VIJESTI
21.11.2014 u 07:16

Treća Republika za novu Državu

Sustav treba promijeniti na način da se sva državna potrošnja u proračunskim okvirima automatski financira emitiranjem novca, a inflacijska očekivanja suzbija poreznom politikom. Za takve promjene treba postojati vizija, volja i hrabrost, ali ništa od toga trenutačno ne postoji u hrvatskom političkom prostoru. To je, među ostalim, poručio  analitičar Niko Delić iz zagrebačke Investicijske tvrtke 'Credos', ujedno i čelnik Građanske inicijative „Treća Republika“ na tribini koju je organizirala Kandidacijska lista grupe birača „Srđ je Grad“.


komentara  0

Ističući kako će „Treća Republika“ iduće godine sudjelovati u izborima za novi saziv hrvatskog Sabora Delić je kazao:“Potrebna nam je nova Država. Ako je Prva Republika bila predsjednički sustav Franje Tuđmana, Druga Republika parlamentarni sustav Ivice Račana, Treća Republika može biti samo nešto potpuno novo. Još uvijek parlamentarna demokracija, ali sa zakonima potpuno drugačijim od sadašnjih. Tek kad Država promijeni svoj odnos prema građanima možemo očekivati da će početi promjene u društvu“, naglasio je Niko Delić.

PLIVAJUĆA KUNA: Ne vjeruje u proklamirane mjere gospodarske politike aktualne Vlade dodajući da za uravnoteženje državnog proračuna i istovremeno povećanje prihoda stanovništva i poduzeća postoje rješenja. Banke mogu povećati kreditiranje i na taj način stvoriti nove depozite u bankarskom sustavu što će povećati prihode stanovništva i poduzeća. Na žalost za kreditima trenutačno nema velike potražnje, a oni koji ih traže često nisu kreditno sposobni. Isto bi se postiglo i s poticanjem izvoza, odnosno suficitom platne bilance. No, to se ne može napraviti bez uvođenja plivajućeg tečaja kune i smanjenja poreznog opterećenja gospodarstva, drži Delić.

Naglašava kako se proračunski deficit financira gotovo isključivo stvaranjem novca kroz bankarski sustav. Zato u stvarnosti uopće nema potrebe za zaduživanjem, jer se putem Hrvatske narodne banke (HNB) bez problema može emitirati novac za pokriće deficita uz isti konačni rezultat, odnosno nastanak novih depozita u bankarskom sustavu. Sto posuđenih kuna ima istu kupovnu moć kao sto emitiranih kuna, smatra Delić. 

SLIJEPO SLUŠANJE UNIJE : Sve što možemo očekivati ubuduće je da će hrvatska Vlada i dalje slijepo poštivati štetne „preporuke“ Europske komisije za smanjenje proračunskog deficita, iako prave sankcije protiv prekršitelja koji nisu članovi eurozone zapravo ne postoje, ističe Delić. Sve što nam mogu napraviti je obustava isplate iz sredstava EU fondova, ali nam oni u stvarnosti nisu potrebni. Hrvatska izdaje vlastitu valutu i bez problema može nadomjestiti sredstva koja nisu isplaćena iz tih fondova. Kad nam ,primjerice, stigne dugo očekivanih 150 milijuna eura iz EU fondova, Hrvatska narodna banka (HNB) će ovdje emitirati oko 1,15 milijarde kuna. Isto može napraviti i bez toga, samo treba promijeniti zakon o HNB-u, napominje Delić, dodajući kako je svjestan zakonskih i ostalih ograničenja koja se odnose na emitiranje novca i strah od (hiper)inflacije.
Zauzima se za temeljitu promjenu poreznog sustava, te ukidanje PDV-a, koji u prvoj fazi treba smanjiti sa sadašnjih 25 na 15 posto. Ističe kako je potrebna šira društvena rasprava o korisnosti EU fondova. Pritom uzima primjer Pelješkog mosta koji Hrvatska želi financirati sredstvima iz tih fondova.

TEST JE PELJEŠKI MOST: Kako bi uopće imali pravo na povlačenje sredstava iz EU fondova prvo moramo uplatiti svoj doprinos u proračun Unije što bi u ovoj godini trebalo iznositi 477 milijuna eura. Od 15 do 30 posto vrijednosti investicije morat ćemo financirati sami što znači da ćemo se kod inozemnih banaka zadužiti za 30 do 60 milijuna eura. Ostatak ćemo, objašnjava, dobiti od EU-a ali ćemo za to morati raspisati međunarodni natječaj. Što ako na tom natječaju pobijedi inozemna građevinska tvrtka koja neće zaposliti domaće podizvođače? U tom slučaju ćemo platiti novac u proračun EU-a i zadužiti se u inozemstvu, a da naše gospodarstvo od toga neće imati nikakve koristi, ustvrdio je Niko Delić ističući kako neće odustati od programa „Treće Republike“ koliko god se rješenja koja zagovara trenutačno činila neostvarivima.


L.BrailoFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube