LIFESTYLE
20.05.2018 u 19:07

Ovoga puta knjige koje su mu obilježile život bira Vedran Mezei

Glazbenik i autor nedavno tiskanog književnog prvijenca "Tu sam", Vedran Mezei, sastavio nam je spisak deset naslova koji su utjecali na njegov život i literarni ukus. Spomenimo i kako je njegova knjiga "Tu sam" na blogu Čitaj knjigu izabrana između tri ponajbolje "domaćice" u ovoj godini. 


komentara  0

1. Mali princ – Antoine de Saint Exupery: Prvi put sam je pročitao kao dijete i knjiga me je odmah osvojila. Tad nisam znao zbog čega, a mislim da to do kraja ne znam ni danas. Ono što je sigurno jest da se ovo djelo može iščitavati na više različitih razina i upravo je to ono što ga čini posebnim. Mali princ je za mene jedna od onih knjiga koje ostaju za cijeli život i kojima se uvijek iznova vraćate.  

2. Kozmos – Carl Sagan: Na jednostavan i zanimljiv način govori o različitim znanstvenim temama, a najviše o astronomiji. Ovdje nam se otkrivaju detalji o znanstvenim otkrićima kao i ljudima koji su do njih došli. Pored mnoštva zanimljivih informacija o našem planetu, zvijezdama i galaksijama, u knjizi se spominju i događaji iz različitih razdoblja povijesti, ali i osobe koji su svojim doprinosom zadužili čovječanstvo kao što su: Newton, Darwin, Kepler, Kopernik i mnogi drugi. Poznata je ona Saganova izjava da znanost nije samo kompatibilna s duhovnošću već da je duboki izvor duhovnosti, što je odličan uvod za sljedeću knjigu:   

3. Razgovori s Bogom Neale Donald Walsch: riječ je zapravo o trilogiji. Kada su autora pri samome kraju jedne televizijske emisije pitali može li u nekoliko rečenica sažeti najvažniju božju poruku iz njegovih „Razgovora s Bogom“, Walsch je odgovorio da bi se ona mogla sažeti u svega pet riječi: „Sve ste me pogrešno shvatili!“. U knjizi se uistinu radi o jednom neobičnom dijalogu, kako nam to otkriva i podnaslov. Od svih knjiga koje sam do sada pročitao ova me je najviše dojmila. Objavljena je devedesetih i više od godinu i pol dana zauzimala je prvo mjesto najprodavanijih na listi New York Timesa i time postala svojevrsni izdavački fenomen. Imao sam zadovoljstvo upoznati autora, slušati njegova predavanja i u dva navrata neformalno se s njim družiti. Jako zanimljiva osoba koja živi ono o čemu govori.  

4. Nova Zemlja - Eckhart Tolle: Možda je poznatija njegova prva knjiga „Moć sadašnjeg trenutka“, ali meni je ova još i draža. Ovo je jedna od onih knjiga koja budi svijest i otvara oči. Evo nekoliko zanimljivih rečenica s kraja knjige: „Kao primjer relativne i apsolutne istine razmislite o izlasku i zalasku Sunca. Kad kažemo da Sunce ujutro izlazi, a navečer zalazi, to je istina, ali samo relativna. U apsolutnom smislu ta je izjava lažna. (…) Kad biste bili daleko u svemiru, uvidjeli biste da Sunce niti izlazi niti zalazi, nego neprestano sja. Pa ipak, čak i kada bismo se u to uvjerili, i dalje bismo nastavili govoriti o izlasku i zalasku Sunca, i dalje bismo se divili ljepoti tih zbivanja, slikali, pisali pjesme o njima, iako bismo tada bili svjesni da je to samo relativna, a ne apsolutna istina.“

5. Clapton - Autobiografija – Eric Clapton: Ova bi knjiga mogla biti zanimljiva i onim čitateljima koji se ne bave glazbom ili nisu upoznati s Claptonovim glazbenim nasljeđem. U njoj on iznenađujuće otvoreno, često i bolno iskreno govori o događajima iz svog života. Detaljno opisuje borbu s ovisnošću, najprije s heroinom, a potom i alkoholom. Među najupečatljivijim dijelovima svakako jesu stranice na kojima Clapton opisuje tragičnu smrt svog četverogodišnjeg sina Conora. Naravno, nisu svi detalji iz njegovog života tako crni. Glazbenik nam otkriva i pojedinosti jednog od najzanimljivijeg ljubavnog trokuta u povijesti rock'n'rolla između njega, Pattie Boyd, i njegovog velikog prijatelja, poznatog člana Beatlesa - George Harissona kojemu je Pattie u to vrijeme bila supruga. Govori i kako su nastale čuvene pjesme posvećene upravo njoj: Layla, Wonderful Tonight ili Bell Bottom Blues.   

6. Jesen patrijarha - Gabriel García Márquez: Márquez u ovom romanu prkosi uobičajenim stilskim formama i to radi na izvrstan način kako i dolikuje jednom nobelovcu. Knjiga govori o ostarjelom generalu, ujedno i diktatoru jedne izmišljene latinoameričke države. Ali da je tema i potpuno drugačija mislim da bi knjiga bila jednako zanimljiva s obzirom na stil kojem je pisana. Magični realizam svakako spada u jedan od meni dražih književnih smjerova.      

7. Vjerenice i nevjernice – Slavica Stojan: gđa Stojan proučavala je arhivske serije sudskih zapisnika Državnog arhiva u Dubrovniku prolazeći kroz razdoblje od dvjestotinjak godina (1600-1815). U ovoj knjizi daje nam se vjeran prikaz života Republike, s naglaskom na položaj žene u društvu toga doba i to često kroz autentične rečenice aktera događaja koji se u knjizi spominju. Ako vas detaljnije zanimaju teme iz povijesti našeg Grada, ova knjiga predstavlja izuzetno vrijedan dokument.  

8. Promijenite misli – promijenite život – Wayne W. Dyer: iza naslova za kojeg bi se moglo pretpostaviti da krije jednu iz niza tzv. knjiga samopomoći, zapravo je riječ o tumačenju drevnog kineskog teksta Tao Te Chinga i to od strane poznatog američkog pisca i predavača Wayne W. Dyera. Za Tao se pretpostavlja da je nastao prije više od dvije tisuće i petsto godina i sastoji se od osamdeset i jedne pjesme. Mnogi smatraju da je to najmudrija knjiga ikad napisana, a govori o moralnoj i duhovnoj strani života. Uz iznimku Biblije, Tao Te Ching je knjiga koja je prevođena više od bilo kojeg naslova na svijetu. U ovoj knjizi autor predlaže na koji se način ovaj drevni tekst može primijeniti u modernom načinu života. 

9. Igračka vjetrova – Tin Ujević: Ne mogu se pohvaliti da često čitam poeziju, ali mislim da barem jedna takva knjiga zaslužuje biti na popisu. Dvojba je bila između Pabla Nerude i Tina Ujevića. Prevagnuo je velikan domaćeg pjesništva jer tu možemo biti sigurni da se ništa nije izgubilo u prijevodu. Iako je ova knjiga izbor iz Ujevićevih proznih i lirskih djela, najviše sam je odabrao zbog pjesme koja nosi naslov cijele zbirke.

10. Čudo u Andama – Nando Parrado, Vince Rause: istinita priča o nevjerojatnom događaju iz 1972. godine ispričana riječima jednog od sudionika. Knjiga govori o hrabrosti, upornosti, prijateljstvu i neizmjernoj snazi ljudskog duha. Čitajući neke dijelove ove knjige teško je povjerovati da nije riječ o fikciji.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube