POLITIKA
29.09.2013 u 13:06

Dogradonačelnik Metkovića: izjavom o sjevernoj Koreji, Vlahušić je uvrijedio Metkovce

Brojne primjedbe išle su proteklh dana "na račun" gradonačelnika Metkovića Boža Petrova jer je sebi skresao plaću na nepune 4 tisuće kuna, baš kao što je na minimalac sveo i  primanja zaposlenika gradske uprave, dok su gradski vijećnici svoje vrijeme i trud stavili na raspolaganje bez naknade, što je moralni čin kakav se u hrvatskoj političkoj praksi dosad nije mogao u takvoj mjeri sresti. Kako komentira kritike, pa i stanovita ismijavanja da štednja nije način na koji se razvija grad, te da to neće uroditi nikakvim plodom - pitali smo Nikolu Grmoju, dogradonačelnika i bliskog suradnika metkovskog prvog čovjeka.


komentara  7

- I meni su neshatljivi kvaziekonomisti i ekonomski moguli koji su "za razvoj, a ne za štednju". Pa tko normalan nije za razvoj?! Samo, iz čega ulagati u razvoj ako ti je proračun 17 milijuna, a dug dobiven u "doti" 17,6 milijuna!? - pita odmah na početku dogradonačelnik Grmoja, te nastavlja:

- Osim toga, kako ići s razvojnim projektima prema EU fondovima ako većina natječaja zahtijeva potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga, a Grad
Metković ne može dobiti potvrdu jer ima dug od dvije nepodmirene plaće (kada smo preuzeli vlast bile su tri, mi redovno isplaćujemo plaće i još smo uspjeli podmiriti jednu zaostalu)!?

Ove mjere poduzimamo kako bismo konsolidirali gradske financije i ušli u redovan ritam isplate plaća pa samim time stekli uvjete za apliciranje na natječaje za EU fondove. Ovakvi radikalni rezovi, između ostaloga, služe suočavanju građana Metkovića s katastrofalnom financijskom situacijom uz poruku "Ovako dalje više ne može!". Nova gradska vlast će u svojim rukama imati oštre i pravedne škare, a da misli ozbiljno pokazala je time što je počela od svoga džepa. Građani će zahvaljujući ovakvim potezima lakše prihvatiti rezove u financiranju udruga i sportskih klubova koji su dosad bili obilno financirani u svrhu kupovine socijalnog mira, a u izbornim godinama donosili obilje političkih bodova. Ovaj potez je i zahtjev Vladi RH da nam pomogne kapitalnom pomoći ili otpisom dugova jer su i državne institucije svojim pasivizmom proteklih 16 godina dopustile da Metković dođe u ovako tešku situaciju.

Uspoređivati Metković s drugima i kritizirati njihov primjer na krajnje neprimjeren način, za Metkovce je uvredljivo, smatra Grmoja.

- Ne smatramo da i drugi gradonačelnici, gradske uprave i gradska vijeća trebaju slijediti naš primjer jer, primjerice, Dubrovnik nije u istoj situaciji kao i Metković. Ako su gradski vijećnici Dubrovnika svojim radom unutar Gradskog vijeća pridonijeli prihodima Grada Dubrovnika i dobrom punjenu Gradskog proračuna mislimo da nema ništa problematično u povećavanju vijećničkih naknada. Jesu li oni svojim djelovanjem tome doprinijeli, najbolje znaju Dubrovkinje i Dubrovčani. S druge strane, uspoređivati rezanje plaća i ukidanje vijećničkih naknada u Metković sa Sjevernom Korejom i komunizmom neprimjereno je jer ako gradonačelnik Vlahušić smatra da "vijećnici trebaju dijeliti zajedničku sliku uspješnoga grada" zar ne bi trebali dijeliti i zajedničku sliku neuspješnoga grada?!

Zar se političari, isto tako, ne trebaju solidarizirati sa svojim građanima kada gospodarska situacija i nije baš najbolja?! Ne vjerujem da je gradonačelnik Vlahušić imao tu namjeru, ali mislim da je ovakvom izjavom uvrijedio Metkovke i Metkovce, ponajviše one koji su na prošlim izborima glasovali za promjene. Nije u redu druge gledati s visoka, tim više što velik dio prihoda Grada Dubrovnika potječe od turizma i onoga što Dubrovnik u svjetskim okvirima predstavlja neovisno o tome tko obnaša vlast u tom biseru svjetske kulture i baštine.

Mi ćemo i dalje nastaviti marljivo raditi i svu svoju energiju usmjerit u razvoj turizma, ekološke proizvodnje i seoskih gospodarstava, ali i poticanje malog i srednjeg poduzetništva putem europskih fondova. Sa susjednim općinama u BiH već pripremamo zajedničke projekte prekogranične suradnje na razvoju spomenutih grana - zaključuje Grmoja.


L.C./dubrovniknet teamFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube