NA DANSKI NAČIN

I za kraj ono što nas je najviše oduševilo i što smo prisvojile i nakon što smo se vratile u Dubrovnik, doduše malo parafrazirale pa u šali često znamo reći 'huganje', je hygge – danski recept za sreću i komforan način života. Danci su odavno otkrili filozofiju sretnog življenja, a kako biste razumjeli hygge nije nužno da ste Danac ili Dankinja. Po nekoj službenoj definiciji hygge je osjećaj topline pripadnosti, doma i ljubavi. Pojednostavljeno onaj trenutak beskrajnog osjećaja zadovoljstva kad se na kraju dana smjestite u udobni naslonjač svoga doma sa šalicom omiljenog napitka i samo uživate daleko od svih. Trenutak je to koji nema cijenu, a kojeg su Danci uspješno brendirali. Nas dvije također uspješno prisvojile pa danas tako svaki poziv na kavu zvuči – hoćemo li i gdje 'zahugiti'. A ako volite putovati i još uvijek niste posjetili Kopenhagen - obavezno ga stavite na bucket listu! Bilo ljeto ili zima – nećete požaliti!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Kolumne


 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube