LIFESTYLE
11.02.2020 u 16:33

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: Amla i njeno blagotvorno djelovanje

Amla ili Amalaki veoma je poznata biljka koju koriste u ayurvedskoj medicini, a naziva se još i indijski ogrozd. Ulje ili prah amle pripremaju se od plodova Amalaki biljke, a najčešće se koriste za njegu kože i kose. Plodovi Amle ili Amalaki biljke stoljećima se koriste zbog  vog blagotvornog djelovanja, a predstavljaju i najpoznatiji dio ayurvedske medicine. Amla se također koristila u terapeutske i medicinske svrhe u tradicionalnoj Indijskoj kulturi.


komentara  0

Amla ili Amalaki veoma je poznata biljka koju koriste u ayurvedskoj medicini, a naziva se još i indijski ogrozd. Ulje ili prah amle pripremaju se od plodova Amalaki biljke, a najčešće se koriste za njegu kože i kose. Sve načine korištenja i dobrobiti amla ulja ili praha pročitajte u nastavku.

Plodovi Amle ili Amalaki biljke stoljećima se koriste zbog svog blagotvornog djelovanja, a predstavljaju i najpoznatiji dio ayurvedske medicine. Amla se također koristila u terapeutske i medicinske svrhe u tradicionalnoj Indijskoj kulturi.

Ulje amle proizvodi se od plodova Amle, a većinom je riječ o suhim plodovima. Ovo ulje u brojnim se dijelovima svijeta može i napraviti kod kuće, ukoliko imate pristup dragocjenim plodovima amle. Ulje nastaje tako da se sušeni plodovi amle potapaju u kvalitetnom ulju po vlastitom izboru.


Često se plodovi namaču u kokosovom, sezamovom i sličnim hladno prešanim uljima. Ovaj proces infuziranja potiče plodove da otpuštaju vlastito ulje i nutrijente u primjerice kokosovo ulje. Pripremanjem ovog ulja kod kuće također je moguće prilagoditi jačinu i potentnost ulja, iako je na našem području teže doći do kvalitetnih plodova amle.
U tome slučaju, ulje amle možete napraviti i tako da pomiješate prah amle s uljem po izboru te koristite za njegu kože i kose. Također, unatoč poznatom djelovanju amle na zdravlje kose, ona ima mnoge druge primjene poput toga da:

 • Jača imunološki sustav (visoka razina vitamina C),
 • Smanjuje i kontrolira šećer u krvi,
 • Antioksidativno djelovanje sprječava prijevremeno starenje,
 • Hidratizira kožu i kosu,
 • Smanjuje i kontrolira kolesterol,
 • Proljepšava kožu i posvjetljuje mrljice na koži,
 • Ubrzava ozdravljenje nakon prehlade ili gripe,
 • Pomaže kod začepljenih sinusa i sinusitisa,
 • Poboljšava i uravnotežuje krvni tlak,
 • Smanjuje upalne procese,
 • Štiti jetru i pomaže spriječiti negativno djelovanje lijekova,
 • Poboljšava probavu i upijanje nutrijenata iz hrane.

Amla ulje najčešće se koristi za njegu i promoviranje rasta kose te ga preporučujemo u kombinaciji s ricinusovim uljem za bujnu i zdravu kosu. Ulje amle odlično njeguje kosu te osigurava zdravi sjaj, a mnoge žene ga u Indiji koriste umjesto regeneratora nakon pranja.
Protuupalna svojstva  amle djeluju pozitivno i na kožu, posebice kada je riječ o suhom i nadraženom vlasišu ili kože na tijelu. 

Prah od plodova amle koristi se za brojne pripravke poput izrade prirodnih maski za kožu i kosu, a može se i konzumirati oralno u smislu napitaka i kapsula. Prah amle bogat je vitaminima, posebice vitaminom C te pomaže ojačati imunitet i otpornost organizma.
Osim toga, vitamin C potiče proizvodnju kolagena, stoga je amla biljka koja također sprječava preuranjeno starenje i opuštanje kože. Amla prah za lice je potpuno siguran i odlično će se uklopiti u domaće maske za lice.
Amla u prahu može se kupiti u brojnim prodavaonicama zdrave prehrane i dodataka prehrani na našem području. Dodajte Amla prah za lice omiljenim maskama kako biste iskoristili antioksidativno djelovanje i umirite iziritiranu kožu.

Pratite novitete na facebook stanici Butiga zdravlja, a očekujemo vas na adresi:

Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22

Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati


sponzorirani članakFiltriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Kolumne 

dubrovniktv.net


facebook  twitter  YouTube  YouTube