VIJESTI
27.08.2019 u 12:00

OPET FEKALIJE NA KALAMOTI - Curi neprestano, sanacija nije izvršena. Što radi inspekcija?

Nakon što je tijekom ove ljetne sezone, vodopravna inspekcija na dva tjedna zabranila kupanje u Donjem Čelu na Kalamoti, a zbog curenja fekalija i zagađenja mora iz odvodnog sustava Hotela Koločep, zagađenje se opet ponavlja. Ogorčeni mještani poslali su nam fotografije snimljene jutros na Kalamoti na kojima se vidi kako ovaj, navodno rekonstruirani odvod, opet ispušta otpadne vode u neposrednoj blizini obale i plaže.


komentara  2

Podsjetimo, Inspekcija zaštite okoliša  17. srpnja izvršila je inspekcijski nadzor u Gradu Dubrovniku povodom prijave i dostavljenih izvješća Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije o ispitivanju dodatnih uzoraka i redovitog V. uzorkovanja mora na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu, Grad Dubrovnik. Budući da su sva uzorkovanja mora u razdoblju od 10.-15.srpnja ocijenjena ”nezadovoljavajuća” Inspekcija je naredila Gradu Dubrovniku postavljanje službene oznake zabrane kupanja.

Na upit Dubrovnikneta iz Državnog inspektorata 18. srpnja su odgovorili kako su utvrdili oštećenje odvodne cijevi ispusta na odvodnom sustavu Hotela Koločep, kojemu je naloženo da odmah zatvori izvor onečišćenja i izvrši ispitivanje strukturalne stabilnosti, funkcionalnosti i vodonepropusnosti odvodnog sustava, te uskladi ispuštanje otpadnih voda s uvjetima iz vodopravne dozvole.

"S obzirom da je pravna osoba odmah reagirala na inspekcijski nalog kako bi se otklonio uzrok/izvor onečišćenja, a posljedica je nastalog kvara na odvodnom sustavu, vodopravna inspekcija u ovom trenutku neće protiv iste pravne osobe pokrenuti prekršajni postupak", odgovorili su iz Državnog inspektorata.

No, prema jutros snimljenim fotografijama kvar nije otklonjen, fekalije i dalje cure. Što će sad napraviti Inspekcije i ostale institucije? Hoće li se i dalje ugrožavati zdravlje kupača i stanovnika, a zbog očite zaštite interesa hotelske kuće, koja uporno godinama odbija izvršitzi svoju zakonsku i moralnu obvezu popravka vlastitog kanalizacijskog sustava.

- Curenje se događa kontinuirano, sanacija nije izvršena. Najbitnija stvar u tome je što oni imaju pristup otvorenom moru mimo pročišćivača, i po noći mogu ispumpavat što ih je volja. Naime to se vidi iz zamućenja koje ne bi moglo izaći iz pročišćivača. Kad je bilo zadnje uzorkovanje prošišćivača od strane inspektorata oni su ga dan prije ispumpali i oprali - kazali su nam Kalamotezi pri tome misleći na hotel TUI SENSIMAR-a.

- Odmah nakon uočavanja problema, pristupili smo potrebnim koracima što konkretno znači da smo već u petak započeli sa sanacijom. Navedeno podrazumijeva sljedeće već provedene korake: injektiranje PU pjene, u svrhu izrade vodonepropusne zavjese te potom premazivanje stjenki zidova na bazi polimer cementa, postavljanjem stentova DN 250 - rekao je u srpnju glavni direktor hotela Ivan Marcus Sabljić za Dubrovački vjesnik.

KONAČNO! Oglasio se direktor hotela na Kalamoti iz kojega se zagađuje uvala u Donjem Čelu

Još u srpnju čitateljica koja nam je tada poslala fotografije izvora onečišćenja tvrdila je kako obližnji hotel u Donjem Čelu svaka tri do četiri dana prazni svoju sabirnu jamu kroz oštećenu cijev direktno u more i to 20-ak metara od obale. 

REAGIRANJE S KALAMOTE: Zagađenje mora nije iznenadno, nego očekivano zbog neispravne kanalizacije


dubrovniknet team/ foto: čitateljFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube