KULTURA
09.12.2019 u 08:07

Intimna pisma sabrana u knjigu: Jelena i Milan u ljeto 1980.

Udruga Kultura vrijednosti iz Siska izdala je i organizirala predstavljanje knjige „Sisak – Dubrovnik pisma ljeta 1980.“ akademske slikarice Jelene Trpković. Predstavljanje knjige održano je u Sisku u hotelu Panonija. Uz Jelenu Trpković, knjigu je predstavio urednik izdanja Đuro Tadić, dr. Sagita Mirjam Sunara i Petar Gudelj, dok su ulomke iz objavljene prepiske između Jelene Trković i njezina supruga, dubrovačkog književnika Milana Milišića čitali glumica Urša Raukar i pisac Enes Kišević.


komentara  0

Željezara Sisak na vrhuncu produktivnosti zapošljavala je preko 14.000 radnika i radnica, a ono što ju je činilo različitom od drugih sličnih velikih tvornica u Hrvatskoj bila je svijest o važnosti umjetnosti i kulture u svakodnevnom životu radnika i aktivno promišljanje kulturnog identiteta grada u kojem tvornica posluje. Željezara Sisak uspostavila je književnu nagradu koju su primili klasici južnoslavenske književnosti, poput Miroslava Krleže, Mirka Kovača, Danila Kiša, i brojni drugi. Pokrenuta je 1970. godine i kolonija likovnih umjetnika Željezare Sisak u kojoj su brojni umjetnici u radionicama Željezare stvarali svoja djela. Dijeleći radni prostor i materijal s radnicima, istovremeno uz umjetnički i radnički proces nastajao je zajednički umjetničko-radnički kolektiv u kojem su, kako je slikarica Jelena Trpković na promociji u Hotelu Panonija istaknula, umjetnici i radnici dijelili uzajamnu solidarnost i prepoznavanje, „šljakerski“ identitet.

U koloniji likovnih umjetnika 1980. godine sudjelovala je i Jelena Trpković, koja u pauzama od rada, bilježi svoju tvorničku svakodnevicu u pismima koje šalje Milanu Milišiću u Dubrovnik. Ova pisma Jelena donosi u Sisak 2018. godine kada na poziv voditeljice projekta obnove skulptura likovne kolonije Željezare Sisak, Sagite Mirjam Sunare, dolazi ispričati svoja sjećanja na rad u koloniji.
Dijelovi pisama Milana Milišića pisanih Jeleni iz Dubrovnika u Sisak predstavljaju jedan već poznati autorski glas koji niti u intimnom diskursu privatne prepiske ne napušta svoju prepoznatljivu poetiku. Većinu knjige ipak čine dijelovi pisama Jelene Trpković pisanih iz Siska Milanu u Dubrovniku. Upravo ta pisma, uspijevaju nakon svih mijenjanja adresa i imena ulica, pronaći stari poštanski broj 44000. Tome je svjedočila i mnogobrojna zainteresirana publika koja se okupila na predstavljanju knjige „Sisak – Dubrovnik pisma ljeta 1980.“, a slikarica Jelena Trpković vratila se u Sisak kako bi predstavila upečatljiv intimni i poetski diskurs o Željezari.


Milana RomićFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
casablanca
KULTURA
0      13|02|20 u 17:26
Kultna Casablanca za Valentinovo u Visiji
Christiano_Pambianchi
KULTURA
0      13|02|20 u 14:58
Dvije fatalne ljubavi Cristiana Pambianchia
sveti_tripun_naslovna
KULTURA
0      09|02|20 u 15:55
FOTO/VIDEO: Mnogi Dubrovčani u Kotoru u procesiji Sv. Tripuna
libro_sv_vlaha
KULTURA
0      07|02|20 u 20:27
"Libro svetog Vlaha" sutra u Lazaretima
lindjo_naslovna
KULTURA
0      07|02|20 u 20:01
FOTO: NAKON DUGIH 40 GODINA Linđo predstavio nosač zvuka "Poslušajte ljudi glas ovoga"

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube